Papierschaamte

Duurzaam op vakantie? Laat je notitieblok thuis!

Met een drie keer hogere vervuiling dan de totale vliegtuigindustrie, is het papier dat we dagelijks gebruiken een stuk schadelijker voor de natuur dan een retourtje vliegen.

De papierindustrie is verantwoordelijk voor 6-7% van de wereldwijde CO2-uitstoot, en is daarmee drie keer meer vervuilend dan de totale vliegtuigindustrie bij elkaar. Wie zich schaamt voor een goedkope vlucht van Amsterdam naar Barcelona, zou zich dus drie keer zo hard moeten schamen voor het schrijven op een velletje pulp papier. Tot nu toe, want er is een oplossing: steenpapier.

67% schoner : Steenpapier wordt gemaakt van kalksteen en een klein gedeelte High Density Polyethyleen (HDPE). Dat maakt het 67% schoner in de productie, vergeleken met pulp papier. Bovendien is de inkt op steenpapier uitwisbaar en kan je zo’n vel zo’n 500 keer gebruiken. Eén steenpapieren notitieboek vervangt daarmee gemiddeld 15 pulp papieren notitieboeken. Op die manier wil uitwisbaar notitieboekenbedrijf MOYU een vuist maken tegen single use paper, ontbossing en papierverspilling.

Eén notitieboek vijf jaar mee op reis

Het concept leent zich bovendien uitstekend als duurzame aanvulling op een reis of vakantie. Het steenpapieren notitieboek kan ingezet worden als dagboek, tekenschrift, receptenbundel, sudoku spel of als scoreblad voor welk ander spel dan ook. Is het spel voorbij, of de aantekening niet meer nodig, dan kan de inkt eenvoudig gewist worden met het bijgeleverde wisdoekje, waarna de pagina opnieuw kan worden gebruikt. Niet alleen een duurzame keuze, maar ook scheelt het ruimte in de bagage: één notitieboek is genoeg voor vijf jaar aan vakanties.

Vanwege de toekomstbestendigheid en duurzaamheid van dit concept, won scale-up bedrijf MOYU onlangs nog de FedEx Express Sustainability Champion Award; een internationale prijs die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt aan het duurzaamste jonge bedrijf in Europa.

MOYU is een Amsterdamse scale-up, opgericht in 2019 met als missie om enerzijds zoveel mogelijk bomen te planten en anderzijds papierverspilling en ontbossing voorgoed uit te bannen. Met 12 medewerkers timmert het bedrijf aan de weg om de papierindustrie, die drie keer zo vervuilend is als de luchtvaartindustrie, te veranderen naar een duurzame industrie. In de papierindustrie wordt namelijk maar één type grondstof gebruikt: bomen. En om van bomen naar papier te gaan… dat kost veel water, energie, chemicaliën en CO2-uitstoot.

Moyu maakt schrijfartikelen, gemaakt van steenpapier. Het steenpapier wordt gemaakt van steen restafval in de vorm van kalksteen. Vervolgens wordt er zo’n 20% schone kunststof aan toegevoegd. Er worden geen water, chemicaliën en bomen voor gebruikt en zowel het energieverbruik als de CO2-uitstoot ligt vele malen lager dan bij de pulp papierindustrie. Bovendien zijn MOYU’s schrijfartikelen uitwisbaar en herschrijfbaar, waardoor een notitieboek tot wel 500 keer herbruikbaar is.

Om haar duurzaamheidsambitie te ondersteunen heeft MOYU zich ten doel gesteld om voor elk verkocht notitieboek een boom te planten met non-profit organisatie Trees For Kenya. De teller staat inmiddels op meer dan 50.000 bomen en mag dit jaar de 100.000 ruimschoots overschrijden, als het aan founder Roel ligt.

 

https://www.moyu-notebooks.com/