Prowein 2018: topevenement met belangrijke impulsen

De Prowein editie 2018 in het Duitse Dusseldorf groeide andermaal uit tot een onbetwistbaar topevenement in de wereldwijde wijnindustrie. Meer dan 6800 exposanten uit 64 landen ( editie 2017: 6600 exposanten uit 62 landen) zorgden voor een uniek overzicht van wijn en gedistilleerde dranken. Meer dan 60.000 vaklui waren op deze 3-daagse afspraak present. “Professionals met passie voor wijn en gedistilleerde dranken kunnen het zich gewoonweg niet veroorloven om Prowein Dusseldorf te missen” aldus Hans Werner Reinhard, directeur van de Messe Düsseldorf, een opsomming van het fenomeen ProWein.

ProWein overtuigde andermaal met een hoge internationale aanwezigheid maar vooral door het kwalitatieve aanbod. Een op de 2 is een buitenlandse bezoeker, meer dan 70% van de bezoekers behoort tot het top- of middenmanagement, ruim 2/3 van de bezoekers verzamelde informatie over trends en innovaties waarbij vooral de nieuwe jaargangen uit Duitsland, Frankrijk en Italië zeer hoge scores behaalden.

De exposanten introduceerden een complete line-up van wijn en sterke drank in de wereld. Naast de belangrijkste wijnlanden zoals Italië (1.700 exposanten), Frankrijk (1.550 exposanten), Duitsland (990 exposanten) ook talrijke producenten uit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Argentinië, Chili, Australië en Nieuw Zeeland. Een belangrijk thema was dit jaar het wijnland Duitsland. “Wijn gemaakt in Duitsland” met alle 13 Duitse wijnbouwgebieden met een compleet proeverijprogramma. Monika Reule, General Manager van het Duitse Wine Institute (DWI): ” We zijn tevreden over de grote interesse voor de Duitse wijnbouwgebieden. Vooral de lichtere maar zeer geraffineerde witte wijnen uit 2017 werden goed ontvangen, omdat ze in lijn zijn met de huidige smaak van de consument. De Duitse exposanten blikken tevreden terug op deze editie en hebben alle lof voor het zeer professionele fairtrade publiek. ”

Ook heel wat innovaties in het segment ‘sterke dranken’. Meer dan 400 producenten uit 30 landen serveerden voortreffelijke brandewijnen, whisky, cognac, single malt, grappa of exotische cachaça.

Newstaged: Craft Drinks

De ambachtelijke wijnproductie werd dit jaar ingecapseld onder de noemer “same but different”. Ambachtelijke drankjes zijn volledig in lijn met de huidige trend in de foodservicebranche. In een trendy sfeer presenteerden 76 exposanten uit 15 landen hun creaties: met de hand geplukte bieren, extravagante geesten en ciders. “We zijn hier op de goede weg en verheugen ons erop het concept nog verder uit te breiden” aldus Marius Berlemann, Global Head Wine & Spirits en Director of ProWein.

De assortimenten in het organische segment waren ook breed opgezet en genereerden veel aandacht. Hier konden vakbezoekers kennismaken met relevante biologische telersverenigingen uit Duitsland, Italië en Frankrijk, evenals met tal van individuele exposanten van over de hele wereld. Bioland, Demeter en Ecovin zorgden voor een extra informatiebron met een bijpassend gastronomisch concept in de vorm van de Organic Lounge.prowein18_jv0598

Kennisoverdracht inbegrepen

Een blik op de thema-evenementen en gehoste proeverijen van de verschillende exposanten toont de diepgaande kennisoverdracht tijdens de vakbeurs. Het evenement richtte zich op verschillende thema’s, zoals champagne, sterke dranken, ambachtelijke dranken, biologische en bio-dynamische wijnen, rijpheid en potentieel, voedsel- en wijncombinaties, en op marketing- en logistieke kwesties die relevant zijn voor de detailhandel.

ProWein als trendplatform

Welke thema’s zullen in de toekomst een bijzonder prominente rol spelen? Deze vraag kwam ook aan bod tijdens ProWein. Er is een trend naar ongecompliceerde  en lichte wijnen met een focus op terroir en wijnen uit klimatologische regio’s waar slechts 20 jaar geleden het telen van wijnen van een aantrekkelijke kwaliteit onmogelijk was, zoals Denemarken, Polen en het VK. Deze en andere trends zijn ook gedefinieerd door ProWein’s nieuwe trendscouts die ze deelden met fair trade-bezoekers op het ProWein Forum.

Düsseldorf bezwijkt ook onder de ProWein koorts. Talloze wijnboeren presenteerden hun “nobele drops” op trendy locaties na openingstijden van de beurs. Onder het thema “ProWein goes City” werden 110 evenementen georganiseerd in restaurants, hotels of gespecialiseerde winkels die allemaal draaiden rond wijnen en sterke dranken. De volgende ProWein in Düsseldorf is gepland van 17 tot 19 maart 2019.