Rituals versnelt duurzaamheidsambities

RITUALS COSMETICS VERSNELT DUURZAAMHEIDSAMBITIES EN SLUIT ZICH AAN BIJ DE RACE NAAR KLIMAATNEUTRAAL

 

Het merk zet zich in om zijn CO2-uitstoot in 2030 met 50% per product verlaagd te hebben, met als einddoel klimaatneutraal te zijn in 2050.

Rituals Cosmetics kondigt aan klimaatneutraal te willen worden. Dat doet het merk onder meer door de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen. Het bedrijf heeft hiervoor concrete doelen gesteld die aansluiten op het Science Based Targets-initiatief (SBTi) en het Klimaatakkoord van Parijs. Voor Rituals is dit, na eerder dit jaar B CorpTM gecertificeerd te zijn, een belangrijke volgende stap in zijn continue reis naar duurzaam welzijn.

Bijdragen aan een betere wereld : Als merk zet Rituals zich niet alleen in voor het welzijn van zijn consumenten, het bedrijf wil ook zorgen voor het welzijn van de wereld en haar grondstoffen. Rituals heeft zich met zijn Clean, Conscious & Caring-strategie toegelegd op het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk en wil daarmee een bijdrage leveren aan het welzijn van onze planeet.

Om dit voor elkaar te krijgen, is het nemen van klimaatmaatregelen cruciaal. Rituals is vastbesloten om op twee manieren bij te dragen aan een vrijwel uitstootvrije toekomst: door het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen die in het productieproces en binnen de waardeketen gegenereerd worden en door het steunen van natuurherstelprojecten buiten de waardeketen.

Gerealiseerde reductie-inspanningen

De laatste jaren heeft Rituals al meerdere acties ondernomen om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen: • Meer dan 20% van de omzet komt uit de verkoop van navulproducten en bijbehorende navullingen. Hiermee werd een uitstoot van meer dan 4,5 miljoen kg CO2 bespaard. • Het merk heeft met de introductie van gerecyclede plastics voor het overgrote deel van zijn PET-verpakkingen meer dan 397.598 kg aan nieuw plastic bespaard. Bovendien heeft Rituals het gewicht van de aluminium verpakking van zijn iconische doucheschuim met bijna 10% verminderd. • Binnen twee jaar is bijna 80% van de productformules overgegaan tot het gebruik van minstens 90% bestanddelen van natuurlijke oorsprong. • Alle winkels zijn overgestapt naar groene-energiecontracten en overal zijn er energiebesparende apparaten geïnstalleerd.

De volgende stappen op weg naar klimaatneutraal

Rituals gaat in de komende jaren zijn reductie-inspanningen verder versnellen door zich te richten op zijn hotspots: –          In nauwe samenwerking met leveranciers de bestaande formules voorzien van duurzame bestanddelen. – Het assortiment met navulverpakkingen en het navullen verder uitbreiden. – Overgaan tot gebruik van nog meer gerecyclede en recyclebare verpakkingsmaterialen. –      Zorgen voor een lage milieugerelateerde impact binnen de logistieke keten door lokale sourcing, efficiënte distributie en uitstootarm transport. – Overgaan tot gebruik van milieuvriendelijkere marketing- en winkelmaterialen.

Om dit te kunnen bewerkstelligen, blijft Rituals actief op zoek naar partnerships met leveranciers en andere spelers binnen de beauty-sector. Dit is een van de redenen waarom Rituals, net als andere B Corp-bedrijven, onderdeel is geworden van de B Beauty Coalition en dat Rituals zich heeft aangesloten bij het EcoBeautyScore Consortium dat als doel heeft om een sectorbreed beoordelingssysteem te ontwikkelen voor het meten van de milieu-impact van cosmetica.

Afgestemd op de wetenschap

De ambitieuze reductie-doelstelling die Rituals heeft opgesteld komt overeen met de Net-Zero-norm van het Science Based Targets-initiatief; de toonaangevende norm die bedrijven aanzet tot het nemen van ambitieuze klimaatmaatregelen en doelen te stellen die aansluiten bij het ambitieniveau van het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C. Hiermee sluit Rituals zich aan bij de Business Ambition for 1.5°C en de Race to Zero-campagne van de UNFCCC2. De doelen zijn inmiddels opgesteld en worden op dit moment ingediend bij de SBTi, waarna Rituals ze gaat bekrachtigen.

Voor de toekomst: bijdragen aan wereldwijde ‘ontkoolstoffing’

Rituals wil niet alleen reduceren, maar ook buiten het bedrijf bijdragen aan de ‘ontkoolstoffing’. Op dit moment is het merk bezig met het verwerven van CO2-compensatieprojecten waardoor zijn scope 1- & 2-emissies worden gecompenseerd.

Bovendien steunt het merk projecten die natuurlijke ecosystemen in stand houden en herstellen en tegelijkertijd de levensomstandigheden van mensen proberen te verbeteren. Daarom heeft Rituals besloten om een boom te planten voor iedere navulling die wordt verkocht met als doel om aan het eind van 2022 vijf miljoen bomen te hebben geplant. Samen met gerenommeerde partnerorganisaties steunt Rituals de aanplant, de bescherming en het herstel van mangrovebossen in India en Kenia. Het hele jaar door gaat Rituals samenwerkingen aan met nog meer organisaties die bij kunnen dragen aan zijn ambities met betrekking tot herbebossing.