Antwerpen: The Josephine, tafelen met een grove

Sfeer en contrasten in een beeld steken. Smaak en texturen in een gerecht steken. Fotografie en koken zorgden eerst voor ontspannende afwisseling tijdens een slopende job. Alfons Van Pelt maakte nadien van beide hobby’s een nieuw beroep. Van jarenlang internationaal management naar het runnen van een restaurant en bar is een carrièremove die kan tellen. Eind vorig jaar landde hij met The Josephine veilig en ‘into the groove’, in de Antwerpse Schuttershofstraat.

Als autodidact kiest chef Alfons Van Pelt voor een keuken zonder poespas die hij als veelvuldig restaurantbezoeker steeds meer op prijs ging stellen. Eenvoudig opgebouwd rond een paar verse producten brengt hij gerechten die plezieren door hun verfijnde smaakversmelting. Tijdens de cursus “de kunst van het weglaten’ zat hij blijkbaar op de eerste rij. Of zorgt zijn jarenlange passie voor fotografie voor een ongewoon scherpe bordfocus?

Net zoals zijn fotografie van Anouck Lepère die niet meteen mainstream is en inkom en trappenzaal monumentaal kruiden, proeven zijn gerechten anders. “Zelf een restaurant runnen, geeft me precies de drive en de inspiratie om dingen te doen met een eigen groove,” aldus de voormalige marketing & communicatiemanager. Zonder het culinair extremisme op te zoeken, zet hij een keuken met eigen karakter neer. Zoals bijvoorbeeld een verfijnde ‘Josephine’ hamburger in een briochebroodje op basis van een mengeling van runds-, kalfs- en varkensvlees én met dikke frieten. Of een pasta alla chitarra bij rog of wijting en linguine alla vongole die in alle opzichten Italiaans aanvoelt maar net iets meer smaakreliëf en pit toont dan men gewoon is.

The Josephine wijkt ook met zijn menukaart en openingsuren af van het klassieke restaurantstramien. Gelegen in een meesterwoning in de meest notoire winkelstraat van Antwerpen kan men er van ’s middags tot in de late namiddag (15:30 uur) op de tweede verdieping terecht voor één of meerdere gerechten. Enkel op donderdag is het restaurant eveneens geopend voor diner. Op het gelijkvloers is er een kleine bar waar men kort kan verpozen met een aperitief, glas wijn of cocktail. The Josephine biedt trouwens een tiental referenties per glas waarvan sommige uit magnums worden geschonken.

The Josephine – Schuttershofstraat 11, Antwerpen – www.thejosephine.be