Philips airfryer: maak zelf de gerechten uit Celebrity Masterchef Vlaanderen

Philips is opnieuw partner van Celebrity MasterChef Vlaanderen. Sérine Ayani en Titus De Voogdt inspireren met heerlijke gerechten bereid met de Philips Airfryer. Maak thuis zelf makkelijk MasterChef gerechten met de Philips Airfryer Combi XXL.

Met trots kondigt Philips aan opnieuw partner te zijn van het succesvolle tv-programma ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’, een productie van Banijay Belgium voor Play Media. Dit programma biedt niet alleen een spannende wedstrijd onder de deelnemende chefs, maar ook een bron van culinaire inspiratie. Kijkers ontdekken nieuwe recepten of kooktechnieken waarmee ze thuis hun eigen grenzen kunnen verleggen.

Tijdens het programma gaan de chefs spontaan aan de slag met de Philips Airfryer Combi XXL. Deze Airfryer is voorzien van geavanceerde functies zoals een kerntemperatuurmeter en een bakaccessoire, waardoor je een breed scala aan gerechten met gemak en precisie kan bereiden.

“De Philips Airfryer Combi XXL is een ware revolutie in de keuken. Uitgerust met geavanceerde technologieën zoals de voedselthermometer en de unieke Rapid CombiAir-technologie van Philips, biedt dit apparaat ongekende mogelijkheden voor zowel ervaren hobbykoks als beginners. Met de Philips Airfryer streven we ernaar om koken eenvoudiger, gezonder en vooral vol smaak te maken. We moedigen gebruikers aan om thuis zelf aan de slag te gaan met de Philips Airfryer als betrouwbare sous-chef bij het bereiden van gevarieerde maaltijden.” – Gijs Van Maele, Marketing Manager Philips Kitchen Appliances bij Versuni

Chefs aan de slag met de Philips Aifryer

Sérine Ayani en Titus De Voogdt, twee van de getalenteerde chefs van Celebrity MasterChef Vlaanderen, gaan in het programma aan de slag met de Philips Airfryer en hebben een aantal van hun recepten herwerkt voor een volledige bereiding met de Philips Aifryer.

Sérine bereidde een verrassend éénpansgerecht tijdens de Aifryer Challenge in het programma. Dit gerecht bestaat uit heerlijk geurende saffraanrijst, perfect gekruid gehakt, sappige tomaatjes, knapperige puntpaprika’s, een vleugje verfrissende citroen en een subtiele kick van paprikapoeder. Titus bereidde een gerecht met kalfskotelet op grootmoederswijze. Je kan het volledige recept met de Philips Aifryer klaarmaken.

“De Philips Aifryer is een veelzijdige keukenhulp. Of het nu een gezonder alternatief is of een tool om kruiden in te drogen of granola in te maken. Je kan er alle kanten mee uit.” – Titus De Voogdt, chef Celebrity MasterChef Vlaanderen 2024. “Geen afwas, geen geuren en je moet niet de hele tijd achter je fornuis zitten. Wat kan een mens nog meer vragen? De Philips Airfryer is zo een handig hulpmiddel in de keuken! – Sérine Ayani, chef Celebrity MasterChef Vlaanderen 2024

Voor meer informatie en receptinspiratie, bezoek de Philips website: www.philips.be/masterchef.

Suggestieve gerechten:

Saffraanrijst met gegrilde groenten en gekruide gehaktballetjes

4 personen+/-60 min. (35 min. Bereidingstijd. )Een heerlijk éénpansgerecht met de zalige aroma’s van de Tunesische keuken. De rijst wordt gegaard met saffraan, de balletjes worden gekruid met kaneel en munt, en dan nog een stevige portie groenten erbij ! Alles wordt afgewerkt met een frisse dressing

Ingrediënten

Gehakt: 800g kippengehakt (of kippenbillen) – 1 fijngehakte ajuin – 2 fijngehakte teentjes knoflook – 3 fijngehakte takken munt – ½ tl kaneel – ½ tl muskaatnoot – ½ bosje fijn gehakte koriander – 2 el paneermeel – Peper en zout naar smaak

Groentenmengeling: 1 rode paprika – 1 gele paprika – 1 courgette – 1 ajuin in blokjes

Saffraanrijst: 1 sjalot, fijngesneden – 1 el neutrale olie – 250g basmatirijst – 1 tl saffraandraadjes – Peper en zout naar smaak – 800ml kippenbouillon

Yoghurtdressing: 200ml yoghurt – 1 el honing – 1 fijngehakte chilipeper – Een snuifje zout – ½ bosje fijngehakte koriander – 1 handvol fijngehakte muntblaadjes –  2 el olijfolie

Garnering: ½ granaatappel

Bereiding :Stoof de sjalot aan in het bakaccessoire op 200°C, op full luchtsnelheid, voor 5 minuten. Voeg de rijst toe. Voeg vervolgens de bouillon, de geweekte saffraan, en de kruiden toe. Meng goed, kies voor handmatige functie en gaar op 200°C, op full luchtsnelheid, voor 10 minuten.

Snijd de groenten in kleine blokjes, besprenkel met olie, kruid met peper en zout, en voeg toe bovenop de rijst. Gaar nog 10 minuten verder op 200°C, op full luchtsnelheid.

Snijd de kippenbillen in kleinere stukken en maal, of gebruik kant-en-klaar gehakt naar keuze. Snij de look, munt, koriander en ajuin fijn en meng onder het gehakt samen met het paneermeel en de andere kruiden. Vorm balletjes en leg deze op de gegrilde groenten. Bak 12-15 minuten op 200°C, op full luchtsnelheid, afhankelijk van de grootte van de balletjes.

Combineer alle ingrediënten voor de dressing in een hoge maatbeker en mix tot een gladde saus.

Tip : Dresseer op een mooi bord. Je kan de rijst en de groenten onder elkaar mengen of gebruik een vormpje voor laagjes. Plaats de balletjes erop, garneer met munt, koriander, en granaatappelpitjes. Druppel wat dressing over het geheel. Dit is het show off bordje als er vrienden komen!

 

Kalfskotelet Grand Mère met gebakken spruitjes, wortelen, en aardappel-knolselder gratin

4 personen+/-60 min. (35 min. bereidingstijd) Een heerlijk simpel gerecht zoals we van onze grootmoeders geleerd hebben met klassieke eerlijke ingrediënten: een sappige kalfskotelet in een paddenstoel-roomsausje, gebakken spruitjes en wortel, met vers gebakken frietjes. Wat een culinair feest!

Ingrediënten:

Kalfskotelet et saus : 1 kalfskotelet (ongeveer 1000g), op kamertemperatuur, 500g witte paddenstoelen, gevierendeeld, 200g gerookt spek, in reepjes, 1 el gesmolten boter,  Peper en zout naar smaak, 2 el zilveruitjes, 100ml Madeira, 250ml slagroom, 100ml demi-glace, Zeste van 1 citroen

Gebakken spruitjes en wortelen: 250g spruitjes, schoongemaakt, 1 bosje jonge wortelen, geschild met een kort steeltje, 1 kl honing, 1 el gesmolten boter, Peper en zout naar smaak

Aardappel-knolselder gratin: 800g loskokende aardappelen, in dunne schijfjes, 400g knolselder, in dunne schijfjes, 200ml melk, 200ml room, 1 teentje knoflook, geraspt, Peper, zout en muskaatnoot naar smaak, 50g boter, om in te vetten, 150g gemalen emmentaler.

Bereidingswijze:

Aardappel – knolseldergratin: Vet het bakaccessoire in met boter. Schil de aardappelen en de knolselder en snij in fijne schijfjes met de mandoline. Schik ze in afwisselende lagen trapsgewijs in het bakaccessoire. Verwarm de melk, room, boter, knoflook, en kruiden kort op. Giet over de groenten en bestrooi met kaas. Kies de handmatige instelling en bak op 160°C met lage luchtsnelheid voor 45 minuten.

Kalfskotelet: Bestrijk het vlees met olie en kruid met peper en zout. Gebruik een thermometer om de kerntemperatuur in te stellen op 58°C, en bak op 200°C. Volg de instructies op je toestel. Leg het vlees achterin het mandje. Voeg na 10 minuten de groenten toe. Eens gaar, laat het vlees rusten alvorens in plakken te snijden.

Groenten: Schil de wortelen. Laat er een kort groen steeltje aan. Kuis de spruitjes. Besprenkel met boter en honing. Kruid met peper. Leg rond het vlees in het bakaccessoire (na de helft van de gaartijd van het vlees) en bak 15 minuten op 200°C tot goudbruin en gaar.

Saus: Snij de paddenstoelen in 4. Plaats ze in het bakaccessoire. Snij het spek in reepjes en voeg toe in het bakaccessoire. Kruid met peper en zout en meng er een eetlepel boter onder. Bak 12 minuten op 200°. Roer af en toe en blus met Madeira en dan de room, demi-glace en voeg de uitjes toe. Meng en laat nog 5 minuten doorgaren op 200° op volle luchtsnelheid.

Snij het vlees van het been, dan in sneetjes en dresseer een mooi bord met een beetje saus. Werk af met citroenzeste. Serveer onmiddellijk.

Krokante harissa kip met perzik-appel compote en gebakken aardappelen

4 personen+/-60 min. (35 min. bereidingstijd) Dit is kip met appelmoes en frietjes maar dan Tunesisch geïnspireerd. De kip wordt gemarineerd in harissa en krijgt een krokant jasje met panko. De appelmoes is verrijkt met perzik en oranje bloesem en daarbij komen heerlijk gebakken patatjes. Een heerlijke klassieker, net iets anders. Zo heerlijk wel deze nieuwetwist !

Ingrediënten:

Krokante harissa kip: 2 kippenfilets – 2 el harissa – Zeste van 1 citroen – 1 tl lookpoeder, 1 eiwit, 1 tl zout, 1 zakje panko, 1 el zonnebloemolie

Appel-perzik compote: 1 kg Jonagold of Elstar appels, 6 halve perziken (vers of uit blik), 1 el oranjebloesemwater, 1 el gesmolten boter

Gebakken aardappelen : 500g vastkokende aardappelen ,gestoomd, 1 el olie (naar keuze), 1 tl korianderzaad of -poeder, Wat muskaatnoot, vers geraspt, Snuifje zout, Een paar takjes waterkers voor garnering

Bereidingswijze:

Aardappelen: Snijd de aardappelen doormidden en meng ze met olie en kruiden. Bak ze 20 minuten goudbruin op 185°C, op hoge luchtsnelheid. Na 10 minuten voeg je de kip toe.

Kip marinade: Snijd de kipfilets in dunne repen. Meng in een kom de harissa, citroenzeste, lookpoeder, en zout. Wentel de kiprepen in het eiwit en daarna in de panko. Druk goed aan en leg naast en op de gebakken aardappelen. Bak verder voor 15 minuten op 185°C, op full luchtsnelheid.

Compote: Schil en snijd de appels en perziken in stukjes. Hou een halve appel over als garnituur. Meng met de gesmolten boter en oranjebloesemwater in het bakaccessoire. Bak op 200°C gedurende 10 minuten, op halve luchtsnelheid. Afhankelijk van de appelsoort, kan het langer duren. Laat de compote in stukken of pureer naar wens.

Appelroosjes: Maak met de resterende halve appel dunne schijfjes, snijd in tot het midden en rol op tot roosjes.

Gebruik een inox vormpje om de compote mooi op het bord te krijgen. Arrangeer de aardappelen eromheen en leg de krokante kip bovenop. Werk af met appelroosjes en waterkers. Voor een meer casual stijl, zet de bakplaat op tafel en iedereen kan zichzelf bedienen.