Oogst Loire vallei in volle gang: een veel belovende vroege jaargang

In de Loire is de oogst, die dit jaar relatief vroeg begon, in volle gang. Het begin van 2017 bracht optimisme in de Loire Vallei. De zonnige dagen en frisse avonden van eind augustus waren precies wat de druiven op de wijnstokken nodig hadden. Dankzij de goede weersomstandigheden tijdens de groeiperiode hebben de druiven een perfecte balans tussen suikers en zuren. Hierdoor schept de oogst dit jaar hoge verwachtingen en belooft 2017 een kwaliteitsjaargang te worden.

Timing van de oogst

De oogst begon dit jaar zo’n twee weken eerder dan in 2016 met de eerste pluk al op 28 augustus in Anjou-Saumur. Hier werden chardonnay en pinot noir druiven geplukt, bestemd voor de productie van Crémant de Loire, Anjou en mousserende Saumur. De oogst volgde op 1 september in Muscadet en Touraine voor de Crémant. Rond dezelfde datum werden de gamay en grolleau bestemd voor Rosé d’Anjou en Rosé-de-Loire geoogst. De eerste sauvignon druiven werden geplukt op 5 september in Touraine. Verwacht wordt dat de chenin en cabernet franc tussen 10 en 15 september geoogst worden.

Het vorsteffect

Het enige negatieve element in 2017 was de aprilvorst die in sommige delen van de wijngaarden knoppen vernietigde. Toch wordt verwacht dat de oogst van 2017 die van 2016 zal overtreffen qua geproduceerd volume. Hiermee wordt de gemiddelde oogst van de afgelopen vijf jaar, 2 miljoen hectoliter, geëvenaard. Voorspellingen zijn dat de kwaliteit van deze wijnoogst bijzonder hoog zal zijn.

INTERLOIRE

InterLoire (Interprofession des Vins du Val de Loire) is de derde interprofessionele organisatie van AOC producerende wijnmakers in Frankrijk en omvat de gebieden Pays Nantais, Anjou, Saumur en Touraine in de Loire vallei. InterLoire vertegenwoordigt 50 appellations en dénominations verspreid over een totaal van 38.000 ha. De organisatie vertegenwoordigt 2700 wijnproducenten, 200 wijnhandelaren en 16 coöperaties die gezamenlijk gemiddeld 2 000 000 hl per jaar op de markt brengen (staat gelijk aan 270 miljoen flessen). InterLoire houdt zich o.a. bezig met het ondersteunen van de wijnboeren op het gebied van export, onderzoek en promotie.