Restaurant Mykene Leuven: 30 jaar jong

De Leuvense Muntstraat is de voorbije decennia uitgegroeid tot ht culinaire Mekka van de universiteitsstad, zeg maar een verfijnde editie van de Brusselse ‘petite rue des Bouchers’.

In een vroeger leven puilde de staart uit van statige patriciërswoningen waar meerdere gegoede families vlakbij het stadhuis een onderkomen  vonden. Vele woningen getuigen nog steeds van deze glorieperiode en bieden thans een onderkomen aan tal van culinaire verrassingspunten. Restaurant Mykene is een van hen, het restaurant vond er meer dan 30 jaar terug een leuke en gezellige locatie. Een grondige renovatie begin der jaren 80 transformeerde de patriciërswoning met het nodige respect voor de oude elementen tot een mooi, luchtig en ruim restaurant met twee afzonderlijke zaaltjes en een zonnig mooi omsloten terras.

Nu meer dan 30 jaar later kunnen de gasten nog steeds van de vroegere rijkdom genieten en biedt het interieur enkele mooie oude bogen en dito zuilen. De lange muur wordt getooid met enkele pseudo historische Griekse muurstukken en restanten van graftomben, afgewisseld met moderne surrealistische tekeningen en schilderijen. Van de pseudo Griekse elementen werd een tijdlang verteld dat het antieke stukken betrof, terwijl de schilderijen deel uitmaken van de huiscollectie die indertijd gestaag groeide door de vele tentoonstellingen die er door de eigenaars, de familie Herremans, werden georganiseerd. Al deze aspecten vloeien met de makkelijk zittende banken, stoelen en tafels samen tot een ideale pleisterplaats waar men volop van de Brabantse Bourgondische specialiteiten kan genieten.

Brabants Bourgondisch inderdaad al lijkt dit in schrille tegenstelling met de duidelijke Griekse benaming van het restaurant. Een benaming die deels haar oorsprong vindt in de aanwezigheid van de Griekse elementen, deels in het zonnige zomerterras.

De kaart puilt uit van puur Belgische gerechten en heeft tal van verrassingen in petto. Al meer dan 10 jaar zwaait chef Stijn Gille de scepter in de keuken waar hij bij voorkeur werkt met verse, regionale en seizoensgebonden ingrediënten. Hij specialiseerde zich o.m. in een aantal bintjesbereidingen, een unicum in het Leuvense, maar vervult tegelijkertijd een voortrekkersrol in vegetarische bereidingen. Restaurant Mykene heet iedereen welkom, ook gasten met voedselallergie of intolerantie voor gluten of lactose. Vegan, vegetarisch, lactosevrij, kortom lacto-ovo-vegetarische bereidingen sieren de kaart. Het volstaat deze problematiek bij de maaltijdbestelling aan te kaarten en chef Stijn zorgt ervoor dat iedereen probleemloos van zijn maaltijd kan genieten.

De keuze is meer dan uitgebreid, van het promomenu, 11€, glaasje bubbels en hoofdgerecht, over het keuzemenu, een 3-gangen concept met meerdere keuzemogelijkheden bij voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, tot de budgetkeuze, €18, glaasje bubbels, soep, keuze uit promo en koffie/thee, tot de keuken van Stijn waarbij hij voornamelijk seizoensuggesties introduceert. Vanzelfsprekend is ook de traditionele à la carte formule present in restaurant Mykene. Het restaurant biedt ook mogelijkheden qua zakenlunches, seminaries, feesten, recepties en babbyborrels.

Wij opteerden bij onze proeverij voor een selectie uit de keuken van Stijn en de à la carte faciliteiten en kozen als voorgerecht voor een Noorse gravlax en een carpaccio van Belgisch wit-blauw rund, als hoofdgerecht viel de keuze op de gelakte eend om af te sluiten met een verwenkoffie en een moelleux van zwarte chocolade.

Beide voorgerechten werden een voortreffelijke opener. De gravlax bereidt volgens de oude bewaarmethodes met enkele huisaccenten zoals zeekraal en pittige marinade werd een heuse delicatesse. De carpaccio van wit-blauw rund werd getooid met takjes ruccola, kreeg appelkappertjes, amandelschilfers en brokkelkaas mee samen met enkele fijne olijfoliedruppels waardoor hij uitgroeide tot een lekkere en mooi kruidige portie.

Onze gelakte eend was getooid met een leuk groentetaartje met snippers prei en carpaccio van zoete wortel, een ruim groente-assortiment met o.m. broccoli en groene bloemkoolkroontjes ofte romanesco, heerlijk geprakte aardappelen en mooi geurig en keurig sausje van vlierbes. Gewoonweg smullen geblazen. Zoetebekken vinden beslist hun gading in het assortiment hapjes dat bij de verwenkoffie thuishoort, terwijl de succulente warme chocolade van de moelleux al evenzeer de smaakpapillen verwende.

Een Bel Air Peperchar, 2013, witte Bordeaux zorgde voor een frisse, aromarijke en perfecte ondersteuning van de ganse maaltijd. Beslist een lekker en aangenaam buitenbeentje!

Restaurant Mykene – Muntstraat 44 – 3000 Leuven

Tel 016- 23 75 23 – www.mykene.be – open 7/7

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

sfeervolle, gezellig interieur

attente bediening

heerlijke bereidingen

smaakpapillen worden uitermate verwend