Prieuré Saint Jacques de Bébian

Dit historisch domein in het zuiden van Frankrijk tussen de Cévennes en de middellandse zee, vormt met aanplantingen die dateren van de 70-er jaren van vorige eeuw, een unicum temidden de nobele wijnen van de  Languedoc. Het domein bestaat uit 43 percelen met een grote diversiteit in de ondergrond, percelen die als een onwrikbaar mozaïk werden samengebracht en zorgen voor een geologisch assortiment dat mooie wijnen produceert.

Deze mozaïk vormt voor Alexander Pumpyanskiy en vader Dimitri, eigenaars sinds 2008 een uitdaging om in een nieuwe kelder te investeren en de wijnen van het domein, 38 ha groot, nog meer glans te geven en dit met de hulp van de Australische oenologe Karen Turner, actief op het domein sinds 2004.

De geschiedenis van het domein Bébian is de laatste eeuwen nauw verwant met deze van Pézenas, kunst- en cultuurstad die als het Versailles van de Languedoc wordt omschreven. Pézenas was in de 17e eeuw trouwens meer dan 10 jaar de thuishaven van niemand minder dan Molière, het plaatselijk theater maar ook de oude gebouwen ademen nog steeds de ziel uit van deze Franse grootmeester.

De eerste sporen van beschaving dateren uit de 1ste eeuw na Christus toen de Romeinen aan veteraan Bebianius een domein schonken voor bewezen diensten, veldheer die er graan, olijfbomen en wijngaarden ging verbouwen. In meer recentere periode vinden we er omstreeks 1952 Alain Roux terug die de basis legde voor de huidige exploitatie en door een nauwkeurige selectie van ranken, mooie kwalitatieve wijnen kon produceren. In 1991 wordt het domein overgenomen door Chantal Lecouty en Jean-Claude Lebrun, voormalige eigenaars van Reve des Vins de France. Door de overname maakt Chantal de overstap van wine writing naar wine making, meteen verduidelijkt ze haar beslissing’ De bedoeling is het maken van een ‘grote’ wijn die het blazoen van de ‘méditerrannée’ moet verzilveren. “Groot” betekende voor het koppel een kwaliteitsvolle geconcentreerde wijn met grote complexiteit, mooie bewaarcapaciteit en vanzelfsprekend de zuidfranse elegantie. Sinds 2008 is nu de familie Pumpyanskiy eigenaar, zoon Alexander is gepassioneerd door de wijnbouw en investeert mee in de uitrusting en vinificatie opdat het domein zo snel als mogelijk opnieuw over alle adelbrieven zou kunnen beschikken. De recente opening van de nieuwe chai en rijpingskelder is alleszins een treffend bewijs van de opmerkelijke groei van het domein.

De wijnkelder kan tussen 1 mei en 30 september worden bezocht van maandag tot vrijdag tussen 10 -12u30 en 14 en 18u30. Op zaterdag van 10 tot 13 en 15 tot 19 uur. Op zondag is bezoek enkel mogelijk na afspraak. De overige maanden is bezoek mogelijk van maandag tot vrijdag van 9 tot 12u30 en van 14 tot 17u30. Op zaterdag en zondag is tijdens deze periode, bezoek enkel mogelijk na afspraak.

Prieuré Saint Jean de Bébian – Route de Nizas – 34120 Pézenas- www.bebian.fr