Restaurant La Frairie: mooi gastronomisch adres in Perwez

Genesteld in het Brabantse platteland, is Laurent Martin er samen met zijn echtgenote Nathalie in geslaagd om deze prachtige boerderij om te toveren tot een geraffineerd decor met rustieke toetsen te combineren met een innoverende kaart die perfect overeenstemt met zijn gastronomisch humeur.

Ruim 17 jaar geleden nam hij samen met zijn echtgenote deze voormalige  rasperij van de Bergense suikerraffinaderij in gebruik. Doorheen verschillende herinrichtingen transforaties en uitbreidingen werd het geheel omgevormd tot een waar toevluchtsoord voor nieuwsgierige gastronomen.

Laurent volgde de hotelschool in St Gislain en na zijn ervaring naast verschillende topchefs van bekende huizen zoals La Maison du Cygne, den Bijgaarde, Trèfle à Quatre maar ook bij Villa d’Este als sterrenchef, opende hij met zijn vrouw Nathalie La Frairie. Het restaurant biedt een sfeervol decor met ruimte voor lichtinval, een open keuken, diverse kunstwerken en keurig gedekte tafels waarbij de blauwgrijze ondertafeldoeken afgewisseld met hagelwitte en crèmekleurige bovennappen worden afgewerkt, een geheel dat feilloos wordt aangevuld met makkelijk zittende fauteuilstoelen. Voor liefhebbers van de buitenlucht is er een leuk en zonnig terras dat uitzicht biedt over de natuurlijke rijkdommen van de omliggende velden.

Laurent heeft zich gedurende de afgelopen jaren gestaag naar de top gewerkt en laat zich opmerken door een keuken die dicht bij het basisproduct staat, zonder artificiële toevoegingen, minutieus bewerkt met een continue zorg voor detail en vernieuwing. Door de open keuken geniet de verwende fijnproever van een blik op de intense en noeste arbeid die de keukenstaf kenmerkt. Een uiteenlopend assortiment bereidingen en een ruime kaart zijn het resultaat van hun inzet. Subtiele en geraffineerde smaakcombinaties zorgen voor aangename verrassingen. Laurent verwacht van zijn leveranciers een parallellopende passie en betrachting om enkel topproducten aan te leveren. Onder hen o.m. de boerderij van Frocourtop (verse eieren en melk), het tuinbouwcentrum van Gembloux (groenten) en Michel Van Tricht die bekend staat voor zijn excellente kazen. En dit omdat een verfijnde selectie van “echte” kazen aan het einde van de maaltijd één van de bijzonderheden is van dit huis.

Tussen de verschillende menu’s vindt men de Express Frairie terug (‘s middags met voorgerecht – hoofdgerecht – koffie&snuisterijen aan 32€/pers), de Equilibre (’s avonds met 3-gangen aan 45€/pers, 5-gangen aan 65€/pers), de Vertige (7gangen aan 90€/pers) en de Epicurien –na reservatie (3gangen aperitief en wijn inbegrepen aan 65€/pers. Dit laatste elke woensdag-, donderdag­ en vrijdagavond).

Door een constante zoektocht naar een samensmelting van smaken en texturen, biedt Laurent Martin in zijn lentemenu o.m. zalm ‘salma’ lichtjes gerookt, verschillende vergiste radijzen, gemarineerd, rouw met textuur van bloemkool; Bretonse tong met zeewier, soja, groene asperges van de Languedoc en gerookte paling met emulsie van mierikswortel en lam van het land van Galle, het slabbetje zoals een pastrami, gekonfijt halsstuk, geroosterde korst met Siciliaanse aubergines, aardappelen met knoflook en een collectie van tomaten.

Wij genoten bij onze degustatie van de culinaire formule met als voorgerecht een eigen creatie van asperges, een uit de Landes als hoofdschotel en een variatie op exotische ananas als dessert. Bij het aperitief serveerde Laurent enkele keurige proevertjes o.m. en cornetto van rundvlees, een risotto van courgette en gegrilde grijze garnalen met een emulsie van wit bier. De absolute voltreffer werd hier evenwel de crème brulée van bloedpens van Spaans varken. De Baskische varkens staan aldus Laurent gekend om hun degelijke kwaliteit, hij ontdekte per toeval de ruw afgewerkte pensen die hij fijnmaalt, mengt met de crème brulée en nadien met gekarameliseerde suiker tot een onbetwistbare succulente creatie verwerkt.

Het voorgerecht een tartaar van kalf kreeg fijne witte aspergeslierten mee, evenals mooie krokante stukjes asperges. De emulsie van dragon verwerkt tot een mooi groen medaillon dat ahw een hoedje vormt op deze bereiding zorgde voor subtiele smaakaccenten. De bereiding van de Landeseend met ruime vetkraag waardoor het vlees mooi mals en rosé bleef, werd opgevrolijkt met papaya, spek met rijst en een leuke honigsaus. Als inleiding op het dessert serveerde de chef een fantasie van chocolade in twee bereidingen, waarna het dessert enerzijds een creatie van aardbei met sorbet van violet en anderzijds een gemarineerde ananas met kokosnootsorbet een leuke afsluiter vormde. Bij de koffie o.m. een mousse van chocolade en een mini-eclair.

Restaurant La Frairie – Avenue de la Roseraie 9 – 1360 Perwez

Tel 081 – 65 82 30 – www.lafrairie.be

Open van 14 tot 14 en van 19 tot 21 uur

Gesloten op zondag, maandag en dinsdag – private parking

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

sfeervol restaurant

ruim smaakpalet

succulente toetsen

minitieuze bereidingen

Michelin:       2 bestekken

smaakvol interieur met tabakstinten

eigentijdse menu’s

dessert het proeven waard

GaultMillau: 16/20

creatieve voorafjes

gevarieerde wijnkaart

schitterend pand

transformaties komen comfort ten goede

Delta:             2 mutsen

Bronzen Delta 2006

decoratieve keuken

prachtige wijnkaart

adres met klasse