Restaurant Bowery

Smets Premium Store Brussels is een plaats die is uitgegroeid tot een ‘must’ in Brussel, waar mode, design, kunst en gastronomie worden gecombineerd met passie. Restaurant Bowery maakt deel uit van het concept van Smets Premium Store Brussels waarvan de reputatie al goed ingeburgerd is. Het complex is gelegen op de Leuvensesteenweg 650, in de buurt van het Meiserplein en de Ring. De jonge Belgische chef Maxime Maziers, in dienst sinds 1 september 2014, gaat in deze bijzondere omgeving enthousiast te werk. Hij heeft een passie voor mooie producten en bereidt verfijnde en creatieve gerechten in lijn met het totaal concept.

Maxime is zijn carrière begonnen in de provincie Namen. Na de Hotelschool ging hij bij Spud’s (Sofitel Brussels Europe) aan de slag. Deze job leek hem op dat moment de meeste mogelijkheden te bieden: een samenwerking met een Franse chef-kok Alain Senderens en chef-kok Aurelien Poirot (eerste sous-chef van het Parijse Palace Le Meurice – drie Michelin sterren), was een geweldige kans. Deze chefs gaven hem de smaak van de ware verfijnde keuken en van perfectie, door hun indrukwekkende carrières in gerenommeerde huizen. Dankzij hen, kreeg hij de kans om Monsieur Paul Bocuse te ontmoeten.

Daarna nam hij gedurende een jaar de directie van het restaurant Bruneau te Ganshoren op zich en vormde een goede basis. Maxime wilde ook ontdekken wat het is om in de keuken van  een zeer goede traiteur te werken. Daarom werkte hij een jaar lang bij Jean-Michel Lauriers, waar hij mooie evenementen beleefde zoals een modeshow van Sonia Rykiel in Parijs, diverse prestigieuze trouwpartijen, diners bij het Koninklijk Paleis of de organisatie van zakendiners bij leiders van Belgische bedrijven.  Samen met Seppe Nobels, de voormalige sous-chef van Wout Bru (2 Michelin in Zuid Frankrijk), tegenwoordig Graanmarkt 13 in Antwerpen, samen deden ze het zomerseizoen in Frankrijk. Wout Bru gaf hem de onvoorwaardelijke liefde voor lokale producten mee. Bij zijn terugkeer in België kon hij als sous-chef aan de slag bij Bruneau.

Zijn job als chef van Browery gaf hem een nieuw enthousiasme. Het restaurant Bowery en SMETS Concept Store stralen veel energie uit en Maxime wil zich in deze prachtige omgeving volop uitleven. Hij wil een culinaire visie aanbrengen die parallel loopt in harmonie met de inrichting en die deel uitmaakt van deze tijd. Een keuken waar het product naar voren wordt gebracht, product dat versterkt wordt door een zoektocht naar vrijwillige eenvoud, als resultaat van een precisiewerk. Het samenkomen van smaken, en geuren zonder zich erin te verdwalen. Ook in de keuken, minder is meer. …

Bowery is een heel bijzondere plek om te gaan tafelen in Brussel, een plek waar een passie voor kunst, mode, design en gastronomie wordt gecombineerd. Het ‘signature’ gerecht van de chef is tong gevuld met grijze garnalen, groene erwtjes purée en een emulsie van bisque. Als Belgisch lievelingsgerecht opteert hij voor hopscheuten, gegratineerd witloof en snijbietentaart.

De versnapering bij het aperitief was een leuk pittig schuimpje van geitenkaas verrijkt met een vleugje munt, even later gevolgd door een sublieme espuma van ganzenlever en parmezaan ditmaal met keurig muntblaadje. Als voorgerecht opteerden we voor een carpaccio van sint jacobsvruchten uit Dieppe en een eendenlever Bowery. De carpaccio kreeg een leuke arganolie mee evenals jonge prei lichtjes gemarineerd in een fijne vinaigrette en een decoratie van Baeri kaviaar. Een decoratieve maar vooral smaakvolle presentatie met mooi delicaat en evenwichtig smaakpalet. Onze eendenlever werd omhuld met een gelei van ibiscus, opgevrolijkt door witte paardenbloem, appel en notenbrioche. Knapperig en decoratief met pitten van granaatappel, een geheel dat uitgroeide tot een zeer fijn en succulent gerecht.

Als hoofdgerecht kozen we voor een kabeljauwrug en wilde ree. De kabeljauw kreeg oesters fines de claires als decoratie samen met jonge Belgische prei dartelend in  fijne zurige toetsen met een extra toegift van Schrenkli kaviaar. Een succulente en sublieme bereiding die de hand toont van een beloftevolle meesterkok. De heerlijk zilte toetsen van de kaviaar zorgden voor een supplementair smaakwaterval. In dit festival moest de nochtans uitstekende bereiding van ree zijn meerdere erkennen. De geroosterde cacaopennen zorgden voor een feilloos decor aangevuld met knolselder, geroosterde suikers en dauphin appel. Een sublieme wildbereiding met ruim smaakpalet en leuke decoratieve presentatie. Als ondersteuning bij de maaltijd werd ons een rode wijn van Belgische bodem uit Maaseik aanbevolen. De Aldeneyck pinot noir barrique 2012 toonde een eigen karakter met weelderige smaaktoetsen die zich moeiteloos vermengden met de textuur van de bereidingen. Het dessert, een dame blanche Bowery en een carpaccio van peer met gekonfijte steranijs, gekarameliseerde appel en pinda-ijs werd de bekroning van een heerlijke maaltijd.

BOWERY – Leuvensesteenweg 650 – 1030 Brussel – gratis overdekte parking

T. +32 (0)2 325 12 90 – INFO@BOWERY.BE

Lunch: maandag tot vrijdag: 12.00 – 14.30, zaterdag 12.30 tot 15.30. Voorgerecht- hoofdgerecht of hoofdgerecht-dessert aan € 28, 3-gangeformule €33. Voor elk van de gerechten zijn er twee keuzemogelijkheden.

Diner : woensdag tot zaterdag: 19.00 – 22.00

Ontdekkingsmenu €45- Art & fashion in the plate menu 4-gangen €52 en het menu Saveurs & terroirs € 75.

Culinaire commentaren:

Tasted:           5 minutes

succulente bereidingen met subliem smakenpalet

attente bediening

trendy decor

the place to be met gratis parking

Michelin:       2 bestekken

sexy Luxemburgs designconcept

trendy

GaultMillau:  14/20

sober gedekte tafel

designvolle lounge

kosmopolitiserende kaart

Delta:             1 muts

trendy en gezellig decor

Franse keuken

verwent veeleisende gastronomen.