Roussillon: Grenache kampioen in alle categorieën

U houdt van rood, rosé en wit. Maar u houdt daarnaast ook van zoet, ambré en tuilé. In Roussillon doet grenache er alles aan om u te plezieren. Alleen daar, in het uiterste zuiden van Frankrijk, neemt hij die bepaalde fruitigheid aan waarvoor wijnliefhebbers zowat smelten.

Het terroir of de terroirs, beter gezegd, hebben daar zeer veel mee te maken. Van opspattend zeewater tot geurige garrigue, van jodiumrijke schist tot warme graniet, grenache voelt zich overal thuis en houdt ervan steeds het beste van zichzelf te geven.

Dit vertaalt zich in heel uiteenlopende expressies.

Niets kan zo verschillend zijn dan een Collioure tegenover een Côtes du Roussillon Villages Tautavel, dan een Côtes du Roussillon Les Aspres tegenover een Maury sec, wijnen met een AOP of een IGP, zowel in wit, rosé als rood.

Soms hoeven we enkel maar een rivier over te steken om die typische accenten van garrigue te proeven, zoals in de wijnen van Thuir, in vergelijking met de minerale strakheid van die van Baixas, of omgekeerd.

Maar daar stopt deze rijkdom niet. Met de Vins Doux Naturels komen we in een andere wereld terecht, een universum van diverse toonaarden en kleuren, van duizenden geuren en oneindig veel smaakindrukken.

Banyuls, Rivesaltes en Maury vormen een majestueus trio. Van wit tot rancio, met daartussen alle nuances van amber tot baksteenrood, van ietwat tanninerijke zwarte kersen tot jodiumachtige mokka.

Ieder van ons vindt er beslist zijn favoriete wijn(en), met één codewoord die al deze grenaches verbindt: smakelijkheid! Ook dat is Infiniment Roussillon!