Popsss! The Best of Belgian winemakers

Belgische wijnbouwers hebben voortaan hun eigen website: popsss.com, Een e-shop exclusief gewijd aan Belgische wijnbouwers van hier en elders. Raphaël Adam, chef van het sterrenrestaurant L’Essentiel combineert zijn gerechten met de wijnen van Popsss!

Popsss! stelt de ruimste selectie wijnen van Belgische wijnbouwers op de markt voor. Van de hellingen tussen de Samber en de Maas tot de Bordeaux-regio en zelfs de Elgin-vallei in Zuid-Afrika … overal vinden we Belgen die dankzij een flinke dosis passie jaar na jaar kwaliteitswijnen maken. Het betreft stuk voor stuk wijnen die “met hart en ziel” gemaakt zijn, om het met de woorden van Jaap van Rennes, grondlegger van het Limburgse Wijnkasteel Genoels-Elderen, te zeggen. Popsss! is de enige online wijnwinkel waar u ze samen vindt.

In een eerder leven waren ze bedrijfsleider, verzekeringsmakelaar, onderwijzer, racepiloot, financieel directeur, nierspecialist, dierenarts, IT-ingenieur, organisator van evenementen, boekhouder of jurist … Vandaag zijn ze wijnbouwer. In België, Frankrijk, Italië, Spanje, Zuid-Afrika, Latijns-Amerika of elders. Het zijn stuk voor stuk nieuwe wijnboeren met durf, lef en ambitie. Popsss! wil hen aanmoedigen, promoten en ondersteunen. Wij hebben de ambitie om dé referentiesite voor de Belgische wijnboeren van “hier en elders” te zijn.

Popsss! is online sinds begin 2014 en biedt ondertussen bijna 70 wijnen van Belgen aan, binnen een zeer ruim prijsgamma. Dat assortiment zal de volgende maanden nog verder uitbreiden. Er bestaan talloze heerlijke wijnen met een goed evenwicht tussen prijs en kwaliteit. Popsss! zocht echter naar wijnen met een engagement, bijna als geloofsbelijdenis. We gingen op zoek naar de mannen en vrouwen achter deze wijnen, gedreven mensen met wie Popsss! ondertussen een partnerschap gestoeld op vriendschap is aangegaan. Op de website vindt de wijnliefhebber trouwens ook een blog met de portretten van de wijnbouwers die met Popsss! samenwerken.

Twee jaar was er nodig om het project te laten rijpen en te concretiseren. “We liepen rond met het idee om een mooi boek met het verhaal van nieuwe Belgische wijnmakers uit te brengen, maar kregen almaar meer zin om de wijnen zelf te verkopen”, vertelt Yves Carpentier, mede-oprichter van Popsss!. Via heel wat aantal degustaties en ontmoetingen kwam het aangeboden gamma tot stand. “De band met België mag dan wel de rode draad doorheen ons gamma zijn, nooit werd er zomaar van uitgegaan dat deze gelijk staat met kwaliteit. We maakten een strenge selectie en kozen ook niet noodzakelijk het volledige gamma van elke weerhouden wijnboer”, vervolgt Chantal Samson, de tweede bezieler achter het project.

De naam Popsss! – een verwijzing naar het typische geluid bij het ontkurken van een fles – werd gekozen omdat we graag iets ludieks wilden, een naam die ook aansluit bij de sympathie voor de wijnbouwers achter dit concept en de website. “Wij willen een echte Popsss! community tot stand brengen, door het ontwikkelen van acties op de sociale netwerken, door het organiseren van exclusieve ontmoetingen met de wijnbouwers en door het aanbieden van ‘flash’ verkopen aan de klanten die ons volgen enz.”

Popsss! bundelt krachten met gerenommeerde chefs voor originele combinaties. Om zijn wijnen te laten ontdekken – zowel door grote wijnkenners als de gewone genieter – stelt Popsss! vanaf deze lente elk seizoen een wijnpakket samen met drie wijnen van verschillende wijnbouwers, aangevuld met drie originele, bijpassende recepten. Het zullen eenvoudig uit te voeren recepten zijn, maar van de hand van gerenommeerde chefs uit het noorden en het zuiden van het land.

De spits wordt afgebeten door Bénédicte en Raphaël Adam van het sterrenrestaurant L’Essentiel in Temploux. Het voorjaarspakket van Popsss! bevat drie wijnen van Belgische bodem: de Rosée d’Audrey 2012 van het Domaine du Ry d’Argent, de Pinot Gris 2013 van het Wijndomein Entre-Deux-Monts en de Clos des Zouaves 2013 van het domein Vignoble Thudinien. Chef Raphaël Adam stelt als voorgerecht een venkelvelouté met zee-egelkoraal voor, gevolgd door gebakken tarbot met groene asperges en morieljes, om te eindigen met een dessert op basis van chocolade en bloedsinaasappel.

“In ons restaurant houden we vast aan een authentieke keuken, met zoveel mogelijk lokale producten”, vertelt Bénédicte Adam. De kaart van L’Essentiel reserveert een mooie plaats voor de Belgische wijnbouwers, om uit te nodigen tot ontdekkingen. “Ik doe dat omdat deze wijnen dit zeker verdienen”, becommentarieert Yannick Michel, sommelier van L’Essentiel. En dat is ook de filosofie van Popsss!. www.popsss.com