Romagna Sangiovese

Romagna, het meest oostelijke punt van Emilia-Romagna, strekt zich uit van het Zuiden van Bologna tot de geliefde strandresorts van Cervia, Cesenaticao en Rimini aan de Adriatische kust. Deze regio brengt voortreffelijke wijnen voort van de inheemse Sangiovese, die andere kenmerken bezit dan de meest gekende soorten uit Toscane. De streek produceert ook wijnen van inheemse variëteiten zoals Albana di Romagna, Centesimo, Cagnina en Longanesi zowel van monocépage als blends waarin deze lokale soorten een zekere “je ne sais quoi” toevoegen aan de internationale druiven.

Enkele vooraanstaande wijnproducenten uit het oostelijke deel van Emilia Romagna kwamen terug naar België om hun wijnen voor te stellen, dit keer met een focus op één van de meest geliefde druivenrassen in Italië: Sangiovese.

Etrusken maakten al 2000 jaar geleden in de streek van Romagna Sangiovese wijn, vandaag is het goed voor een kwart van de wijngaarden in de regio. Sangiovese di Romagna verschilt van die in Toscane door de typerende bloemige, fruitige noten en zachtere tannines. Elementen die passen bij de huidige wijntrends.

De Romagna DOC Sangiovese appellatie is verdeeld in 10 zones, elk met hun afzonderlijke karakteristieken. U vindt er verfrissend witte wijnen, mousserende wijnen die perfect zijn voor de zomer alsook rode intense wijnen! Geografisch krijgen we drie macro-areas, nl Faenza, Forli en Cesena. Faenza omvat de subzones Serra, Brisghelia, Modigliana, Marzeno en Oriolo; de zone Forli kan worden opgesplitst in Castrocaro-Terra del Sole, Predappio, Bertinoro en Meldota; Cesena omvat Cesena, San Vicinio en Longiano.

De kenmerken van de verschillende soorten Romagna Sangiovese lopen aan de basis parallel hoewel elk van hen toch eigen facetten vertoont. De Romagna Sangiovese moet minimum 12% alc vol hebben en maximaal 10g suikerresidu, hij wordt behoorlijk jong geschonken, nl. vanaf 1 december volgend op de oogst. De Romagna Sangiovese superiore krijgt minimaal 12.5% alc vol mee, ook hier 10 g suikerresidu hoewel hij pas mag worden geschonken vanaf 1 december volgend op het oogstjaar. De Romagna Sangiovese riserva heeft minstens 13% alc vol, maximaal 10 g suikerresidu maar mag pas vanaf 1 december twee jaar na het oogstjaar worden geserveerd.

Bulzaga:

Dit wijnhuis met een oppervlakte van zowat 6ha, opgericht in 2009, is gelegen in een schilderachtige omgeving in de Tosco- Romagnolo area. De hellingen, doorkruist door de rio Bazzano, zorgen voor de nodige temperatuurverschillen tussen dag en nacht door een quasi permanente ventilatie, mede door de hoger gelegen wijngaarden. Ook de ondergrond zorgt voor aparte kenmerken. Hier worden o.m. Famoso, Longanesi, Malbo Genle, Cilegiolo, Sangiovese en Alicante geteeld. Om de regionale binding te versterken krijgt elke wijn de naam mee van een typische bloem uit de Apennijnen. Bulzaga zorgt ook voor de productie van olijfolie en diverse bloemsoorten.

Op de proeftafel:

Romagna Sangiovese superior riserva DOC 2014 ‘ Stramonio’:

100% Sangiovese van manuele oogst. Bessen macereren 20 à 25 dagen om nadien gedurende 3 maanden te rijpen in inox, de eindrijping in vaten nam ruim 15 maand in beslag.

In het glas een mooie en stevige granaatkleur, in de neus mooie aroma’s, licht kruidig, doorbroken door hints van balsamico. Een leuke volle aanzet in de mond, evenwichtig met een verfijnde afdronk.

Ravenna Alicante IGP 2015 ‘Spillone’

100% Alicante uit manuele oogst. Na een maceratie van 20 à 25 dagen volgde een rijping op inox van ruim 8 maand.

In het glas een robijnrode kleur met purperen reflecties. In de neus krijgen we mooie fruitige aroma’s gemengd met licht kruidige hints. De fruitigheid manifesteert zich eveneens bij de leuke aanzet in de mond en zorgt voor een aangename afdronk.