Cahors tradition: Château Famaey, Clos du Chêne & Château Ponzac

Château Famaey hoort toe aan de Vlaamse familie Luyckx die zich aanvankelijk in Carnac Rouffiac installeerde. In 2000 werd de locatie geruild voor een domein in Py-l’Eveque uit 1850 en kreeg het de familienaam van echtgenote Famaey. Maarten Luyckx runt nu het bedrijf met zoon Luc. Het was aldus Maarten de levensdroom van zijn vader om een wijn te maken naar zijn eigen smaak: soepel en fruitig, waarin de echte smaken van de terroir werden weergevonden.

Château Famaey tradition 2012: bevat 98% Malbec afkomstig van ranken met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Op de argilogronden werden 4000 raken per hectare aangeplant, goed voor een opbrengst van 50hl/ha. De oogst gebeurt mechanisch met een eerste selectie pp het perceel zelf. De vinificatie vindt plaats in inox en krijgt een traditionele maceratie van 14 tot 16 dagen met nadien een rijping in betonnen cuves gedurende 1 jaar. De productie beloopt 70.000 flessen met een verkoopprijs van €6.8 TTC.

Château Famaey tradition 2012 is een wijn met mooie kleur, lichte tannines en aantrekkelijk smaakpalet.

Domaine Clos du Chêne in Duravel vond een onderkomen in een typisch oude herenhoeve waar een tandem vader-dochter actief is. De wijngaarden zijn het actieterrein van vader terwijl dochter Valerie als keldermeester-oenoloog actief is. Sedert een aantal jaren worden de 15ha van he domeinstelselmatig omgebouwd gezien Valerie zich volledig op de bio-cultuur wil afstemmen. Ook haar zus, actief in een andere sector, helpt bij de assemblages. Zij zorgen voor 4 wijnen, nagenoeg 100% Malbec met fruitig en soepel karakter. Dankzij erkenningen in vooraanstaande tijdschriften hoopt ze haar wijnen te kunnen exporteren.

Clos du Chêne 2011:100% Malbec, bessen zijn afkomstig van 40 jaar oude wijnranken, 5000/ha; op argilo-calcaire gronden met een opbrengst van 45 hl/ha. Na de mechanische oogst en maceratie rijpt de wijn gedurende 12 maanden in eiken vaten. Productie van 15.000 flessen met verkooprijs van €6.9 TTC.

Clos du Chêne 2011 heeft een lichtere rode kleur met felle schakeringen, is licht plakkerig in het glas en biedt enkele aangename lichte houttoetsen.

Château Ponzac. Zijn grootvader teelde zijn eigen wijn, zijn vader leverde de druiven aan een coöperatieve maar Mathieu Molinie, die op 23 jarige leeftijd het diploma oenoloog behaalde, besliste om zelf opnieuw wijn te maken. Het wijnkasteel beschikt over een unieke trilogie, vermits hun druiven groeien op drie verschillende micro-terroirs en dus elk hun eigen karaktertrekken hebben. Samen met echtgenote Virginie ijvert hij voor een milieuvriendelijke en aanvaardbare teelt zonder gebruik van chemicaliën.

Château Ponzac Maintenant Cahors 2012: 100% Malbec van wijnranken met gemiddelde leeftijd van 25 jaar, 4500 aanplantingen per hectare op mergel- en kalkgronden en opbrengst van 45hl/ha. De mechanische oogst wordt gevolgd door een fermentatie van 12 tot 15 dagen aan 22° C met behoud van aroma’s en frisheid, met nadien een rijping van 8 maanden in cuves. Productie 25.000 flessen, kostprijs €5.5 TTC.

Maintenant Cahors etaleert duidelijke accenten van rijp rood fruit, blijft levendig en fris met mooi pittige tannines.