Macedonische wijntrip met god Dionysos als gids

  1. Adamos winery

 

De oprichter van deze wijnkelder is Georgios Adamos die in 1998 zijn eerste wijngaarden aanplantte. Net zoals vele andere domeinen in de buurt van de Mount Olympus ook hier een familiaal domein dat in totaal een 7-tal hectaren omvat en voornamelijk in de gemeente Kitros is gevestigd.

De wijngaarden op basis van traditionele Griekse wijnrassen krijgen eveneens een aantal internationale succesrassen mee. De zorg voor de wijngaarden met duidelijk ecologisch tintje is aldus Georgios zeer belangrijk. Vanzelfsprekend zijn ook de trossen belangrijk, hij gebruikt voor de aanmaak van zijn wijnen zorgvuldig geselecteerde trossen die enkel de kwaliteit ten goede komen. De oogst vindt plaats in de vroege ochtend, meestal machinaal omdat de snelheid van de oogst en het transport van de trossen naar de chai, de versheid en frisheid absolute pluspunten opleveren.

Zijn zoon George is ondertussen wijnmaker van dienst die de familietraditie in ere houdt, Georgios zorgt voor eventuele bijsturingen en waakt over het respect voor de tradities. Maceratie, fermentatie en rijping gebeuren volgens aloude traditionele methodes met permanente controles, goed voor een productie van zowat 60.000 flessen per jaar naast de Griekse markt is er eveneens export naar Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Nederland en het Groot Hertogdom Luxembourg. Voor de reden waarom ons land niet op het lijstje voorkomt heeft Georgios geen verklaring. Voorlopig is dit alleszins niet gepland omdat hij het rendement van zijn wijngaarden niet wil verhogen gezien hij dan aan kwaliteit moet inboeten, anderzijds zijn er evenmin uitbreidingen van de bestaande wijngaarden gepland…

De wijnkelder werd in 2004 uitgebreid met een eetgelegenheid waar men de huiswijnen kan proeven. Het succes van dit nieuwe item met uitsluitend regionale specialiteiten is enerzijds te danken aan de buitenlandse bezoekers al laat ook de lokale bevolking zich evenmin onbetuigd. Wij kregen bij onze proeverij alvast een aantal gerechten voorgeschoteld die het culinaire succes volop beamen, genieten én van de lokale specialiteiten én van de wijnen van de Adamos winery is beslist een leuke pairing.

Op de proeftafel

Kouri 2018

Assemblage van Muscat Alexanduc en Muscat Xanos met 14% alc vol die in het glas een leuke goudgele kleur meekrijgt. In de neus aangenaam fruitige aroma’s, eerder zacht maar toch gezellig. In de mond mooi evenwichtig, karaktervol met volle mond en leuke afdronk. Een leuk fris aperitiefwijntje dat met zeevruchten, oesters en salades ongetwijfeld leuke pairings inhoudt.

Vassiliou 2019

Zeer heldere kleur, fruitige en aromatische toetsen in de neus. Frisse aanzet in de mond met aromatische hints, het fruitige karakter van rijp wit fruit wordt overspoeld door zijn jeugdigheid. Ondanks 13.5% alc vol een iets te zoete afdronk.

Cabernet Sauvignon 2015

Een 100% Cabernet Sauvignon van 15% alc vol die twee jaar rijpte in Franse eik. In het glas een donkerrode robijnkleurige wijn met enkele felle glinsteringen. In de neus volle en rijpe aroma’s van zwart en rood fruit met subtiele hints van zure kers. Overweldigende volronde aanzet in de mond, op het middenpalet vinden we leuke fruitige hints met zachte tannines. Toetsen van cacao, subtiele tabak, hout en delicate accenten van kreupelhout. Enkele kruidige hints, mooie volle wijn met lange, aangename afdronk.