Restaurant Pot au Feu Olen: waar smaken samenvloeien…

Christine van Deun en Maarten Vanhoof openden in 1997 ’brasserie Pot au Feu’ in het centrum van Olen. Er heerste een ouderwetse huiselijke gezelligheid waar men terechtkon om ongedwongen en lekker te tafelen.

Het echtpaar, beide oud-leerling van de hotelschool, wist met leuke, voedzame gerechten bereid met regionale producten een ruime schare fijnproevers naar Olen te doen afzakken. Maarten greep bij speciale gelegenheden ook graag terug naar oudere recepten en bereidingen waarbij af en toe de naam  Keizer Karel viel. De legende wil immers dat deze ooit in het Brabantse Kempendorp te gast was en een kroes bier kreeg aangeboden. De onhandigheid van de Kempense boeren zorgde voor opschudding vermits de keizer geen handvat kreeg aangeboden met het ontstaan van een pot met meerdere oren als gevolg. Van enige onhandigheid was en is in de keuken van Christine en Maarten echter geen spoor te bekennen, integendeel. De populariteit van het eethuisje ging permanent in stijgende lijn waardoor naar een nieuwe ruimere locatie moest worden uitgekeken. Deze bleek gelukkig in de onmiddellijke nabijheid te liggen.

Na de verhuis van potten en pannen vond Pot au Feu een onderkomen in een prachtige Art Deco villa op de markt van Olen. Het gelijkvloers werd met respect voor het verleden heringericht met warme kleuren en nostalgisch knusse accenten. De centrale bar loopt uit op verschillende sfeervolle ingerichte ruimten elk met zijn eigen karaktertrekken. De indeling biedt tevens de mogelijkheid om los van de grotere zaal, ook privé-feesten te organiseren.

’s Middags blijven de tafels uitnodigend en beperkt gedekt terwijl ze ’s avonds met wit linnen worden gedrapeerd waardoor het geheel een bijzonder cachet meekrijgt. De overstap naar de Art Deco villa zorgde voor een nog grotere toeloop die het koksduo makkelijk kon verwerken. Toen de zaalverantwoordelijke wegens persoonlijke redenen na lange staat van dienst, ontslag moest nemen stelde zich evenwel een probleem. Maarten besliste echter om deze taak op zich te nemen, terwijl Christine verder in de potten bleef roeren. Achteraf bekeken een erg positieve beslissing aldus Maarten. Er werd immers een directere band met de klanten gesmeed, zij krijgen onmiddellijk antwoord op de samenstelling van de gerechten terwijl de keuken anderzijds zonder problemen op hun specifieke bekommernis en verlangens  kan inspelen. Seizoensuggesties en nieuwe creaties worden nog steeds gezamenlijk uitgetekend. Variabele menu’s en eigentijdse creaties zijn en blijven de grote publiekstrekkers.

Christine werd ondertussen door vleesgroothandel RISA uitgenodigd om als ambassadeur van het nieuwe Bel’Vidha varken te fungeren. Een taak die ze passioneel ter harte neemt en voor de lancering van deze nieuwe vleessoort creëerde ze 4 nieuwe gerechten die de klanten er voortaan kunnen degusteren.

Van kotelet met spinaziestoemp tot gemarineerde varkensreepjes in de wok. Varkensvlees is voor de keuken wat Begië is voor de wereld: verassend veelzijdig. Eén regel blijft aldus Christine steeds dezelfde: een lekker sappig stuk varkensvlees bekom je alleen door de juiste bereiding. Als algemene bereidingstips voor Bel’Vidha varkensvlees raadt Christine aan het vlees zowat 20 minuten vooraf uit de koelkast te halen. Koud vlees moet je langer verhitten om het tot in de kern te garen, hoe langer de verhitting, hoe droger het resultaat. Eerst het vlees kruiden dan onmiddellijk bakken. Dankzij een vleugje nootmuskaat komt het varkensvlees perfect tot zijn recht. Een hete pan voorkomt bovendien dat vlees gaat kleven.

Met een creatie van spiering-kotelet, een kotelet, een varkenshaasje en een stukje gebraad wist ze alleszins de opmerkelijke kwaliteiten van Bel’Vidha in het daglicht te stellen.

Pot au Feu – Dorp 34 – 2250 Olen

Tel 014- 27 7 56 – www.brasseriepotaufeu.be

Maandag en dinsdag gesloten, zaterdagmiddag open vanaf 17u30.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

leuke Art Deco villa

gezellig sfeervol interieur

regionale specialiteiten en internationale tendensen.

Michelin:       1 bestek

leuke brasserie

trendy interieur met retrodetails

mooie bar – gezellige oranjerie

Delta:             lekkere brasseriekeuken

smakelijke en hartige gerechten

grote klassiekers in virtuoze uitvoering