Vins de Roussillon – 5 – Cave Coopérative Maury

Tijdens de eerste algemene vergadering van de wijnboeren van Maury op 20 april 1910 werd de eerste Bestuursraad verkozen. Op deze vergadering waren 129 eigenaars en 3 verontschuldigden aanwezig hetzij alle wijnboeren van de gemeente. De massale opkomst reflecteerde perfect de bezorgdheid over hun voortbestaan, facet dat blijkbaar door iedereen werd gedeeld.

In 1936 werd als een der eerste hun appellatie ‘vins doux naturels de Maury’ officieel goedgekeurd. In de 80-er jaren werd een eigen ‘Maury’-fles ingevoerd, gevolgd door een uitbreiding met meer fruitige wijnen in de 90-er jaren. De idee om ook rode wijnen te produceren zag het levenslicht in 2000 en de eerste productie hiervan dateert van 2001. De appellatie Maury werd geofficialiseerd in 2011

De cooperatieve Vignerons de Maury telt momenteel 110 leden waarvan amper een 40-tal een domein bezit dat hen zou toelaten om zelfstandig te overleven. De globale productie van de wijnkelder bedraagt 20.000hl/jaar en vertoont door de parcelering een grote diversiteit. De aanvoer gebeurt in een centraal gebouw, maar rijping en opslag vinden plaats in een der 2 andere gebouwen. De naam Maury stoelt op de bekendheid van de Grenache-druif die nog steeds een belangrijke factor blijft, andere rassen die veelvuldig worden aangetroffen zijn de Carignan, Syrah, Muscat en Macabeu. Sinds de invoering van de ‘vins sec’ ligt het accent niet langer op de ‘vins doux’ gezien de vins sec thans een kleine 80% van de productie opslorpen.

De terroirs van Maury worden figuurlijk gedomineerd door het kasteel Queribus, een oude carthaarse citadel, de terroirs zijn ingesloten door de Corbières in het noorden en de uitlopers van de Pyreneeën in het zuiden. De natuurlijke corridor die hierdoor ontstaat is 17 km lang en 4 km breed en voert naar de pic de Bugarach. De ondergrond van zwarte schiste is vrij arm maar geeft de wijn een eigen identiteit. Andere elementen die een rol spelen zijn de beperkte hoeveelheid regen, 650/700 mm per jaar, de Transmontana een noorderwind die de bessen droog houdt, en het immense zonlicht. De regio telt minstens 260 dagen zon per jaar met een verzengende hitte van juni tot september, die voor een uniek rijpingsproces zorgt. Toch lijft het rendement van de wijngaarden tot zowat 25hl/ha beperkt. www.vingneronsdemaury.com

Op de proeftafel:

Nature de schiste blanc – 2014

Wijn aangemaakt van geselecteerde bessen van Grenache gris. In het glas een leuke gele mantel, geeft in de neus een rijk en complex palet van fruit met enkele sterkere accenten van o.m. perzik. Aangenaam volle aanzet in de mond met minerale hints, maar blijft mooi frisse en fruitig bij de lange afdronk.

Nature de schiste rouge – 2014

Assemblage van Grenache noir, Syrah en Carignan met 14.5% alc.vol. Gemaakt van geselecteerde trossen van ranken van meer dan 40 jaar oud. In het glas een glanzende granaatkleurige wijn met intense aroma’s in de neus waarbij verfijnde toetsen van zwart en rood fruit opduiken. Mooie krachtige en geconcentreerde aanzet in de mond, leuk volrond en karaktervol met aangenaam lange afdronk.

AOP Maury tuilé – vieille réserve:

Verticale degustatie van de millésimes 1975-1985 en 1995. Deze oudere wijnen hebben mede door een bepekte oxydatie een speciale kleur meegekregen. Donker vermiljoenrood met duidelijke reflecties van acajou zorgen voor een speciale sfeer.

De degustatie verloopt best van oude naar jongere wijn waardoor het wellicht te zoete accent van de oudste wijn wordt vermeden. In de neus een zacht en charmant aroma met subtiele accenten van gekonfijte vijgen en noten, afgewisseld met leuke toetsen van gegrilde cacaoboon.

In de mond een aangenaam soepele wijn met complexe aroma’s van gedroogd fruit, delicate accenten van eau-de-vie. Subtiele houttoetsen met fijne hints van noten. De wijnen uit 1985 en 1995 bezitten heel wat potentieel, hun aroma’s winnen bij het ouderen ongetwijfeld aan soepelheid en finesse, momenteel kunnen ze echter niet wedijveren met het uitzonderlijke palet van de 1975.

www.tourisme-pyrenneesorientales.co