Restaurant De Rooterie Kuurne

Op wandelafstand van de dorpskern van Kuurne dat op sportief vlak bekend staat voor een van de seizoenopeners Kuurne-Brussel-Kuurne en als buurgemeente van Kortrijk heel wat industrie aantrekt, vinden we restaurant De Rooterie dat een onderkomen vond in een statig herenhuis uit 1905.

Het restaurant wordt uitgebaat door Marika en Dominiek Vanden Berghe-Cruydt en geniet vooral bekendheid door een gevarieerde spijskaart. Dominiek is oud-leerling van de hotelschool van Koksijde waar hij de traditionele Franse kookkunst als maatstaf meekreeg. Een erg klassieke waardemeter die nog steeds tot uiting komt in zijn bereidingen en presentaties. Geen gepruts met schuimpjes en onechte variaties, maar een eerlijke keuken rechtaan, rechtuit met respect voor de natuurlijke eigenschappen van de ingrediënten.

De eetzaal kadert volledig in het statige decor van het herenhuis al komt ze toch een ietsje te koel en te streng over, wellicht mede door de grijs-gele muren en rieten stoelen, grote namaak margrieten aan de muur afgewisseld met oude foto’s. De tafels, tafelblad in spaanderhout, zijn getooid met grote blauwe tafelrokken en krijgen crèmekleurige gesteven overleggers. De papieren onderleggers en servetten monteren het decor al evenmin op. De tafels krijgen nochtans een kleurig bloempje, peper, zout en tandenstokers mee. Veranda en tuin bieden alleszins een kleuriger pluspunt.

De kaart is behoorlijk gevarieerd met een assortiment klassiekers, suggesties, maandmenu en meerdere all-in menu’s. Iedere middag, behalve dinsdag en zondag, is er een dagmenu aan 11.5€ en een weeklunch aan 22€, bovendien omvat het aanbod ook speciale kindermenu’s.

Wij kozen bij onze proeverij voor het zomermenu, 36€, all-in 49€. Als introductie serveerde Dominiek een toastje met krabsla, radijs en garnaal en een nem van scampi met leuk pittig sausje. Het voorgerecht werd een behoorlijk grote portie sla met gamba’s, die als extra garnituur gepelde garnalen, tomaatpatjes, maïs en ei meekreeg waarbij de saus in een apart potje werd geserveerd. Uiterlijk een ietwat rommelige presentatie, euvel dat echter werd gecompenseerd door de verse smaakvolle ingrediënten. Als tussendoortje een sorbet van framboos getooid met enkele zwarte bessen.

Het hoofdgerecht, een mooi rosé gehouden chateaubriand met dragon en knapperig korstje en leuke frietjes, jammer genoeg oversausd. Hierbij een garnituur van tomaat, courgettes en parmezaan, keurig gegaard in de oven. Als afsluiter een trio van ijs met kiwi, kers, druif, banaan, zware bes en abrikoos.

De Rooterie – Kouterstraat 2 – 8520 Kuurne

Tel 056-71 60 13 – www.derooterie.be

Gesloten maandagavond en dinsdag, van oktober tot eind mei, eveneens gesloten op woensdag- en donderdagavond.

Culinaire commentaren:

Tasted:           1 minute

verse ingrediënten

leuke smaakcombinaties