PurR brent alternatieve wijnbeurs voor de 2de keer naar Gentse Voorhaven

PURR [met extra nadruk op de eind-R, uitgesproken op z’n Gents] is opgericht door drie jonge Gentenaren – Jason Zappa Janse, Stijn Demeulemeester en Tristan Lybaert – met een onverzadigbare passie voor wat courant bekend staat als natuurlijke wijn. De term “natuurlijk” is gecoined door wijnmakers die zich willen onderscheiden van conventionele wijnbouw, waar vaak zowel in de wijngaard als in de kelder beroep wordt gedaan op pesticiden, chemicaliën of ingrijpende industriële processen die het eindproduct afvlakken en van hun origineel karakter beroven. Met PURR bieden Jason, Stijn en Tristan een platform aan wijnmakers die met respect voor mens en natuur en op artisanale wijze (h)eerlijke terroirproducten maken.

In het weekend van 2 en 3 juni vindt in een historische katoenopslagplaats in de Voorhaven van Gent de tweede editie van de PURR wijnbeurs plaats. Een dertigtal Europese wijnmakers komen dat weekend naar de Muide om in de prachtige kelders van Loods 20 hun wijn, verhaal en visie voor te stellen aan het publiek. Meer dan 150 wijnen zullen geproefd kunnen worden.

Why another wine fair?

Waarom een wijnbeurs starten als er in Europa al zoveel wijnbeurzen zijn? Tristan: Omdat PURR zich toelegt op een specifiek segment binnen de wijnbouw, namelijk dat van lage interventie wijnen. Wij proberen de term “natuurlijk” wat te vermijden, aangezien de wijnmakers in kwestie simpelweg “wijn” maken. Dit maakt van PURR een ongekend concept in heel Vlaanderen – iets waar we best wel trots op zijn.

Waarom is PURR anders dan anders? Stijn: Met PURR willen we ook een bepaalde levensstijl of -overtuiging neerplanten, met veel nadruk op het belang van kleinschalige, duurzame en artisanale productie, en hoe juist daaruit pure producten voortkomen. PURR is een informatief, sociocultureel en -culinair totaalconcept ondergedompeld in een sfeervolle en laagdrempelige context.

Maar wat is er dan echt anders aan? Jason: We bieden een andere soort ervaring aan dan wat zowel deelnemers als bezoekers gewend zijn op wijnbeurzen. Die ervaring zit in de kleine details: ergonomisch verantwoorde, ge-üpcyclede standplaatsen; democratische prijzen; een uitzonderlijke locatie; en een ongedwongen, ontspannen en intieme sfeer. De meeste van de wijnmakers die meedoen aan PURR kennen ons ook persoonlijk, en om die persoonlijke aanpak te blijven garanderen en daarnaast ook met het publiek te delen, hebben we het aantal deelnemers vastgelegd op maximaal 60.village-puur

De wijnbeurs zelf vindt plaats in de gekoelde kelders van Loods 20 en opent haar deuren op zaterdag tussen 15u00 en 22u00, en op zondag tussen 11u00 en 18u00. De inkomprijs voor de beurs is €10 en de online ticketverkoop start op 1 april. Iedereen is welkom op PURR: professioneel én particulier, kenners en liefhebbers, jong en oud.

Tussen vrijdagavond en zondagavond is iedereen van harte uitgenodigd op de gratis toegankelijke PURR Village, gelegen op het verhoogd platform van Loods 20. Daar kunnen bezoekers kiezen uit een brede selectie van wijn per glas, een hapje eten bij één van de originele, lokale food stands en genieten van een deuntje muziek op de achtergrond. Op vrijdagavond wordt een afterwork drink in de Village georganiseerd tussen 17:00 en 23:00.

Bezoekers van PURR worden aangemoedigd met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Via Stad Gent worden er voldoende fietsstallingen voorzien pal naast de Loods. Vanaf Gent Dampoort of Gent Zuid rijdt Lijn 6 tot aan het Muidestation, op 3 minuten wandelen van Loods 20. Vanaf de Korenmarkt rijdt Lijn 4 tot aan de Muidebrug, op 7 minuten wandelafstand. Voor wie met de auto komt, is er ook voldoende (gratis) parkeerplaats vóór Loods 20 of op de parkeerplaatsen van Loods 23, op 100 meter van Loods 20 verwijderd. www.purr.be