P & F relatief nieuw wijnhuis

Hoewel p&f wineries een relatief nieuw wijnhuis is, is de naam Puklavec al decennialang met het gebied verbonden. De geschiedenis van de familie Puklavec begint in 1934 als Martin Puklavec secretaris wordt van de bestaande coöperatie van wijnboeren in Jeruzalem-Ormož. Martin zet zich met succes in voor een betere samenwerking tussen de wijnboeren. Na de Tweede Wereldoorlog breekt een communistische periode aan. De wijnboeren worden onteigend en alle wijngaarden worden staatseigendom. Martin Puklavec wordt directeur van de coöperatie onder toezicht van de staat en in de jaren vijftig wordt hij de drijvende kracht achter de bouw van de huidige kelder in Ormož. Ondanks de communistische periode nemen de kwaliteit van de wijngaarden en de wijnen onder zijn leiding aanzienlijk toe en floreert de export volop. In 1967 is de kelder in Ormož klaar en in hetzelfde jaar wordt een tweede kelder in Ljutomer gebouwd. Vóór de bouw van de kelder in Ormož werden de druiven geperst en bewaard in meer dan dertig verschillende wijnschuren in de wijngaarden op de heuvels. De bouw van de kelder betekende zodoende een enorme vooruitgang.

Martin Puklavec wordt een zeer gewaardeerd persoon in de coöperatie en hij heeft een sterke visie. In het licht van de communistische overheersing van die tijd zijn Martin’s management van de coöperatie en zorg voor kwaliteit van de wijngaarden en wijnen buitengewoon opmerkelijk te noemen. Een van de oud-leden van de coöperatie, Tone Zafošnik, inmiddels over de tachtig jaar, vertelt over Martin Puklavec: “Martin was zeer belangrijk voor het wijngebied. Martin behandelde de wijnboeren en medewerkers van de kelder goed en zorgde eveneens voor de wijngaarden. Onder zijn leiding werd de coöperatie beroemd om het leveren van kwaliteit en om een betrouwbaar management.”

Met het overlijden van Martin in 1969 kwam er een einde aan de invloed van de familie Puklavec in het wijngebied. Hier komt opnieuw verandering in als Vladimir Puklavec, zoon van Martin, in 2009 de wijngaarden die bij de coöperatie en de kelder horen, in familiehanden terugbrengt. Samen met de nog steeds bestaande coöperatie is Vladimir Puklavec vastbesloten de missie van zijn vader voort te zetten en wijnen te produceren in een wijngebied van de Oude Wereld maar met een grote ambitie die typisch is voor de Nieuwe Wereld. Vladimir Puklavec: “Wij zetten de familietraditie voort, met als doel wijnen te maken van topkwaliteit in een gebied dat behoort tot de beste wijngaarden ter wereld.” De familie Puklavec wil het wijngebied en de wijnkelder weer internationaal op de kaart zetten.

p&f wineries is een vooruitstrevend bedrijf met een duidelijke missie. De wijnen van p&f wineries worden gemaakt van druiven die groeien in de eigen wijngaarden (600 ha) en in die van de beste wijnboeren in het gebied in Ljutomer-Ormož. Momenteel zijn in de coöperatie 400 boeren verenigd die in totaal 450 hectare wijngaard in eigen beheer hebben. Met daarnaast 142 medewerkers in de kelders in Ormož en Ljutomer, levert de familie Puklavec een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in deze relatief arme regio van Slovenië.

Bij de oprichting in 2009 heeft p&f wineries de contracten van de coöperatie in een gewijzigde vorm overgenomen. Het coöperatieve element is verdwenen. In feite fungeert p&f wineries voor de boeren als een handelshuis, dat druiven van de boeren koopt. De boeren krijgen rond de 60% per kilo meer betaald dan voorheen. Wel worden ze geacht betere druiven te leveren, op basis van veel lagere rendementen. Was eerst 3-4 kilo opbrengst per wijnstok gebruikelijk, nu is dat rond de 2 kilo. Bovendien kunnen druiven nu ook geweigerd worden, terwijl er in de oude situatie een afnameplicht bestond.

De keuze om twee kelders over te nemen is gemaakt om voldoende schaalgrootte te creëren. p&f wineries streeft naar een productie van zo’n 5 miljoen liter wijn per jaar. De totale capaciteit is 11 miljoen liter per jaar. Hier zit een duidelijke visie achter. p&f wineries controleert ongeveer 55% van het wijngaardoppervlak van de streek. De bedrijven zijn opgesplitst in een faciliteit voor premiumwijnen in Ormož en literwijnen en eenvoudige basiswijnen in Ljutomer. De schaalgrootte kan in dit opzicht als een voordeel worden gezien. p&f wineries is groot genoeg om investeringen te doen en bovendien is het aandeel in de productie van deze streek zo groot dat het bedrijf een grote invloed zal hebben op het imago en de algemene kwaliteit van de wijnen van de streek.