Romagna Sangiovese II

Calonga:

Wijnhuis in 1977 gesticht door Maurizio Baravelli nadat hij besliste om van zijn hobby zijn beroep te maken. De wijngaarden strekken zich uit over ruim 20 ha en zijn 30 tot 60 jaar oud. De aandacht gaat voornamelijk uit naar lokale rassen zoals Sangiovese, Albana en Bambino Blanco(Pagadebit) maar worden gemengd met internationale rassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Calonga opteert voor een natuurlijke teelt met respect voor de natuur, het terroir, de wijnrassen en de mens.

Op de proeftafel:

Romagna Sangiovese superiore DOC 2016 ‘ Leggiolo’:

Geteeld op zanderige ondergrond en assemblage van Sangio.oese en Cabernet Sauvignon. Vinificatie in temperatuur gecontroleerde inox en maceratie van 1 week. Rijpt zowat8 maand op Franse eik met narijping op fles gedurende 6 maand.

Mooie kleur met aangename aroma’s in de neus, fruitige toetsen met hints van wilde bloemen en kreupelhout. Zorgt voor een leuke aanzet in de mond en bespeelt vooral het middenpalet.

Romagna Sangiovese superiore riserva DOC 2015 ‘Michelangelo’

De zanderige ondergrond vormt een goede voedingsbodem voor de Sangiovese. De druiven worden gevinifieerd onder gecontroleerde temperatuur in inoxvaten en krijgen een maceratie van 1 week. De rijping vindt plaats in Franse eiken vaten van 225 l en neemt 12 maand in beslag, na de botteling rijpt de wijn nog 12 maand na op fles.

Stevige donkerrode kleur, in de neus gezellige fruitige aroma’s met subtiele hints van cacao en tabak. In de mond een stevige aanzet, volrond en aangename afdronk.

Vino spumante qualita metodo classico brut 2016 ‘Baldan’

Assemblage van 50% Sangiovese en 50% Bambino Bianco. Fermentatie in thermo-gecontroleerde inox met narijping in fles van minstens 18 maand.

Frisse wijn met ragfijne bubbels, staat model voor de traditionele Italiaanse sparkling

Condé

Conde estate ligt in de Predappio heuvels die sinds eeuwen beschouwd worden als de wieg van de Sangiovese. De wijngaarden liggen op een hoogte van 150 tot 350 m boven de zeespiegel en het domein omvat 110ha waarvan 77 ha wijngaarden. Respect voor het terroir en de oenologische en landbouwtradities zijn de rode draad doorheen de dagelijkse activiteiten. De ondergrond is rijk aan limestone, Spungow, rijk aan fossiele residuen, schelpen, afkomstig van vroegere onderwater klifs. Per ha worden 5000-6000 ranken aangeplant, elk van hen goed voor 800 tot 1200 gr druiven per voet.

Op de proeftafel:

Romagna Sangiovese Predappio riserva DOC 2015 – ‘Vigna Raggio Brusa’

Selectie va de beste druiven uit een perfect oostelijk gerichte wijngaard. Het is trouwens het ochtendgloren dat hem zijn bijnaam gaf die zoveel betekent als ‘Burning ray’ of brandende stralen.

Wijn met een donkeren intense maar tegelijk mooie robijnrode kleur. In de neus krijgen we intens fruitige aroma’s met kers en braambes typerend voor dit druivenras. Zij worden aangevuld met leuke florale hints en een vleugje balsamico. Eveneens delicate toetsen van leder en mediterrane kruiden. In de mond volrond en krachtig met erg elegante tannines. Hartige en aangenaam lange afdronk. Beslist een mooie bewaarwijn.

Romagne sangiovese Predappio DOC 2016 – ‘Chiara Condello’

Een 100% Sangiovese afkomstig van een perceel van ruim 4 ha met 5500 ranken per ha waarvan de oogst volledig manueel gebeurt. Fermentatie op basis van natuurlijke gist met maceratie van 15 tot 25 dagen en vinifcatie deels in inox, deels op eik. Ook de rijping gebeurt deels in roestvrij stalen tanks en deels op Sloveense eik.

Donkerrode kleur in het glas. Geeft in de neus toetsen van rijp rood fruit weer met enkele delicate hints van tabak en leer. Aangename aanzet in de mond met speelse fruitige toetsen op het middenpalet en aangename afdronk.