Vinobelga – Bistro – Rillaar

Het Hageland, een rechthoekig gebied tussen Aarschot, Diest, Tienen en Leuven, strekt zich uit over het oostelijk deel van Vlaams Brabant op enkele tientallen kilometers van Brussel.

Al in de middeleeuwen is het Hageland een wijnstreek met grote faam, door diverse oorzaken, zoals een kleine ijstijd, ziektes, oorlogen e.a. verdwijnt de wijnteelt volledig uit deze streek. Het is wijlen senator Jos Daems, die in de jaren 70 de wijntraditie een nieuw leven inblaast. De eerste Hagelander maakt Jos in de kleine kelder van zijn woning, kelder die nu als museum is ingericht. Vinobelga is letterlijk de wieg van de Hagelandse wijnen en van de vernieuwde Belgisch wijnbouw in haar geheel.

In 1977 wordt het Hageland de eerste Belgische wijnregio die een gecontroleerde oorsprongsbenaming meekrijgt, vandaag kennen we 4 wijnregio’s met een gecertificeerde benaming: Hageland, Haspengouw, Heuvelland en Côtes de Sambre et Meuse.

Sinds februari 2015 werd het domein dat tot dusver hoofdzakelijk op workshops en seminaries en vanzelfsprekend op wijnbouw was afgestemd, uitgebreid met een Bistro die geopend is van zondag tot en met woensdag. Gastvrouw Rita Janssens zorgt vanaf 11 uur voor een lokaal getinte keuken met seizoenproducten. De overige dagen blijft het wijndomein net als in het verleden specifiek afgestemd op feesten, evenementen, workshops en wijntoerisme. Het is vooral als evenementencentrum een perfecte locatie voor workshops temidden de wijngaarden dat Vinobelga-Bistro naam heeft gemaakt.

De groeiende vraag van een aantal deelnemers aan diverse seminaries en workshops om ook individueel van de keuken van Rita te genieten die aan de oorsprong ligt van de dubbele activiteiten. Echtgenoot Marc, actief in de wijnbotteling, vindt tussen de verschillende oogsten in, voldoende tijd om de zaalactiviteiten naar zich toe te trekken. De eetzaal is met frisse witte tinten en grote ramen bijzonder licht en luchtig, zwaar houten tafels bieden erg veel plaats en vormen een rustieke aanvulling op het globale decor. Makkelijk zittende stoelen laten je ongetwijfeld dagdromen van regionale specialiteiten die op unieke manier worden gecombineerd met huisgemaakte wijnen en dito bubbels.

Het samenvloeien van deze elementen zorgt ervoor dat de gast hier volop kan genieten van de specialiteiten die quasi alle beschikbaar zijn in een formule voorgerecht en formule hoofdgerecht, specialiteiten die trouwens een ideale foodpairing vormen met Belgische wijnen, hetzij uit eigen regio, hetzij uit een van de andere Belgische wijnregio’s. Dit betekent anderzijds dat de kaart eerder beperkt is qua aanbod waarbij Rita overduidelijk het accent legt op dagverse ingrediënten met een onberispelijke kwaliteit.

Wij opteerden bij onze degustatie voor asperges op Vlaamse wijze in een formule voorgerecht en een formule hoofdgerecht en een Hagelandse salade met spek en geitenkaas als 2de voorgerecht en een kalfsstoofsel met puree als 2de hoofdgerecht. De asperges vormden in beide gevallen een perfecte schotel, hagelwit,  mooi gekuist en heerlijk knapperig met frisse veldtintjes, telkens een ruime portie met mooie tartaar van ei. Ook de Hagelandse salade bleek een meer dan degelijke portie met een pittig en romig geitenkaasje en heerlijk krokant gehouden spekreepjes, mooi gedrapeerd met een lekkere huisvinaigrette. Het kalfsstoofsel werd een ruim koninginnehapje met mooi mals kalfsvlees zonder enig vetrandje geserveerd met een puree van verse aardappelen, mooi romig en leuk knapperig korstje. Ook de asperges in hoofdgerecht kreeg deze puree mee als garnituur. Als toemaatje extra puree in apart kommetje net als de botersaus trouwens. Een heerlijk pluspunt waarbij je naar eigen smaak extra saus kan toevoegen zonder dat de basisingrediënten nog voor de opstart in een oversausde schotel ronddobberen.

Rita’s dessertkaart kan je moeilijk negeren. Wij kozen voor een warme huisgemaakte appeltaart met roomijs en slagroom en pannenkoekjes met appel. Heerlijk en smaakvol al ontkom je hier niet aan een overdosis calorieën, maar die neem je er in dit gezellig kader graag bij.

Vinobelga Bistro – Diestsesteenweg 272 – 3202 Rillaar

Tel 0496- 28 15 40 – www.vinobelga-bistro.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  moderne bistro met leuk interieur en zonneterras

regionale specialiteiten op basis van dagverse ingrediënten

attente bediening

decoratieve, ruim bedeelde schotels

leuk assortiment huisgemaakte wijnen