Restaurant Kapelhoeve – Winksele Delle (Herent)

Hoewel de volksmond beweert dat “dromen bedrog zijn”, bewees Hilde Peremans dat het behoedzaam koesteren van een droom in een toekomstgerichte realiteit kan uitgroeien.

Nagenoeg 20 jaar geleden besliste Hilde om het lesgeven aan het VTI Leuven, en dit na een periode van zowat 20 jaar, op te geven om haar grote droom, nl het runnen van een eigen horecazaak te realiseren. In het Vlaams Brabantse Winksele, halfweg Mechelen en Leuven, midden de witloofstreek, vond ze de ideale locatie. Het voormalige restaurant ’t Kapelleke dat een goede reputatie had verworven, restaurant waar ze zelf trouwens zaalervaring had opgedaan. Hilde wist wat de locatie van mogelijkheden inhield gezien ze haar technische kennis hier in de praktijk kon toetsen nadat ze eerder reeds een tijdje actief was in de zaal van het restaurant Rooten Scilt van wijlen Guy Pauwels.

Na enige renovatie- en verfraaiingswerken, opende de Kapelhoeve de deuren, toch vond Hilde deze werken onvoldoende om van een zaak uitgesproken persoonlijk cachet te kunnen spreken. Een extra aanpassing van het interieur biedt alvast een aangenaam en gezellig rustiek decor. De imposante toonbank en de voorraadfrigo’s werden hierbij uit de eetzaal verwijderd. Het zaaltje vooraan dat nagenoeg onbenut bleef, enkele zeldzame meetingsessies niet te na gesproken, werd ingericht als salon en rookruimte. Het rustieke terras in zeer groene decoratieve omgeving is voor velen een verademing en een ontdekking van nieuwe keukengeheimen.

In een eerder rustiek kader met enkele nostalgische verwijzingen en restanten van een voormalige kapel, zorgen de aromarijke schotels voor een perfect samengaan van een moderne keuken en lekkere bereidingen. In haar gerechten legt Hilde vooral de nadruk op dagverse producten die met zorg worden uitgekozen. Bovendien verruimt ze haar traditionele kaart met regionale streekproducten die elk op zich sterk seizoensgebonden zijn, maar bovendien zoveel mogelijk een sterke lokale touch meekrijgen. Bij de dagsuggesties hanteert ze de slogan ‘op is op’. De suggesties keren pas terug wanneer de voorraden na kwalitatieve controles werden aangevuld. De diverse visgerechten zijn een typisch voorbeeld van dagsuggesties, Hilde wil hier geen karrevrachten vis opslaan, maar serveert uitsluitend dagverse producten die de gasten bijzonder appreciëren.

De covid-pandemie is er anderzijds de oorzaak van dat Hilde een deel van haar terras een permanente overkapping met aangepaste infrastructuur meegaf zodat ook hier maaltijden kunnen worden geserveerd tijdens de soms nukkige Belgische zomermaanden en zelfs tijdens de mooie herfstdagen.

Twee decennia na de opstart van haar zaak blijven kwaliteit, verse ingrediënten en lokale accenten de leidraad van Hilde’s keuken. Geen grootse of statige presentaties boordevol showelementen, maar wel mooie creaties en fikse porties gezien ze talloze fijnproevers over de vloer krijgt die wel lekker willen eten en tegelijk verwachten om ‘ites’ op hun bord te vinden. Deze bekommernis heeft Hilde een ruime trouwe klantenkring opgeleverd maar spreekt tegelijkertijd ook hen aan die een nieuwe culinaire ontdekking willen beleven.

Op de kaart een aantal klassieke toppers zoals gandahamkroketten met slaatje, pikante scampi’s Kapelhoeve, slaatje serranoham, Mechelse koekoekfilets, slaatje met saus naar keuze, steak of entrecôte Belgisch wit blauw. Bij de hoofdgerechten is er keuze uit frietjes, kroketten, puree of brood. De suggestiekaart van het moment adviseert o.m. slaatje van goujonettes met huisgemaakte tartaar, scampi’s in look, salade van scampi’s met meloen en een koude gerookte visschotel.

Wij werden bij het voorgerecht bekoord door enerzijds een slaatje van kroketten met geitenkaas en een slaatje met Sint Jacobsvruchten. Bij het hoofdgerecht ging onze voorkeur naar een Vlaams Brabants koninginnenhapje en een Winkselse steak tartaar. Een leuk slaatje vormde de ondertoon bij de kaaskroketjes die door het gebruik van geitenkaas extra smeuïgheid boden. Mooie stevige smaaktoetsen gaven de kroketjes extra diepgang en vormden een verrukkelijke ontdekking die door fijnproevers onbetwist worden gewaardeerd. Ongetwijfeld kan deze creatie ook hen bekoren die normaal geen geitenkaas lusten. Het slaatje bij de perfect aangebakken Sint Jacobsvruchten kreeg een subtiele citrustoets maar bleef leuk bekoorlijk. Getooid met maar liefst 4 stuks grote en verse Sint Jacobsvruchten met onaangeroerde ziltigheid werd ook deze creatie een smaakvolle topper. Super lekker en een even sterke aanrader als de geitenkaaskroketjes.

Hierbij kozen we voor een Saporito 2018, een assemblage van Merlot en Raboso uit de regio Venetië. Een mooie jonge wijn met donkerrode kleur doorweven met dieppaarse tintelingen maar toch voldoende karakter zonder de smaakvolle creaties te domineren.

Het Winkselse koninginnenhapje bekoorde zonder meer, alle nodige ingrediënten waren in overvloed aanwezig terwijl de delicate citrustoets voor een leuke meerwaarde zorgde. De steak tartaar natuur, vers gehakt werd getooid met kubusjes van ui, hints van augurken en pittige tomaataccenten. Hilde laat bewust andere extra’s achterwege omdat de soms té zuren sausjes de natuurlijke smaak van het vlees aantasten. Wel een slaatje van tomaat, groene sla, peterselie en huisgemaakte mayonaise als garnituur. Beide gerechten werden vergezeld van een korfje krokante, goudgele en handgesneden frietjes. Ook bij deze gerechten bleek onze Saporito een mooie en elegante compagnon.

Restaurant De Kapelhoeve – Potestraat 4 – 3020 Winksele/Herent – Tel 016-360567 – Open: maandag en woensdag 17- 21 uur, donderdag en vrijdag 12-14 en 17-21 uur, zaterdag 18-21 uur, zondag 12-14 en 18-21 uur.

Tasted: 2 minutes – grote porties – leuke presentatie – verse ingrediënten