Restaurant Brugmann – Brussel

Het gastronomisch restaurant BRUGMANN ligt op wandelafstand van het Brugmannplein, in een prachtig herenhuis. Voorbij de inkom onthult het restaurant zijn schitterende ontvangstruimten, die uitgeven op het terras en op het Eerwaarde Froidurepark, dat ooit de schitterende tuin van dit herenhuis was.

Dit herenhuis werd gebouwd in 1899 en behoorde lange tijd toe aan de familie van baron Raoul Richard, gewezen minister van Economie en Middenstand. Het pand bestond toen nog uit een fraai herenhuis met een terras en een zeer boomrijke tuin die liep tot aan de Franz Merjaystraat.

In 1986 wordt het goed aangekocht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat beslist van de tuin van het pand een openbaar park te maken: het Eerwaarde Froidurepark. In 2006 verkoopt het Gewest het goed aan privé-eigenaars. Pas in 2014 wordt het overgenomen door de huidige eigenaars, die het volledig renoveren en omtoveren tot een van de parels in het Brussels hotel- en restaurantuniversum.

Elke ruimte kreeg een nieuwe invulling en een fraaie aankleding om het pand een nieuwe spirit te geven, heerlijk burgerlijk of resoluut design, naar eigen voorkeur, volgens de gelegenheid of het soort ontvangst. En als perfecte ondersteuning voor de gastronomische keuken van chef Matthias Van Eenoo, die aangenaam wordt vergezeld van een selecte keur grands crus.

Chef Matthias Van Eenoo, zoon en kleinzoon van Belgische restauranthouders, is opgegroeid in de Provence en ging later in de leer bij grote sterrenchefs in Parijs. Zo kreeg hij de kans om mee te draaien in de brigade van Alain Senderens (2 sterren in de Michelin) en bij Lucas Carton. Hij werkte ook mee aan de opening van Mama Shelter, van Yann Tanneau en Christophe Aribert (2 sterren in de Michelin) in Opéra Garnier en bekwaamde zich bij Serge Gouloumès (1 ster in de Michelin) in de Mas Candille. In 2015 knoopt Matthias aan met zijn Belgische roots en opent hij het gastronomische restaurant BRUGMANN in Brussel.

De kaart van chef Matthias Van Eenoo van het gastronomisch restaurant BRUGMANN is geraffineerd, innovatief en seizoenstrouw. Ze vindt haar inspiratie in marktverse producten en geeft klassiekers een nieuwe, grafische en uitgepuurde invulling. De traditionele keuken krijgt dus een moderne twist en omhelst onder meer enkele typische bereidingen uit de Franse gastronomie, die telkens met een verrassend ingrediënt naar een hoger niveau worden getild. De keuken verandert regelmatig, volgens het humeur van de chef en het marktaanbod. Lekkerbekkerij, nieuwsgierigheid en intuïtie kenmerken de keuken van deze jonge chef. Op de wijnkaart prijken meer dan 120 referenties die de chef sommelier elk seizoen bijwerkt. Bepaalde grands crus kan men ook per glas proeven.

Tijdens onze proeverij vergastte de chef ons op een oeuf mimosa met luchtige hollandaisesaus, getooid met sesamzaadjes en fijne kruiden. Volgde een knapperige langoustine met thais garnituur en coulis van koriander. Als hoofdgerecht opteerde de chef voor een zonnevis gegaard op lage temperatuur met courgettebloem als garnituur aangevuld met pittige citroentoetsen en gedecoreerd met Daurenki Tsar Imperial kaviaar van het huis Petrossian. Als afsluiter een creatie van rode vruchten versierd met yuzuparels en toetsen van chocolade.

Restaurant BRUGMANN  –  Brugmannlaan 52-54 – 1190 Brussel

Tel 02-880 55 54 – www.brugmann.com

Gesloten op maandag en zaterdagmiddag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

sfeervol kader met mooie tuin

chef serveert Franse gastronomie

traditionele keuken met moderne twists

Michelin:       3 rode bestekken

elegantie is maatstaf

restaurant met klasse

GaultMillau:  13/20

de verschillende ruimten ademen verschillende sferen uit

heerlijk tafelen

Delta:                         bij de presentatie van de Deltagids 2017 in november 2016 zat het restaurant volgens de gids, ondanks een veelbelovende start in een dalperiode

de Delta-gids Brussel 2017-2018 spreekt van een duidelijke heropleving en kent het restaurant 2 koksmutsen toe en bekroont het met de zilveren Delta 2017 voor de regio Brussel!