Restaurant Equinoxx Ukkel

Equinoxx tekent tweemaal per jaar voor een evenlange dag als nacht. Francis Lefèvre koos deze benaming voor zijn restaurant, niet omdat de oud leerling van het CERIA een fervente aanhanger is van de astronomie, maar wel omdat deze benaming het evenwicht symboliseert dat hij wil bereiken in zijn restaurant. Evenwicht tussen enerzijds het welzijn van de klanten en anderzijds de creativiteit en kwalitatieve producten die hij de klanten serveert.

Het restaurant opgericht in 2007 kreeg een duidelijke lounge uitstraling maar wil tegelijk de zintuigen strelen en verwennen. Een drievoudige benadering met vooreerst een stijlvolle en elegante tafeldecoratie, anderzijds een aangename muzikale achtergrond zonder overlast, muziek die een onopvallende ambiance creëert. Vanzelfsprekend ontbreekt ook het culinaire facet niet in dit aanbod. De vernieuwingen in het interieur met warme tonen, o.m. verkregen door het gebruik van hout en een plankenvloer, zorgen alvast zonder de regels van Feng Shui tot het uiterste te drijven, voor warmte en gezelligheid. Een aantal kunstwerken met o.m. Afrikaanse maskers symboliseren de relatie tussen de natuur en een gevoel van welbehagen. Bij de tafeldecoratie schuift Francis de traditionele codes terzijde en brengt geest en lichaam samen. Erg ruime houten tafels bieden ruimte maar vooral privacy. De aaneenschakeling van de zalen, elk met eigen timbre en kleur, creëert een gans aparte sfeer, grote moderne luchters integreren zich perfect in het moderne design. De grote tafel, maximaal 12 personen, in de figuurlijke wijnkelder, is met warme rode tinten een absolute blikvanger. Deze open ruimte creëert nochtans een eigen cocoon, hoewel ze integraal deel uitmaakt van het restaurant. Een ietwat verloren ruimte krijgt door de hoge bar- en cocktailtafels een eigen identiteit en is een aantrekkelijk item voor singles maar ook voor zakenlui die in alle rust willen lunchen.

De keuken is vanzelfsprekend het belangrijke onderdeel. Sinds een 3-tal jaar is Ludovic Guilluy met Italiaanse roots, maar al meerdere jaren actief in de hoofdstad, de kapitein in de branding. De keuken met verrassende en leuke fusiontoetsen brengt een weelde aan Italiaanse, Thaïse en Japanse gerechten maar serveert evenzeer typisch Belgische aroma’s. Het absolute credo in alle keukentypes zijn de onbetwistbare verse ingrediënten die Francis voor alle bereidingen selecteerden. Tussen de blikvangers o.a. garnaalkroketten, een dim sum met eend, kip, rund, zalm en scampi’s of een Burger Made in Belgium met 100% Blanc Bleu rund, gerookt spek, tomaat, ui en Oud Brugge maar ook creaties met kokosmelk, rode curry en cajounoten. Verschillende formules worden aangeboden, op weekdagen is er een dagschotel 9.5€, lunch: voorgerecht, hoofdgerecht en koffie 14€, terwijl het Equinoxx-menu 28€, de keuze laat uit 2 suggestieve voor- en hoofdgerechten en dessert naar keuze. De zondagslunch, 3 gerechten uit twee keuzemogelijkheden en 25 cl wijn, 25€, verwent zonder meer de fijnproevers.

Wij opteerden voor onze proeverij voor een selectie à la carte met een croustillant van St Jacobsvruchten met kokosmelk en Thaïse citronella, 17€, en een slaatje met notenolie, gerookte zalm, eendenmagret, scampi’s en ganzenlever 18€. Als hoofdgerecht opteerden we voor een Deense kabeljauw, mousseline van groene citroen en spinaziepuree, 26€, en een met zeezoutbloempje gegrilde Charolaissteak, saus Equinoxx en steakhouse frites, 27€.

De St Jacobsnoten genoten van een mooie romige saus van kokosmelk met leuke draai van de pepermolen, fris, knapperig en smaakvol. Onze sla wentelde zich dartel in de notenolie terwijl alle ingrediënten knapperig en kraakvers werden aangeboden. Een sla die meer dan terecht het attribuut ‘gourmand’ wegdraagt.

Het hoofdgerecht zorgde voor een quasi identiek scenario, verse ingrediënten, mooi gedresseerd met leuke smaakaccenten. De hagelwitte kabeljauw, perfect gegaard, kreeg een heerlijke puree als compagnon. De Charolais, perfect gegrild, sappig en heerlijk mals bleef heerlijk rosé, hij genoot volop van het aparte slaatje en de Equinoxxsaus met duivels toetje, ook de saus werd apart opgediend. Voeg hierbij goudgele, knapperige frieten, aangeboden in tipzak en je krijgt een gerecht om van te smullen. Onze wijnkeuze Château d’Archembeau, Graves 2009, 34.5€, bleek een waardige compagnon met delicate fruitige toetsen en mooie zachte tannines. Naast het dessert is ook de aantrekkelijke selectie cocktails een onverwacht extraatje dat dit loungerestaurant een complementaire boost meegeeft.

Equinoxx – Prins de Lignelaan 16 – 1180 Ukkel – tel 03-274 73 03

www.equinoxx.be – open 7 dagen op 7

Culinaire commentaren:

À la carte:

3 borden

aangenaam en sfeervol interieur

mooie presentaties

verse ingrediënten met leuk smaakpalet

attente bediening

Delta Brussel:

Franse en internationale keuken