Rode Bordeauxwijnen: nieuwe trends

De Bordeaux vernieuwt en moderniseert maar weet tegelijkertijd de kwaliteit, authenticiteit en eigenheid van zijn wijnen te handhaven. Elk jaar biedt de Bordeaux weer een breed palet aan volle, authentieke wijnen die staan voor hun terroir.

Toch tekenen er zich een aantal nieuwe trends af, met respect voor de traditie en het vakmanschap van vorige generaties wijnbouwers. Tegenwoordig is er een ruimer aanbod van soepele en volle rode Bordeauxwijnen met een uitgesproken fruitige toets en die wijnen overtuigen steeds meer consumenten die op zoek zijn naar een wijn die zich meteen laat drinken. Die aangename rode wijnen zijn minder houtig en zetten in op hun verscheidenheid aan druivensoorten en nieuwe technieken in de bodega. Ideaal om te proeven tijdens de feestdagen of zelfs al daarvoor.

Vernieuwing van de wijnstok tot de kelder

De rode wijnen van de Bordeaux staan wereldwijd bekend als hét uithangbord van een unieke streek, vakmanschap en terroir. De voornaamste druivensoorten – Cabernet Sauvignon, Cabernet franc en Merlot – zijn heuse iconen, net zoals de kunst van het assembleren die de bodegameesters uit de Bordeaux beheersen.

88% van de Bordeauxstreek bestaat uit druivensoorten voor rode wijn. De Merlot beslaat 66% van de oppervlakte, Cabernet Sauvignon 22,5%, Cabernet franc 9,5% en andere rassen voor rode wijn 2%. Hoe verbazend het ook mag lijken, het zijn net die laatste wijngaarden die nu een bescheiden revolutie op gang brengen. Tegenwoordig hebben wijnbouwers in de Bordeauxstreek immers weer meer oog voor druivenrassen die in de vergetelheid waren geraakt. Over het algemeen komen ze maar beperkt voor in wijn maar ze spelen een heel belangrijke rol in de huidige lichting rode Bordeauxwijnen. Sommige wijnboeren hebben er hun handelsmerk van gemaakt in hun geassembleerde wijnen, of als monocépage voor meer vertrouwelijke cuvees.

De rode wijnen die de nieuwste trend volgen, onderscheiden zich door een verscheidenheid aan druivenrassen, zoals Petit Verdot, dat gebruik maakt van de klimaatverandering om een optimale maturiteit te behalen, Carménère, een veeleisende inheemse soort die wijnbouwers opnieuw aan het ontdekken zijn, en het altijd populaire ras Malbec, dat vooral zijn stempel drukt op de wijnen van de Côtes de Bourg.

Die drie kleinere druivensoorten uit de Bordeaux zorgen allemaal voor een andere dimensie in traditionele assemblages van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc et Merlot. Onder de huidige trends vallen verschillende nieuwe maatregelen op om meer ruimte te scheppen voor fruit:

Een kortere rijpingstijd van de wijn op vaten.

Het gebruik van andere soorten vaten dan eiken vaten, zoals amforen (grote terracotta vaten die tussen 300 en 1000 liter kunnen bevatten). Dat is een gebruik dat eeuwen geleden gangbaar was en tegenwoordig opnieuw wordt toegepast door wijnbouwers. Amforen benadrukken de fruittoets van wijn maar zijn ook geschikt om een wijn te laten ouder worden. Het gebruik van grote vaten (bijvoorbeeld houten vaten van 600 liter, om de impact van het hout te beperken). Een kleiner aandeel nieuwe houten vaten.

De Bordeaux staat internationaal bekend als een streek die uitzonderlijke wijnen voortbrengt die zich lang laten bewaren, maar net omdat ze zo goed zijn kunnen die wijnen ook jong gedronken worden – tussen 1 en 3 jaar. Het zijn juist die soepele, frisse en fruitige wijnen die het momenteel goed doen. Ze zijn toegankelijk, laten zich gemakkelijk drinken en hebben tegelijk een mooi bewaarpotentieel.

Een kleine selectie rode wijnen volgens de nieuwste trends:

– Château La Maletonne, 2014, Médoc 50% Merlot – 50% Cabernet Sauvignon

Helemaal in balans. Schitterend rijp fruit, ronde smaak, laat zich gemakkelijk drinken, mooie aciditeit en aangename tanninestructuur. Heeft een uitstekend bewaarpotentieel. In België verkrijgbaar bij www.Barik.be: 8,77 €.

– Château d’Eck, 2013, Pessac-Léognan 75% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot

Brede, ronde en eerlijke smaak, met rode vruchten, viooltje en een hint van geroosterd brood, om uiteindelijk af te sluiten met opnieuw een festival van fruitige smaken. Uitstekende wijn. In België verkrijgbaar bij Carrefour: 16,99 €.

– Château Bel Air La Perrière, 2015, Bordeaux 100% Merlot

Deze millésime heeft een mooie purperen schijn. Alleen al in de neus is hij fris, kruidig en bijzonder vol. En dan die smaak, ronduit heerlijk en ongelooflijk sappig. De wijn smaakt soepel en fruitig op het gehemelte, met zachte en ronde tannines. Zijdezachte finale. Een verrukkelijke wijn. In België verkrijgbaar bij Cora: 5,20 €.