Restaurant Vestdijk 47 – Eindhoven

Restaurant Vestdijk47 is een culinair buitenbeentje in het centrum van Eindhoven. Een moderne inrichting met grote raampartijen opgebouwd rond het zenuwcentrum, de open keuken.

Eindhoven staat misschien niet direct op het lijstje van klassieke citytrips, maar bij liefhebbers van kunst en design doet de naam zeker een belletje rinkelen. De stad – waar de wiegen van automerk DAF en licht- en huishoudtoestellenmerk Philips stonden – kan immers prat gaan op een aantal interessante musea (zoals het Van Abbemuseum) en verwelkomt elk jaar in oktober de elite uit de nationale en internationale designwereld tijdens de Dutch Design Week. Bovendien wordt ze gekenmerkt door een levendig uitgaansleven. Het maakt haar tot een uitstekende bestemming voor een gezellig weekendje weg. Ook bij business reizigers is Eindhoven populair, onder andere door de naburige luchthaven en de ideale geografische ligging in Nederland, met uitstekende verbindingen naar zowel Amsterdam als Brussel.

Pullman Eindhoven Cocagne is met zijn vier sterren een uitstekende uitvalsbasis. Dit heeft niet alleen te maken met de bereikbaarheid (zowel het winkelcentrum als het Centraal Station liggen op loopafstand), maar ook met de uitstekende faam die het hotel geniet in binnen- en buitenland. Die vlekkeloze reputatie is in de eerste plaats te danken aan de onberispelijke service die het hotel de gasten van begin tot einde garandeert. Centraal daarbij staan de Welcomers die de gasten gedurende hun hele verblijf helpen met al hun verzoeken en vragen, van restaurantreserveringen tot winkeltips of ander praktisch advies.

Wie niet wil koken, moet zeker de kans grijpen om te gaan tafelen in Restaurant Vestdijk47. Op het menu: met zorg bereide, Frans geïnspireerde gerechten die in de Open Kitchen klaargemaakt worden, zodat bezoekers al volop van hun maal kunnen genieten nog voor hun bord op tafel komt. Dineren is hier een plezier voor alle zintuigen, vooral aan de speciale ‘Chef’s Table’. Laat zeker een gaatje over voor het dessert, want Vestdijk47 heeft zijn eigen chocolade, Cocagne Noir. Die wordt overigens niet alleen gebruikt bij de bereiding van diverse desserts, maar ook verwerkt in pralines en luxegebak, beide ook verkrijgbaar om mee naar huis te nemen en aldus het thuisfront te verrassen. Wijnliefhebbers vinden ongetwijfeld hun gading op de wijnkaart van de Vinoteca by Pullman die ook een uitgebreide selectie wijnen per glas voorstelt. Wie na het eten nog van een laatste glas wil genieten, kan terecht in de ruime Bar 47: die kan bogen op een mooi assortiment wijnen, cocktails en digestieven.

Het culinaire gebeuren staat olv. executive chef Mark Leenders die het geheel met vaste hand dirigeert en oog heeft voor dagverse, bij voorkeur lokale streekproducten, zonder evenwel toegevingen te doen aan de kwaliteitseisen. De optie ‘lokale producten’ kan soms aanleiding geven tot tekorten door onvoldoende aanvoer. Het menu V47, een 3-gangenmenu met telkens 2 keuzemogelijkheden wordt aangeboden aan 35€ per persoon, het bijpassend wijnassortiment kost 22.5€.

Wij gingen bij onze proeverij grasduinen in de kaart en opteerden voor koningskrab en coquilles als voorgerecht en kabeljauw als hoofdgerecht. Een erg traditionele keuze op het eerste zicht, al waren de omschrijvingen veeleer de aanleiding om deze gerechten te selecteren.

Bij de amuses eigende de mousse van Brabantse asperges met sprietjes van jonge prei en knapperig broodkorstje zich alle aandacht te. De koningskrab werd een leuke decoratieve bereiding met oog voor detail o.m. door de Anna Royal Dutch kaviaar, terwijl de parels van mango en passievruchten extra smaakimpulsen aanboden en het sesamzaad voor het knapperig omhulsel zorgde. De sint jacobsvruchten werden in 2 variaties opgediend. In hun schelp kregen ze een fijne puree van aardpeer mee terwijl de knapperig gebakken coquilles met fijne druppels kalfsbouillon werden gedrapeerd. De tweede bereiding werd een koude slinger met carpaccio van coquille, venkel, sukade, wasabi, hazelnoot en fleurig bloempje. Een lekkere en succulente bereiding boordevol smaak en karakter.

De verse op vel gebakken kabeljauw rustte op een bedje van jonge spinazie en kreeg een lekkere hollandaisesaus mee met mooi gepocheerd ei en ragfijne truffelschilfers. De Hollandse risotto, weliswaar fijn van smaak, was volgens ons smaakgevoel een tikkeltje te ruw met té grote korrels en onvoldoende bite, al voorkwam het decoratieve schuimpje van piccalilly erger. De Urugyaanse Viognier 2014, 13% alc. vol, bleek een uitstekende compagnon die evenwichtig en genereus alle gerechten ondersteunde. De afsluitende V47 dame blanche met chocolade cocagne werd een zelfzekere voltreffer en ontplooide zich tot een absolute smaakbom.

Restaurant Vestdijk 17 – c/o Pullman Eindhoven Cocagne – Vestdijk 47 – 5611 CA Eindhoven – Tel.: + 3 1 ( 0 ) 4 0 2 3 2 6 1 1 1 – www.pullmanhotels.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

design interieur met open keuken

aandacht voor streekproducten

dagverse en decoratieve bereidingen

fijne smaakaccenten

Michelin:       interessante actuele keuken