Kristel Balcaen behaalt zilver voor België in Europese finale Champagne-ambassadeurs

De Gentse Kristel Balcaen, die in september van dit jaar de Belgische titel won in de 12e editie van de Europese wedstrijd van de Champagne-Ambassadeurs, haalde op 9 november de tweede plaats bij de Europese finale.

Het “Concours européen des Ambassadeurs du Champagne”, dat dertien jaar geleden werd gestart door het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne, wil met deze unieke en originele wedstrijd extra aandacht besteden aan wijndocenten en andere professionals die beroepsmatig bijdragen tot de uitbreiding van de kennis over Champagne bij toekomstige sommeliers, docenten en consumenten. De wedstrijd vindt plaats in de negen Europese landen die de belangrijkste Europese markten voor de Champagnestreek uitmaken.

Kristel Balcaen, directrice DAE Global aan de West-Vlaamse hogeschool Howest, sommelier-conseil, docente en wijnschrijfster, nam het in de Europese finale op tegen de acht andere laureaten uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De Duitse kandidaat, Stefan Metzner, gewezen topsommelier, wijnhandelaar en mede-eigenaar van Das Weininstitut in München, behaalde goud. De derde plaats ging naar de Italiaanse kandidaat, de Toscaanse cavist en wijndocent Pietro Palma.

De Europese finale kaderde in een week vol unieke en educatieve bezoeken aan zowel kleine als grote champagnedomeinen. “Het was een onvergetelijke week,” vertelt Kristel Balcaen, “die nog maar eens illustreerde met hoeveel passie, vakkennis en toewijding de producenten in Champagne hun wijnen maken.”

Op woensdag gingen dan de proeven door, te beginnen met een mondelinge presentatie door elke kandidaat over het vrij technische thema van dit jaar: “Dégorgement en dosering bij het maken van Champagnewijn”. In de namiddag begeleidden ze een degustatie van een reeks verschillende champagnes, waarbij ze op hun eigen manier de thema’s dégorgement en dosering voor de jury verder toelichtten.