Restaurant Samourai in nieuw kleedje en nieuwe lokalen – Brussel

Samouraï, het legendarisch Japans restaurant in het centrum van de stad, verliet nr. 28c aan de Wolvengracht en verhuisde naar nr. 28b in dezelfde galerij. Weliswaar een discrete galerij, maar de reputatie van de Samurai is onverwoestbaar en staat al 45 jaar bovenaan de lijst van de beste Brusselse Aziatische restaurants. Met zijn minimalistische sfeer en verfijnde decoratie nodigt Samourai de fijnproevers uit voor een reis naar het land van de opkomende zon, Uitnodiging die door de Gault&Millau Gids werd bekroond met 16.50/20.

Deze exotische reis wordt georkestreerd door Chef Saito Harumi, die ernaar streeft om de gasten kennis te laten maken met de traditionele Japanse keuken met tal van suggesties variërend met de seizoenen. Aan alles wordt gedacht, zodat tijdens de maaltijd je geest en smaakpapillen naar Japan vliegen, wat je uitnodigt tot een totale verandering van omgeving. De gerechten, versterkt door hun versheid en vrijgevigheid, en de suggesties, spreken de meest verfijnde smaakpapillen aan. De Samurai heeft muren en landschappen veranderd, maar het uitzonderlijke DNA bleef ongewijzigd.

Op het menu kan men kiezen uit Teri-Yaki of gebakken ganzenlever met Japanse Mirabelle sojasaus, Nasu-Den of gegrilde aubergine met daarop Misosaus, Kani-Koro of krabvleeskroketten of Gindara Saiko-Yaki of Japanse kabeljauwfilet gekarameliseerd met Miso saus. Om nog maar te zwijgen van het lekkere Wa-Fû “Steak” rundvlees, voorgesneden en gebakken in een Japanse stijl die de carnivoren zal verrassen. Man kan eveneens de chef de vrije hand laten zodat hij een menu serveert volgens de inspiratie en het marktaanbod van de dag. Om de traditie te respecteren, wordt dit gepresenteerd in een Bento doos. Als begeleiding, een bier geïmporteerd uit Japan of een wijn geselecteerd uit een zeer mooie kelder.

Met een ceremonie die specifiek is voor de Japanse cultuur, volgen de gerechten elkaar op in een tempo dat u van de explosie van smaken en de explosie van de zeldzaamste kruiden tot en met het kleinste rijstkorreltje laat genieten. Deze wordt warm geserveerd, zeer licht verfrissend met een seizoensgebonden azijn. Sushi wordt direct bereid en is gemaakt met extreem verse vis. Kruiden, zeewier, sauzen en andere sake worden allemaal geïmporteerd uit Japan. Het talent van de chef ligt in de subtiele kunst om het immense werk aan het fornuis te combineren met een permanente verrassing voor zijn veeleisende gastronomische klanten.

Dit nieuwe elegante kader stelt de eigenaars, Hugues Polart en chef-kok Saito Harumi in staat hun traditie voort te zetten en door te geven aan toekomstige generaties, dit in perfecte harmonie met hun visie op gastronomische uitmuntendheid. In zijn nieuwe keuken kan de chef-kok zijn kennis uitdrukken in een opener opgezette ruimte.

Het nieuwe decor is het werk van het ROSAM architectuurbureau. In de inkomhal komt men uit op een echte Japanse dennenboom die in een indrukwekkende zandstenen pot in de ruimte staat, die de ruimte zowel sober als warm maakt. De mozaïekvloer doet denken aan enkele Japanse tuinen. De met handgemaakte tegels beklede zuilen zijn geïnspireerd op traditioneel Japans faience aardewerk. De muren zijn gemaakt van claustra’s en natuurlijke houten bekledingen van edele soorten: palissander, rode iep, eik en es.

Dit nieuwe adres is ontworpen om klanten een breder dienstenpakket en een grotere ontvangstcapaciteit te bieden. Een van de zaaltjes kan worden geprivatiseerd en is geschikt voor groepen van 8 tot 18 personen. Een vernieuwing die deze tijdloze plek nieuw leven inblaast, meteen een uitnodiging om naar een sensuele ervaring op alle niveaus te vertrekken!

Een vleugje geschiedenis: Teruo Sasaoka, geboren in 1954, afkomstig uit Tokio, studeerde aan de hotelschool vooraleer hij in verschillende sterrenrestaurants in Tokio aan de slag ging. Hij vervolledigde zijn opleiding in Brussel in grote huizen zoals Tagawa, bij Saito Harumi, vooraleer zijn eigen restaurant, Le Samouraï, te openen. De naam, niet toevallig gekozen, verwijst naar de film “De Zeven Samoerai”, een mythische film geregisseerd door Akira Kurosawa. In 2012 keerde hij terug naar zijn geboorteland om van zijn welverdiende pensioen te genieten….

Saito Harumi, 62 jaar oud, is nog steeds verantwoordelijk voor de keuken van de Samurai. Oorspronkelijk afkomstig uit Tanagawa en afgestudeerd aan de hotelschool in zijn regio, volgde hij een opleiding in verschillende Japanse huizen alvorens in 1969 naar België te verhuizen, waar hij zijn ervaring uitbouwde in verschillende Brusselse restaurants zoals Maison du Bœuf, Maison du Cygne …

Teruo Sasaoka en Saito Harumi ontmoetten elkaar in 1973. Hun passie voor de Japanse keuken bracht hen ertoe om in 1975 de Samurai te openen. Met weinig middelen, maar met veel smaak, creëren ze een mooie ruimte in een stijl die hen kenmerkt. De derde sleutelfiguur in de geschiedenis van de Samoerai, Hugues Polart, is een autodidactische man die verliefd is op het vak, gepassioneerd door de Japanse manier van leven. Na zijn opleiding in enkele grote Brusselse huizen, antwoordde hij op een kleine advertentie in een krant en begon in 1994 als ober in de Samurai. Hij werd de rechterhand van Teruo Sasaoka. In 2006 investeerde Hugues Polart in het restaurant en werd een 50% aandeelhouder samen met Chef Saito Harumi. Sindsdien hebben ze allebei de fijnproevers in vervoering gebracht door hen uit te nodigen in het restaurant op een verrassende culinaire reis.

SAMOURAI – Wolvengracht 28b – 1000 Brussel.

Gesloten op zondag en maandag