Korean filmfestival: 10de verjaardag

Thema ‘Remembering the Future’ blikt terug op 10 jaar Koreaanse cinema ( van 29 september tot en met 7 oktober in Bussel)

Filmliefhebbers hebben iets om naar uit te kijken: de 10e editie van het Korean Film Festival komt eraan, een jubileum met veel verrassingen! Van 29 september tot en met 7 oktober staan 18 klassiekers en nieuwe films op het programma in BOZAR en Cinema Galeries. Daarna verhuist het festival naar de stad Luxemburg, op 27 en 28 oktober zijn er vertoningen in Ciné Utopia en Cinémathèque de Luxembourg. Om de 10e verjaardag te vieren staan 3 thema’s in de kijker: Korean Film Today, Music on Screen en 10 Years Legacy, met een selectie films die de moeite waard zijn om te ontdekken op deze 10e verjaardag. Regisseuses HONG Sung-eun (Aloners) en BYUN Gyu-ri zijn (Coming to You) te gast op het festival.

Koreaanse cultuur is in de afgelopen tien jaar sterk doorgebroken en onderdeel geworden van de populaire cultuur, dankzij films als Parasite (goed voor een Oscar), K-pop en intrigerende series als Squid Game.

Korean Film Today

Onder de noemer ‘Korean Film Today’ worden films vertoond die vorig jaar de aandacht trokken van het Koreaanse publiek. Na twee jaar covid-pandemie is de Koreaanse filmindustrie sinds mei opnieuw goed opgestart. Op de laatste editie van het filmfestival van Cannes vielen twee films tegelijk in de prijzen en nieuwe releases lokten veel mensen naar de bioscoop. Dit jaar ligt de nadruk op films van cineastes, met de thriller Anchor, de indiefilm Aloners en de documentaire Coming to You. Niet te missen is Decision to Leave, geregisseerd door PARK Chan-wook, winnaar van de prijs voor beste regisseur in Cannes (2022).

10 Years Legacy

Deze categorie is brengt films onder de aandacht die het festival nooit eerder heeft vertoond. Op het programma onder meer A Hard Day, geregisseerd door KIM Seong-hun, een van de regisseurs van de hitserie Kingdom op Netflix, en een aantal kwaliteitsvolle actiefilms en thrillers die de trots zijn van de Koreaanse cinema. Ten slotte mogen fans van familiedrama’s Another Child, het regiedebuut van de bekende Zuid-Koreaanse acteur KIM Yoon-seok, niet missen.

Music on Screen

Zelfs voor wie alleen met K-pop vertrouwd is, zal het thema Music on Screen boeiend zijn om bij te leren over de Koreaanse muziek. De twee documentaires Song of the Poet en K-Classics Generation geven een mooi beeld van de Koreaanse samenleving via haar folklore- en klassieke muziekscène. Kokdu: A Story of Guardian Angels is een nieuwe creatie die balanceert op de grens tussen traditionele Koreaanse muziek en film.

“Elk jaar staan minstens 5 Koreaanse films in de top 10 van de populairste films van Korea. Met uitzondering van de Verenigde Staten, is dit een zeer zeldzame situatie voor een land. Aangezien Hollywood-films de filmmarkt zowat wereldwijd domineren, is het succes van de Koreaanse film een uitzonderlijk fenomeen in termen van culturele diversiteit. Film is een cultuurproduct dat een compleet beeld geeft van de verbeelding, de technische vaardigheden en de industrie van een land. Ik ben er zeker van dat de festivalgangers Korea als een belangrijke bron van culturele inhoud en amusement zullen waarderen. Met dank aan iedereen die deelneemt aan de tiende editie van het Korean Film Festival,” zegt KIM Jaehwan, directeur van het Koreaans Cultureel Centrum in België en de Europese Unie.

4 bioscoopen in Brussel en Luxemburg

De 10e editie van het Korean Film Festival vindt plaats van 29 september tot en met 7 oktober in BOZAR en Cinema Galeries in Brussel. Daarna (27 en 28 oktober) staan er films geprogrammeerd in Ciné Utopia en de Cinémathèque de Luxemburg Stad.

Regisseuses te gast op festival

Regisseuses HONG Sung-eun (Aloners) en BYUN Gyu-ri (Coming to You) zijn te gast op het Korean Film Festival en zullen deelnemen aan een Q&A na de vertoning van hun respectievelijke films.