Lady Chef of the Year: Laure Genonceaux

Laure Genonceaux werd geboren op 28 maart 1983 in Namen. Al van jongs af aan wist ze dat haar toekomst in de horeca lag. Op haar 14 jaar beslist ze om naar de Hotelschool in Namen te gaan. Wanneer ze afstudeert in 2001, is de keuze om zich verder te specialiseren in chocolade en catering van patisserie snel gemaakt. Enkele jaren en heel wat ervaring later waagt ze zich in de wereld van de gastronomie. In 2006 gaat ze aan de slag bij Gril aux Herbes in Wemmel waar ze het al snel tot sous-chef schopt. Enkele jaren later krijgt ze de kans om chef-kok te worden in het Brusselse restaurant Fourneau. Hier staat ze 3 jaar achter het fornuis, tot ze naar het sterrenrestaurant Bon-Bon trekt. Samen met chef-kok Christophe Hardiquest kan Laure haar creativiteit de vrije loop laten en zich ten volle ontwikkelen.

Op haar 32 kriebelt het om een eigen zaak te runnen. De omstandigheden zijn haar gunstig wanneer in 2015 het restaurant Va Doux Vent de deuren sluit. In december 2015 opent ze Brinz’L. De naam van haar restaurant verwijst naar haar Mauritiaanse oorsprong. Het woord ‘brinzelle’ betekent ‘aubergine’ in het Creools. Hoewel haar keuken als Frans wordt gedefinieerd, zijn er duidelijk Creoolse invloeden in haar gerechten te vinden: of het nu gaat om een typisch recept, lokale specerijen of een geliefd product van het eiland, zoals de langoustines. Daarnaast blijft ze ook trouw aan haar afkomst van vaders kant, de Ardennen. Zo experimenteert ze graag met regionale, seizoensgebonden producten.

Alle begin is moeilijk, zo merkt ook Laure bij de start van haar restaurant. “Een zaak opstarten is meer dan alleen een kaart maken en personeel zoeken. Er komt heel wat bij kijken.” Beetje bij beetje verwerft Brinz’L de bekendheid die het verdient. Na enkele maanden verovert het een plaats in de Michelin-gids. In mei 2017 wint Laure de Gouden Delta van de Deltagids voor regio Brussel. In datzelfde jaar wordt ze nu ook bekroond tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year. “Ik ben ontzettend fier om Chaudfontaine Lady Chef of the Year te zijn”, zegt Laure. “Na al het werk en de inspanningen is dit een dankbare erkenning. Het motiveert me om in de toekomst nóg ambitieuzer en creatiever te zijn!”

Lamsvlees uit Wales is een natuurlijk, mals en sappig product, dat zich erg veelzijdig toont, met een waaier aan lekkere versnijdingen. Dat ondervinden meer en meer chefs elke dag opnieuw, wereldwijd. Ook de nieuwe Chaudfontaine Lady Chef of the Year Laure Genonceaux is fan. “Qua versnijding van Welsh lamsvlees ben ik het meest verzot op de schouder. Het vlees is zo smaakvol, maar toch niet te uitgesproken. Bovendien is het uitermate zacht. Echt mijn favoriet!” De nieuwe Lady Chef zal Welsh lamsvlees dit jaar niet alleen op de kaart zetten van haar restaurant Brinz’L in Ukkel, maar ze zal ook showcooking doen op diverse evenementen.

 

In Wales doen de lammeren zich tegoed aan de welig groene grasvelden op heuvels en in valleien. Bijvoederen is niet nodig want de eindeloze groene weilanden bieden alles wat de negen miljoen schapen – broedooien en lammeren samen – nodig hebben om te groeien. Het klimaat, vochtig maar mild, in combinatie met een bodemcultuur rijk aan mineralen, zorgt voor een enorme variëteit aan grassen en kruiden. Schapen en lammeren kunnen daardoor het hele jaar door op natuurlijk grasland grazen. Het is precies die ongerepte, natuurlijke voedingsbodem die het Welshe lamsvlees z’n typische sappige en malse textuur en z’n zachte maar uitgesproken smaak geeft.

De jonge, vrouwelijke topchef is meteen ook de nieuwe ambassadrice van Chaudfontaine. Laure Genonceaux: “Een hele eer, dat spreekt voor zich. Door zijn zuiverheid en evenwichtig mineraalgehalte heeft Chaudfontaine een unieke, delicate smaak. Die subtiliteit past perfect bij de finesse die ik in mijn gerechten nastreef. Op elk moment trouwens, want met Tri’O van Chaudfontaine – bruisend, licht bruisend en natuurlijk – heeft elk type gerecht zijn bijpassend water.”

Restaurant Brinz’l – Karmelietenstraat  93 – 1180 Ukkel – tel 02-218 23 32

Gesloten op zondag en maandag – www.brinzl.be