Chez Montaigne: nieuwe culinaire oase

Het Georges Brugmannplein in Elsene ademt met diverse winkeltjes en eethuisjes, ondanks de nabijgelegen drukke Waterloosteenweg en de Brugmannlaan,  kalmte en sfeer uit. Begin dit jaar opende in een voormalig rustiek theesalon, het restaurant Chez Montaigne, een nieuwe culinaire pleisterplaats, de deuren.

De nieuwe locatie is een figuurlijke veelvraat, een feniks a.h.w. die gastronomie bijzonder centraal stelt. Initiatiefnemer Thierry Naoum, eveneens actief in restaurant Rouge Tomate op de Louizalaan, wil de gastronomen en fijnproevers op meerdere domeinen verwennen. De nieuwe plek is immers tegelijk een salon gourmand, een delicatessenwinkel, traiteur en ook restaurant. Het rustieke theesalon kreeg een volledige renovatie en werd getransformeerd in een knus, hedendaags en modern restaurant met frisse accenten, leuke tafeltjes en toch ook kleurige klassieke accenten.  Een opvallende maar tegelijk mooie en sobere muurschildering van de Brusselse kunstenaar Jean-Luc Moerman weerspiegelt de tatoeageportretten die we van hem kennen. Hip, decoratief en toch rustbrengend met een verrassend tijdloos karakter. De inrichting is duidelijk tweedelig waarbij de delicatessenwinkel geen een storend element vormt in het restaurant. Een leuk buitenterrasje biedt plaats aan een 20-tal personen, ook hier kan je genietend van de zomerse middagzon, in volle stadscentrum, ongestoord genieten van al het lekkere dat chef Demian Zinner klaarstoomt.

Thierry Naoum koos doelbewust voor Demian als chef. Als jonge kok deed hij heel wat internationale ervaring op in Spanje maar ook in Sao Paulo, vooraleer hij in Rouge Tomate aanmonsterde. Demians gerechten krijgen leuke internationale  tintjes, decoraties en aroma’s mee zonder het noodzakelijke smaakevenwicht te verstoren. De delicate exotische tinten zorgen voor verfijning tot absolute voldoening van de smaakpapillen.

De ruime kaart geeft een klaar en duidelijk overzicht van de vele keuzemogelijkheden en kan iedereen tevreden stellen. Hij die een snelle, lekkere en beperkte hap wil, maar ook zij die uitgebreid willen lunchen of dineren, komen ruimschoots aan hun trekken. Chez Montaigne heeft tevens twee brunchformules in aanbieding, beide 19€, met die particulariteit dat men zowel op zaterdag als op zondagmorgen kan brunchen.

Grasduinend in de kaart viel de keuze voor onze degustatie op een carpaccio van kreeft met avocado en een tartaar van rund Hugo Desnoyer als voorgerecht. Voor het hoofdgerecht kozen we voor een risotto met scampi’s, scamorza en Bayonneham en wit van hoevekip met parmezaanpolenta.

De fijne carpaccio van kreeft kreeg door de yuzu confituur, de toetsen van schijfjes avocado en verse koriander een heerlijk fris aroma. Door toevoeging van subtiele toetsen van roze peper werd eveneens een link gelegd met de oosterse, gedistingeerde keuken. Heerlijk, pittig en fris. De handgesneden tartaar van het Aubracrund, dat op waardige wijze het limousinrund van Hugo Desnoyer verving, kreeg zoete ui, karpertjes, kruidengarnituur en een kwarteleitje als decoratie. Een mooi evenwichtig geheel dat keurig ondersteund werd door een krokante en mooi gebruinde hoevetoast. Ondersteuning eveneens van de Côte de Bordeaux, Blaye 2009, La Révélation Château du Grand Barril van het wijnhuis Denis Lafon. Een leuke betaalbare wijn met mooie volronde toetsen en gezellige afdronk.

De risotto bleef leuk knapperig met fijne accenten dankzij de scamorza, bisque van kreeft en verse kruiden. Heerlijk gebakken gamba’s die hun zilte toetsen bewaarden en groene asperges zorgden voor extra aroma’s die de smaakpapillen best konden waarderen. De moelleux van hoevekip, knapperig gebakken, kreeg met de krokante mesclun van sla, wortel en groene asperges een mooi garnituur. De polenta van parmezaan zorgde voor een fleurig Italiaanse accentje met geurige toetsen. Een assortiment makarons en kleine huisdessertjes vormden een subtiele afsluiter.

Chez Montaigne is niet alleen een verrassende culinaire oase maar evenzeer een gezellige gastronomische aanrader.

Chez Montaigne – Georges Brugmannplein 27 -1050 Brussel

Tel 02-345 65 23 – www.chezmontaigen.com

Gesloten op maandag

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 minutes

fris en decoratief interieur

evenwichtige en verrassende smaakcombinaties

uitgesproken aanrader