RIU viert 25 jaar aanwezigheid in Mexico

In de zomer van 1997 opende RIU het Riu Yucatan hotel in Playa del Carmen. Dit eerste hotel in Mexico was destijds zowel een uitdaging als een mijlpaal in de expansie van de keten. Maar weinigen konden op dat moment vermoeden hoeveel dat project voor de hotelketen zou betekenen. Dit jaar, 2022, is het 25 jaar geleden dat RIU Hotels & Resorts zijn intrede deed in Mexico. Inmiddels is het land met 20 hotels in vijf staten in het Caraïbische deel en aan de Pacifische Kust, een totaal van meer dan 12.000 kamers en bijna 9.000 medewerkers de belangrijkste internationale bestemming van de keten.

Dat Mexico voor RIU de belangrijkste bestemming is, blijkt ook uit het feit dat bijna 40% van het personeel wereldwijd Mexicaans is, vergeleken met 18% Spaans. Bovendien heeft de toezegging van de autoriteiten om het land tijdens de pandemie open te houden voor toerisme RIU geholpen de hotels open te houden, waardoor de Mexicaanse operatie de longen vormde die de rest van het bedrijf in staat stelden te ademen.

Voor alles wat haar aanwezigheid in Mexico betekent voor RIU en voor de familie Riu, gedenkt de onderneming het hele jaar haar 25-jarig bestaan in 2022 met diepe  dankbaarheid jegens het land, de professionals, de goede verstandhouding met de autoriteiten en de Mexicaanse leveranciers die allerlei goederen leveren aan de hotels, waarvan 98% Mexicaans is.

Tijdens een informatief ontbijt in het kader van het Tianguis Turístico 2022 in Acapulco, presenteerde Joan Trian Riu, managing director, vergezeld door de staatssecretaris voor Toerisme, Miguel Torruco, de meest relevante cijfers en mijlpalen van de aanwezigheid van RIU in Mexico aan een publiek van autoriteiten en touroperators. Daar werd voor het eerst de video over het 25-jarig bestaan vertoond, waarin door prominente Mexicaanse RIU-professionals wordt verteld wat Mexico voor RIU betekent en hoeveel RIU in de loop der jaren heeft geleerd.

De lessen die RIU in Mexico heeft geleerd, hebben betrekking op de meest uiteenlopende gebieden en hebben een diepgaande invloed gehad op de hele onderneming, die nu in 20 landen aanwezig is. Zo hebben ongunstige weersomstandigheden en aardbevingen ertoe geleid dat Mexico een van de strengste veiligheidsvoorschriften en de meest prestigieuze bouwkundig ingenieurs ter wereld heeft. Daarom zijn het Mexicaanse vakmensen die werken aan RIU’s constructies in de rest van Amerika en de wereld.

Mexico heeft een zeer rijke gastronomische cultuur. Vanwege hun talent en professionalisme reizen veel van de Mexicaanse chef-koks die bij RIU in Mexico beginnen, later als chef-koks naar diverse bestemmingen. Hetzelfde geldt voor Mexicaanse managers van technische diensten, die ook worden gekozen om het hotelonderhoud in vele landen te beheren.

Mexico heeft een grote invloed gehad op de cocktailkaart die vandaag nog in alle RIU-hotels over de hele wereld wordt aangeboden. De Mexicaanse cocktailtraditie zorgt voor meesterschap op dit gebied. Het enthousiasme, de creativiteit en het professionalisme van de animatieteams in Mexico maken het tot de bestemming bij uitstek om nieuwe dingen uit te proberen, zoals de populaire Riu Party’s, die in Los Cabos werden gecreëerd en verbeterd voordat ze in veel andere bestemmingen werden ingevoerd.

Maar de uitstekende service die de RIU hotels in Mexico bieden, is vooral te danken aan het talent van de Mexicaanse medewerksters en medewerkers. Dankzij hun inzet, vriendelijkheid, gastvrijheid en professionalisme kan RIU jaarlijks meer dan 1,6 miljoen gasten in haar hotels in Mexico verwelkomen, die de hotels verlaten met het gevoel dat ze de vakantie hebben beleefd waarnaar ze op zoek waren.

RIU werkt in Mexico ook aan de ondersteuning van de gemeenschap en de biodiversiteit. Enkele van de meest vermeldenswaardige projecten zijn de werkzaamheden met Fundación Aitana, via welke RIU alle kosten van chemotherapie in het Algemeen Ziekenhuis in Cancun financiert. Zij steunt ook Save The Children, Dr. Sonrisas en Coco’s Bienestar Animal, terwijl zij samen met Oceanus een programma voor het herstel van de riffen ontwikkelt.

Om al deze redenen blijft RIU zich inzetten voor Mexico en opent zij dit jaar twee nieuwe hotels in Mexico die momenteel in aanbouw zijn. Het Riu Latino gaat in oktober open in Costa Mujeres en het Riu Palace Kukulkan opent in november in Cancun. www.riu.com