Restaurant La Coopérative – Belesta

Dit restaurant is ondergebracht in hotel Riberach in Bélesta en ligt aan de voet van het middeleeuws kasteel dat de rijkdommen van het kleine dorpje meerdere eeuwen terug, moest beschermen.

Hotel Riberach is een unicum gezien gasten hier in wijncuves van de vroegere coöperatieve kunnen logeren. De cuves werden heringericht en bieden alle mogelijke luxe en hedendaags comfort. De gebouwen werden door het architecten echtpaar   Luc Richard – Karin Puringher aangekocht en getransformeerd. Het was vooral Karin die voor de unieke inrichting zorgde gezien Luc samen met enkele vrienden het wijnhuis Riberach een nieuwe impuls en uitstraling meegaf.

Luxe, design en comfort zijn de trefwoorden van de exploitatie die de  kamers en suites meekreeg maar tevens ruimte laat voor vergaderingen en feesten. Een enorm terras biedt bovendien uitzicht op een leuke vallei en kan enkel het degustatief plezier verruimen.

Het restaurant werd ingericht in de enorme open ruimte tussen twee blokken van betonnen wijncuves en biedt zowel door het grote raam als door de glazen dakbedekking een zee van licht waar de Zuidfranse zon rustig keuvelend voor speelse decors zorgt. Deze open ruimte ontstond door het verwijderen van de verouderde wijnpersen die vroeger de wijn naar de diverse cuves stuwden. De open ruimte werd op een sfeervolle manier ingericht en biedt tegelijkertijd de kans om groepen gelijktijdig te mengen met individuele gasten zonder dat ze voor de andere gasten een storend element vormen. De tafels worden getooid met mooie gesteven witte tafelkleden, krijgen een leuk garnituurtje mee evenals een modern maar toch aangepaste bestek en glaswerk.

Het keukenteam staat onder leiding van Laurent Lemal, Laurent chti van herkomst, was aanvankelijk actief binnen de grote familie van de Ducasse-restaurants maar werd in 2009 aangetrokken om het restaurant een eigen timbre en culinaire uitstraling te bezorgen. Op minder dan 3 jaar wist hij een compleet team rondom zich te verzamelen en bouwde een sterk evenwicht uit met de rijkdommen van de streek als basisingrediënten. Een gepassioneerde beleving op basis van een grote diversiteit, vormt de basis van het aanbod. Zijn belangstelling voor de lokale producenten, waardering en respect voor hun werk resulteerde in een leuke gastronomie boordevol smaak en aroma.

Finesse en precisie met oog voor detail en unami met evenwicht tussen smaak, aroma en ontdekkingen, ontsnapte niet aan de aandacht van de culinaire gidsen waardoor Laurent terecht een eerste Michelinster kreeg toebedeeld. Lunchen of dineren in La Coopérative is ondergedompeld worden in de luxe van een aangename ontdekking speels, decoratief en poëtisch, maar is tegelijk kennismaken met een onbetwistbaar respect voor de basisingrediënten.

In 2017 vertegenwoordigt Laurent trouwens Frankrijk op de internationale wedstrijd Bocuse d’Or. In de voorbereiding werd heel wat energie gestoken waarbij de gerechten werden verfijnd en authentieke Catalaanse producten een plaatsje krijgen. Ongeacht het resultaat beschouwt Laurent zijn opdracht nu reeds als geslaagd, zijn aanstelling geeft immers een surplus aan de regio en bewijst ten overvloede dat de regio Roussillon niet alleen inzake kwalitatieve wijnen hoge toppen scheert, maar tevens dat de regio ook op gastronomisch vlak met fierheid op diverse toppers kan terugvallen.

Op vrijdag 9 december serveert Laurent een Menu Ephémère, 8 tot 10 gerechten, waarbij hij speciaal aandacht besteed aan het 10-jarig bestaan van het domein. Sommeliers en wijnbouwers zullen de grootste millésimes van het domein toelichten terwijl de gasten een unieke blik achter de schermen krijgen van Laurents voorbereidingen op de Bocuse d’Or 2017.

Als introductie bij onze proeverij serveerde hij een trio van delicate hapjes met intense smaakvariaties en mooie diversiteit. Een heerlijk stukje ganzenlever, een smeuïg en romig pompoensoepje en succulente crème van zeevruchten, wist met decoratieve en pittige accenten de smaakpapillen in de juiste stemming te brengen om zijn menu Roussillon in optimale condities tegemoet te treden. Het voorgerecht werd een ‘végétal attitude’ waarbij Laurent boterpompoen, nootjes, topinambour, selderij, vijgen en agrumes in een evenwichtige creatie samenbracht. Leuk, fris, mooi hartig, boordevol smaak en succulente accenten, zorgden voor een gezellige verwennerij van de smaakpapillen.

Het hoofdgerecht werd een filet van dorade, met de lijn gevangen op het meer van Leucate. Een originele presentatie in een cocotte die mooi gekonfijte aardappel, ui en bouillon van Ranxo meekreeg met partjes Iberische ham als extra garnituur. Een superlekker gerecht met enorme uitstraling en mooi evenwichtig smaakpalet dat de smaakpapillen overdonderde. Als slotakkoord een multitude van smaken en aroma’s verborgen en gebundeld in ruim assortiment hapjes met o.m. hints van praliné, cheescake, caramel, siroop van esdoorn en een sorbet van cacao. Diversiteit en afwisseling van smaken zorgden ook hier voor delicate en verfijnde toetsen.

La Coopérative – 2a route de Galadroy – F 66720 Bélesta

Tel 33 4 6850 3010 – www.riberach.com

Gesloten van begin januari tot einde maart – gesloten zondagavond, maandag en dinsdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you : 4 minutes

authentieke ingrediënten

succulente smaakassociaties

uniek decor

decoratieve presentaties

evenwichtig smaakpalet

Michelin:       1 ster

inventieve bereidingen boordevol smaak

mooie seizoenproducten regionale accenten

leuk regionaal wijnassortiment

locatie met een ‘charme fou’