Pistolet-Original presenteert een creatie van sterrenchef Peter Goossens.

Meerdere keren per jaar nodigt Pistolet-Original een gereputeerde chef uit om een recept voor dit typisch Belgische broodje te herinterpreteren. Pistolet-Original is een typisch Belgisch foodconcept in het centrum van Brussel, op de bekende Zavel. Het initiatief presenteert een herinterpretatie van het bekende en oer-Belgische broodje, belegd met de beste producten van onze lokale vakmensen.

Pistolet-Original: nieuw belegde broodjes concept als eerherstel voor pistolet. Het ligt in de tijdsgeest om terug te keren naar authentieke smaken van vroeger. Waarom geen herinneringen ophalen aan de smaak van een ouderwetse, ronde pistolet? “Pistolet-Original” is een nieuw belegde broodjes concept gebaseerd op het ronde, krokante broodje met kenmerkende groef in het midden. Meesterbakker Yves Guns selecteerde voor de creatie van dit broodje dat exclusief aan Pistolet-Original wordt beleverd, een aantal kwalitatieve ingrediënten. Het resultaat: een unieke plek, een degustatietoog, een kruidenier, een gevarieerde kaart met enkel kwaliteitsproducten, recepten van bij ons en seizoensgebonden suggesties…Na Stefan Jacobs (Va Doux Vent *), Lionel Rigolet (Comme chez soi **) en Gerald Watelet (presentator/kok op de RTBF), is het de beurt aan PETER GOOSSENS (Hof van Cleve ***) om een Pistolet- Original te creëren.

De begaafde en begeesterde driesterrenchef Peter Goossens stelt al zijn talent ten dienste van het authentieke culinaire ambacht, waar traditie en innovatie hand in hand gaan. Zijn werk geniet erkenning tot ver buiten onze landsgrenzen en is de trots van onze gastronomie. Peter Goossens nam de uitnodiging van Valérie Lepla om zijn versie van een Pistolet-Original te creëren aan in alle eenvoud en vriendschap. Dat leidde tot de creatie van de Pistolet met “Fris gerookte makreel”.

In afwachting van de nieuwe lente en het mooie voorjaarsweer wilde de chef uitpakken met iets nieuws, op basis van betaalbare en makkelijk verkrijgbare producten die zorgvuldig gecombineerd, bereid en gepresenteerd worden. Net als de andere creaties zal ook deze pistolet slechts tijdelijk beschikbaar zijn, meer bepaald van 2 februari tot aan de zomer. Ook deze nieuwe creatie kan men ter plaatse proeven, meenemen, of aan huis of op kantoor te laten leveren.

De inspanningen die door Pistolet Original werden geleverd om een eigen authentieke identiteit binnen het culinaire Brusselse landschap op te bouwen werden ondertussen bekroond met de Zilveren Palm Concept restaurant 2014 Leaders Club Belgium, de VENUEZ Belgian Hospitality Award 2014 en de Award Commerce Design Brussels 2014.

Recept Fris gerookte makreel (voor 4 broodjes) :

4 “Pistolets-Original”, 210 ml gevogeltebouillon, 400 g makreelvlees, 100 g gekonfijte tomaten, 140 g Griekse yoghurt, 200 g volle plattekaas, 180 g slagroom, 15 g gesnipperde bieslook, 4 gelatineblaadjes, sap van een halve citroen, zout en cayennepeper.

Garnituren: gerookte makreeleitjes (avruga), halve kerstomaatjes, schijfjes rode radijs, zoetzure komkommersliertjes, sucrine en waterkersblaadjes, Mimosa van ei, takjes platte peterselie.

Bereiding (10’) : Warm de gevogeltebouillon op en los daarin de op voorhand geweekte gelatineblaadjes op. 2/ Bewerk het gerookte makreelvlees met een vork tot er ‘draadjes’ ontstaan. Voeg de lauwe bouillon toe. 3/ Voeg de yoghurt en plattekaas toe en meng zorgvuldig. Breng op smaak en voeg de bieslook, de fijngehakte gekonfijte tomaat, een snuifje cayennepeper, zout en een beetje citroensap toe. 4/ Schep er tot slot voorzichtig de licht opgeklopte room door. 5/ Laat opstijven op een koele plek.

Eric Boschman (sommelier en consultant) suggereert bij deze nieuwe creatie een Blanche de Namur (4,5% Alc. Vol.) van Brasserie du Bocq. Dit ronde, volle en hoogwaardige tarwebier lest uitstekend de dorst met zijn lichtzurige, verfijnde noten. Een bier om langzaam van te genieten.

Deze nieuwe creatie van Peter Goossens is vanaf 2 februari te ontdekken bij Pistolet-Original, Joseph Stevensstraat 24- 26, 1000 Brussel – tel 02-880 80 98. Het foodconcept is geopend van maandag tot vrijdag van 9 tot 16 uur, tijdens de weekends en op feestdagen van 9 tot 18 uur. www.pistolet-original.be