Le Chavignol – Ottignies: restaurant waar de smaakpapillen zich thuis voelen!

Dit jaar is het bijna 30 jaar geleden dat Marie en Carmelo Ciuro het landelijke Ottognies uitkiezen om hun restaurant te openen. Een oude krantenwinkel wordt opgeknapt, gerenoveerd en kreeg de nodige aanpassingen, werken waarbij het echtpaar hoopten dat tot een favoriete plek van heel wat fijnproevers zou uitgroeien.

Ondanks de forse uitbreidingen die Ottignies onderging mede door de bestendige groei van Louvain-la-Neuve, blijft Le Chavignol een lieflijke en sfeervolle halte op een culinaire ontdekkingstocht doorheen Waals Brabant. Marie staat nog altijd goedgehumeurd paraat om alle gasten met de nodige elegantie naar een van de 6 tafeltjes van het restaurant te leiden. Net deze kleinschaligheid is een waardevol pluspunt om rust en gezelligheid tactvol in te bouwen.

De zeer gezellige decoratie is dit jaar net vernieuwd. Moderne en comfortabele stoelen, limoenkleuren, houten lambrisering en kleurrijke stoffen zorgen ervoor dat men er zich meteen thuis voelt. De muren, bekleed met prachtige schilderijen gemaakt door Marie, maken deze plek vrij uniek. Om nog maar te zwijgen over het mooie en grote terras dat, wanneer het weer het toelaat, de gasten op een natuurlijke en aangename manier verwelkomt. Le Chavignol is een kruispunt van kunstenaars, Carmelo in de keuken, terwijl Marie haar kunstzin ontwikkelt en naast schilderijen ook een kledinglijn, weliswaar beperkt, en een ruimere collectie foulards ontwierp.

De keuken is Carmelo’s speelveld. Hij vertelt: “Op mijn 13de maakte ik de keuze!  Ik wilde in de keuken werken … Waarschijnlijk door de goede geuren die uit de pannen in de familiekeuken kwamen. De enige echte Italiaanse keuken. Ik ging aan de slag in een klein restaurant in Ottignies waar ik leerde werken. Ik kreeg er allerlei taken toegewezen, de keuken, de zaal, de vaat… Voor mijn verdere opleiding stuurden de uitbaters me naar de Prince de Liège in Gembloux, locatie waar ik alle voor- en nadelen van een sterrenrestaurant maar ook de enorme stress, ontdekte. Ik besefte al snel dat ik nog veel moest leren en dat kok een gepassioneerde baan was. Vervolgens dwaalde ik rond in verschillende grote huizen in Frankrijk en België: The Golden Whip, The Hostellerie St Roch, The Pressoir in Parijs … Mooie huizen die met de jaren gesloten zijn … Maar ik leerde er enorm veel …”

Tijd dus voor een eigen restaurant, Carmelo herinnert zich nog steeds dat hij enige moeite had om Marie van zijn project te overtuigen, ze  waren jong, maar het lukte. Het was in juni 1989 dat alles begon, het avontuur van Le Chavignol en de familie Ciuro wordt beetje bij beetje gebouwd … Marie en Carmelo kozen  “Le Chavignol” als naam verwijzend naar een klein Frans dorpje in de buurt van Sancerre, dus in het hart van een zonnig gastronomisch gebied … maar ook van wijn en kaas. Het klonk goed en paste bij het beeld dat ze van hun restaurant wilden geven. Nu zovele jaren later is de keuken van Carmelo typisch Frans met – zoals de chef-kok zegt – “sun keys”, dwz dat ze is opgesmukt met typisch Italiaanse producten van uitstekende kwaliteit en altijd zeer vers. De laatste nieuwigheid is de inbreng van Marie die voor gepassioneerde desserts zorgt. Le Chavignol biedt naast een beperkte kaart gezien de keuze voor dagverse ingrediënten, ook twee menuformules in 3 en 4 gangen, met aangepaste wijnen. Carmelo serveert een aantal traditionele Franse wijnen maar vanzelfsprekend ook een unieke selectie Italiaanse toppers.

De beschrijving van de activiteiten van dit vriendelijke gezin zou niet compleet zijn zonder te specificeren dat Carmelo ook een cateringservice aanbiedt. Onder de succulente gerechten die kunnen worden besteld, zijn er zowel individuele porties (voorgerechten en gerechten) en porties “groepen” voor minimaal 8 personen,  zeer gemakkelijk op te warmen. Zo geniet zijn “zondagsschotel” voor 10 € aanzienlijk succes. Bovendien verzorgt Carmelo elke maandag- en dinsdagavond kooklessen, er worden kleine groepjes van zes personen gevormd om de gerechten te bereiden. Na afloop geniet de groep van de culinaire creaties  …dscn1488

Wij genoten bij onze proeverij van een uitbundige keuken. Carmelo opende met enkele leuke hapjes zoals een romig en pittig soepje en een lentecreatie met fijne groentjes. Volgde een gemarineerde dorade vergezeld van koriander en groene citroen, ingrediënten die de rauwe vis een leuk en aantrekkelijk smaakpalet bezorgden. Als hoofdgerecht opteerde Carmelo voor kalfsvlees vergezeld van gebraiseerde ui, pancetta en puree van charlotte-aardappelen en panais. Ook hier een weeldering palet van aroma’s en fijne smaakaccenten. Het dessert werd een creatie van Marie, een simpele maar overheerlijke panacotta gepresenteerd in een leuk flesje. Als eindtoets een café glacé met speculoos. Globaal een verzorgde en heerlijke keuken waarbij de chef het nodige respect opbrengt voor de natuurlijke smaken en eigenheden van de ingrediënten. Het geheel werd omkaderd door een leuk assortiment Italiaanse wijnen met fruitige toetsen en intense hints.

Le Chavignol – Rue de l’Invasion 99  – 1340 Ottignies – www.lechavignol.com

Tel. 010 45 10 40 – open van donderdag tot zondagmiddag van 12.00 tot 13.30 uur en van 19.00 tot 20.30 uur.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

gul en joviaal onthaal

leuk interieur met prachtige kunstwerkjes van echtgenote Marie

Franse keuken boordevol smaken en aroma’s

respect voor eigenheden en natuurlijke smaken van de ingrediënten

Michelin:       sinds 1989 een passioneel verhaal

finesse op het bord

pure smaken

GaultMillau:  14/20

zomerse toplocatie

charmante gastvrouw

culinaire hoogstandjes

knappe selectie wijnen

Delta:             Italiaanse keuken met mix van Franse gastronomie