Een hotel-restaurant dat al sedert 1875 smulpapen gelukkig maakt op een magische plek. Het huis bezit ontegensprekelijk een ziel en een zorgzaam bewaard intiem karakter.
Maar zoek ondanks de naamgeving en de nabijheid van de Amblève, niet naar de molen, want die is maar verzonnen. De bescheiden distilleerderij die in1844 op deze plek verrees, werd opgekocht door Hubert Dumoulin!. Hij maakte er een café van en later een hotel, in 1885 speelde componist Hubert Dehez er elke avond. Aan hem dankt men trouwens een wals voor piano met de titel ’Herinneringen aan Ligneuville’
Over één ding is iedereen het eens, de voorgevel van Hotel du Moulin is en blijft de voorgevel met de meeste bloemen van het hele land. Ze golven over alle houten balkons heen en over de – voor deze streek zo typische- balkonnetjes in gietijzer. Een echte zee, maar een heel beheerste zee; van petunia’s. Als je het hotel vanuit de richting Malmedy benadert, is het effect gewoonweg overdonderend.
Aan het hoofd van het hotel en restaurant hebben gedurende vele jaren Jacqueline en Charles Goire gestaan, de ouders van de huidige eigenaar Jean Goire. Terwijl Charles erin slaagde in de loop der tijd een indrukwekkende collecte Duitse wijnen in België aan te leggen, zette zijn echtgenote zich met overgave in voor de eerlijke keuken, dwz de echtheid van verse producten om ze zonder aanstellerij of trucjes dan ook perfect te presenteren. Omdat Jean van jongsaf aan geconfronteerd werd met deze manier van werken en de liefde voor het beroep, moest hij wel de ideale opvolger zijn.
Jean Goire werd in Verviers geboren en groeide op in de wereld van de hotellerie en wel in die mate dat hij reeds op z’n negende in de zaal hielp tijdens drukke weekends en vakantieperiodes. Op 15 jarige leeftijd trekt hij naar de hotelschool in Spa, opleiding die hij in 1982 voltooid. De winter daarop staat hij in de keuken van Jean-¨Pierre Bruneau in Brussel, een eerste maar vruchtbare ervaring. Van 1983 tot 1987 staat hij aan het fornuis bij Roland Pierroz in hotel ‘Rosalp’ in Verbier in de Valais, een Relais & Châteaux met één ster. Terug in België loopt hij stage in L’Oasis bij Michel Beyls en bij Philippe Vanheule in het Hof ter Eycken. In 1988 keert hij terug naar Rosalp om vanaf mei 1989 de leiding van de keuken over te nemen in het familiebedrijf in Ligneuville. Twee jaar later neemt hij het hele bedrijf over. Na zijn huwelijk met Martina in 1991 twijfelt het jonge paar niet lang, verbouwingen en investeringen zijn nodig. Hun project start in 1994, als binnenhuisarchitecte zorgt Martina voor de herinrichting van de benedenverdieping. Elk vertrek krijgt een gedaanteverwisseling maar behoudt zijn charmante sfeer en krijgt lichte tinten en mooi complementaire kleuren. De eetzaal onderging een ingrijpende facelift waardoor het een waar genoegen blijft om hier aan tafel te gaan. In de tuin worden tonnen aarde verplaatst om een groot en comfortabel terras uit te bouwen, omgord door een rondlopende muur die doet denken aan de stenen van de burchten in de Provence.
Jean Goire en zijn team werken volgens de traditie waarbij kwaliteitsvolle ingrediënten zorgvuldig worden bereid. Regionale accenten en ingrediënten vormen dan ook de basis in de keuken van de meesterkok. In eigen tuin kweekt hij tal van groenten, maar hij bezit tevens een 2de perceel met serre waar tal van groenten en kruiden worden geteeld, dit met behulp van een lokale landbouwer. Een derde perceel van 4.5 ha wordt met deze hulp geëxploiteerd en biedt extra mogelijkheden. Jean heeft trouwens een bevoorradingssysteem uitgebouwd waarbij gezinnen een abonnement kunnen onderschrijven in zoverre dat ze in de periode Pasen-Kerstmis, wekelijks een korf verse producten ontvangen, vanzelfsprekend seizoengebonden. Dit biedt voor Jean de mogelijkheid om zijn assortiment te verruimen en nieuwe smaaktoetsen in zijn menukaart op te nemen.
Wij genoten van een sprankelend menu waarbij bij het aperitief een proevertje van een selectie zelf gekweekte kleurrijke tomaatjes en regionale kaas werd geserveerd. Als voorgerecht een verrukkeijke carpaccio van Herefordkalf gedecoreerd met karpertjes, komkommer, pastèque en koriander ondersteund door een heerlijke smeuïge saus. Anderzijds een kleurrijke creaties van tomaatjes uit eigen tuin met wasabi mayonaise en grijze garnalen, ook hier een leuk en weelderig smaakpalet. Ter ondersteuning werd hierbij een stevige witte sauvignon geserveerd.
Het hoofdgerecht werd enerzijds een blanquette van Herefordkalf, bio gekweekt, met karpertjes en champignons de Paris met subtiel mosterdsausje en anderzijds een suprême van boerenpluimvee gegrild met citroen, in olijfolie gebakken aardappeltjes met courgettes. Mooi pittig met succulente smaakaccenten. De wijnkeuze van de meesterkok ging hierbij naar een stevige, volronde en dieprode Malbec, gewoonweg een heerlijke combinatie. Ter afsluiting een selectie regionale boerenkazen die door de Malbec nog leukere smaaktoetsen meekreeg. Onbetwistbaar een menu dat menig smulpaap moet bekoren.
Hotel du Moulin – Grand Rue 28 – 4980 Ligneuville (Malmedy) – tel 080-570081 – www.hoteldumoulin.be
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 3 minutes
charmante locatie en interieur
zelf gekweekte groenten
weelderig smaakpalet met subtiele toetsen
bekoort smulpapen
uitgebreide keuze Duitse wijnen
GaultMillau: 13/20
eerbiedwaardig huis
royale portionering
nostalgische, onberispelijke bediening
Delta : 1 koksmuts
bereidingen van topklasse
goed gevulde wijnkelder