Tapa Ti – Spaanse topgastronomie in Sterrebeek

Gloednieuw alleszins en meteen een bundel Spaanse zonnestralen die je met een warm ‘ola’ begroeten. Het tapa & wine restaurant Tapa Ti in Sterrebeek is de nieuwste creatie van de familie De Win die reeds meer dan een kwart eeuw het culinaire panorama van deze gemeente uittekent.

Een nieuwkomer van formaat die de familiale passie voor lekker, maar ook creatief, eten uitdraagt en minder gekende maar deugddoende wijnen weet te waarderen.

Aan het fornuis Kenneth De Win, zoon van Rudi, in de zaal geassisteerd door zijn zus Jutka. Het interieur vormt een elegante aaneenschakeling van leuke zware tafels en super aangenaam zittende fauteuils, waarin je ongetwijfeld vlot kan wegdoezelen, afgewisseld met hoge cocktailtafels, terwijl men naar traditionele Spaanse gewoonte ook aan de toog, waar men eveneens kan eten, een aantal barstoelen weervindt. Doelbewust op deze manier uitgetekend aldus Kenneth omdat men naast de naamgeving en de gerechten, de gasten maximaal de échte Spaanse sfeer wil laten beleven.

Kenneth liep na zijn studies o.m. stage bij Wout Bru en kwam er in aanraking met nieuwe kookmethodes die duidelijk afweken van de traditionele keuken van zijn vader. Nadien liep hij ook stage in een aantal restaurants in Spanje, een begeesterende vakantiebestemming voor de familie. Midden het nieuwe en moderne geweld ontdekte Kenneth, net als in vaders  keuken, het respect en de waardering voor de authenticiteit van de basisingrediënten. Terug thuis integreerde hij zich volledig in de gastronomie van de Kastelhoeve hoewel sommige bereidingen en presentaties een moderner accentje meekregen. De lokroep naar een eigen zaak wist hij te bedwingen, en zorgde het duo vader-zoon, zoals gebruikelijk voor een sterk gewaardeerde burgerkeuken op basis van regionale en dagverse ingrediënten. Kenneth leek hierbij op goede weg om op middellange termijn de zaak volledig over te nemen.

Tot er plots een ruggesteuntje uit totaal onverwachte hoek opdook. Zus Jutka voelde niets voor de horeca en studeerde marketing. Ook zij trok voor een aantal stages naar Spanje en had bij haar terugkeer een verrassende mededeling voor de familie in petto. In Spanje had ze de liefde voor de horeca, inzonderheid de Spaanse keuken, ontdekt en wou ook in eigen land de horeca verrijken maar dan wel met een nieuw eigen concept, mededeling die vooral bij Kenneth in goede aarde viel.

Het resultaat werd Tapa Ti, een nieuwbouw op een perceel grond naast de Kasteelhoeve. In de zaal toont Jutka zich een charmante en volleerde gastvrouw die de gasten perfect onthaalt en ten overvloede bewijst dat ook zij voorbestemd is voor de horeca.

Hoewel beide restaurants een eigen keuken hebben die via een tussendeur toegankelijk is, wordt het makkelijk om bepaalde bereidingen te delen of elkaars keuken te verrijken. Chef Kenneth ontpopt zich in Tapa Ti tot een uitgesproken specialist van de Spaanse keuken en serveert naast de à la carte bereidingen ook een lunchmenu op woensdag, donderdag en vrijdag aan 20€, bestaande uit 3 tapas en een glas wijn. Het Tapa Ti menu, 49€ per persoon, bestaat uit maar liefst 11 gangen en vormt een verrassende, leuke evenwichtige creatie en wandeling met tal van succulente bites die een leuk en gezellig zonovergoten Spaanse culinair landschap uittekenen.

Een uitdaging die we bij onze proeverij moeilijk terzijde konden schuiven. Als introductie een heerlijke en pittige mousse van geitenkaas, pesto, tomaat en chili met kristalbrood. Volgde de Pimentos de Patron, zachte Spaanse pepers uit Galicië die op overtuigende wijze de smaakpapillen deed trillen en mooie inleiding vormden op een leuk assortiment Iberico vleeswaren.dscn1510

Een zilte Zeeuwse oester ‘Tapa Ti’ fungeerde als aanzet voor het serieuze werk! Een leuke combinatie van een natuurlijke Zeeuws product, door een Belgische chef, op grandioze wijze omgevormd tot een unieke Spaanse degustatie. Ze was meteen de uitnodiging tot een gamba à la plancha met garnituur van mango, pittige koriander en een heerlijke schaaldierenjus, een leuke mix van zilte en zoetzure accenten die volop de rijkdommen van de Spaanse keuken tentoon spreiden.

Eenvoudig, smaakvol en dartel, buikspek op lage temperatuur gegaard, vergezeld van gerookte paling, leuke sisho en een fijne miso mayonaise. Op het menu ook twee tapas van het suggestiebord van de chef, twee bereidingen die nagenoeg dagelijks variëren, bereidingen die de betrachtingen van de chef en zijn ingevingen van het moment weerspiegelen. Wij kregen hartige hapjes, leuke hamrolletjes en een mooi manchego kaasbordje.

Hierop aansluitend serveerde Kenneth een succulente fideua met calamares, chistoria, kokkels in witte wijn en dagverse seizoengroenten.  Een bereiding die je doet dagdromen en een van de speerpunten vormt om meer dan eens terug te keren. Het trio Iberico Bellota, solomilo, pluma en secreto, gewoonweg de lekkerste stukjes vlees van de schouder, bil en borst, bleef mooi rosé, mooi pittig met diepe smaaktoetsen en super mals, groeide uit tot een denderende afsluiter. Met een churros met chocoladesaus biedt Kenneth je alvast de kans om heerlijk en rustig na te genieten van de Spaanse culinaire weelde.

Tapa Ti – Beekstraat 48 – 1933 Sterrebeek

Tel 02-310 64 45 – www.tapati.be

Gesloten op zaterdagmiddag, maandagmiddag en dinsdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  spetterende nieuwkomer

Spaanse culinaire rijkdommen

uitgebreide en aanlokkelijke wijnkaart

sfeervol en modern interieur

attente bediening

absolute aanrader