Romagna Sangiovese III/slot

Fattorio Zerbina

Familiedomein ruim 30 jaar geleden opgericht met de uitdrukkelijke bedoeling hoge kwaliteitswijnen te produceren. Het accent ligt op de lokale rassen Albana en Sangiovese waardoor een productlijn met sterke regionale karakteristieken kon worden opgezet conform een aantal Franse concepten. Hierdoor verkrijgt men sterk geconcentreerde wijnen die tegelijk hun frisheid etaleren maar ook aangenaam om drinken blijven.

Op de proeftafel:

Ravenna Rosso – IGP- 2012 ‘Marzieno’

Assemblage van Sangiovese, 60 tot 80%, Cabernet Sauvignon, 10 tot 20%, en Merlot en Syrah samen ook goed voor 20 tot 40%. De precieze assemblages verschillen van jaar tot jaar op basis van diverse waarde-elementen. De maceratie neemt 15 tot 21 dagen in beslag met rijping op Franse eik. Bij ingebruikname van nieuwe vaten worden de Franse eiken vaten gemengd met eiken vaten uit Amerika en Hongarije.

Stevige rode kleur in het glas met een mooi fruitige neus gemengd met hints van chocolade en tabak. In de mond zorgt deze wijn voor mooie evenwichtige tannines die samenvloeien in een aangenaam fruitige afdronk.

Romagna Sangiovese superiore riserva 2015 – Torre do Ceparano

Assemblage van minstens 90% Sangiovese, Merlot 5 à 8% en 2% Ancellota. Rijpt in inox met vinificatie van 15 tot 21 dagen. De eindrijping vindt plaats in Franse eiken vaten van 225 en 500 l. Tussen de nieuwe vaten worden ook enkele vaten van Amerikaanse eik gemengd.

Robijnrode kleur in het glas, in de neus krijgen we mooi kruidige aroma’s die versterkt worden door hints van rijp rood fruit. In de mond zorgt deze wijn voor gestructureerde tannines met volronde aanzet en aangename afdronk.

Giovanni Madonia

Domein van 14 ha op de top van de Montemaggio heuvels in Bertinoco. In 1992 werden de wijngaarden na een grondige studie en kloon-selecties, volledig gerenoveerd en aangeplant op 300 tot 350 m hoogte. Alle wijngaarden hebben een zuidwestelijk exposure zodat een absolute fruitigheid is gegarandeerd. De nabijheid van olijfbomen en ongerept woud zorgt voor extra aroma’s die bovendien worden aangevuld door een zeebries uit de middellandse zee, amper een boogscheut verwijderd.

Op de proeftafel:

Romagna Sangiovese superiore DOC 2016 – Fermavento

100% Sangiovese van wijngaarden uit 1993-1994 met 6500 ranken per ha. Manuele oogst in 2 stadia om optimale rijpheid te bekomen, zachte persing en fermentatie in inox maximum 30° C. Rijping van de sappen voor 70% in inox, de overige 30% in Franse tweejdeaarseik gedurende 6 tot 8 maand.

Donkerrode kleur, in de neus fruitige aroma’s met hints van kreupelhout en tabak. Lange afdronk met subtiel hints van cacao en rijp rood fruit in de mond. Mooie wijn.

Romagna Sangiovese superiore riserva 2015 – Ombroso

100% Sangiovese uit manuele oogst begin oktober. Zachte persing en eerste fermentatie in inox. Rijpt 12 tot 15 maand op Franse eiken vaten voor 50% nieuwe eik, voor 50% tweedejaars eik.

Robijnrode kleur met leuke purpuren glinsteringen. In de neus frisse aroma’s van rijp rood fruit met hints van tabak. In de mond een stevige volronde aanzet, mooi fruitig op het middenpalet en lange aangename afdronk.

Randi

Wijnhuis opgericht vlak na het einde van wereldoorlog II , het omvat momenteel meerdere wijngaarden in de gemeenten Fusignano en Alfonsine, goed voor een globale oppervlakte van zowat 40 ha. Er worden meerder rassen geteeld zoals Trabbiano, Longanesi, Malbo gente, Chardonnay, Dora, Famoso en Centesimino. Sinds de oprichting ligt het accent op de promotie van lokale rassen uit de regio Ravenna. Sinds 2000 werd een associatie aangegaan met het Il Bagnacavallo-consortium voor de kweek en teelt van een typische Longanesi-druif, nl Burson.

Op de proeftafel:

Ravenna Famoso 2018 – Rambela Bianca

100% Uva Famoso geplant 3000 voet per ha. Druif met mooie aromatische toetsen die zorgen voor een jong fris wijntje.

Mooie gele kleur met felle groene glinsteringen in het glas. In de neus intense aroma’s met subtiele hints van citrus en abrikoos. In de mond mooi evenwichtig palet met delicate lichtjes bittere eindtoets. Past perfect bij wit vlees en vis.

Ravenna Uva Longanesi IGP 2015 – Borson selezione

100% Uva Longanesi aangeplant tussen 1998 en 2002 met 3000 voet per ha.

Rijpt 12 maand in inox en nadien 12 maand op fles.

Robijnrode kleur. Intense florale neus met kruidige en fruitige toetsen en subtiele hints van pruim en balsamico. Goede aciditeit in de mond gemengd met zachte tannines, evenwichtig met toch enkele delicate bittere hints bij de afdronk. Past bij gerookte kaas, pappardelle pasta met konijn, eend en wild.