Rueda : Cuatro Rayas

Over de achtergrond van deze benaming voor de bodega doen meerdere verhalen de ronde. Het kan zowel de bundeling zijn van 4 stroken wijngaarden tot één geheel als de kracht van een onbekende wijn die 4 wapenbalken wegkaapt. Feit is alleszins dat in 1935, 17 individuele wijnboeren beslisten om hun passies en inspanningen te bundelen in een coöperatieve. Met succes trouwens gezien de coöperatieve momenteel meer dan 350 leden telt die samen ruim 2300 ha wijngaarden bewerken, goed voor een productie van zowat 18 miljoen flessen per jaar. Het merkwaardige achter dit verhaal is de absolute eensgezindheid van alle leden waardoor Cuatro Rayas, een hechte en echte familie vormt.

Een quasi identieke gedrevenheid vinden we terug bij de oenologen van Cuatro Rayas. Drie generaties werken er hand in hand om de kwaliteit van de wijnen te verstevigen, innovatieve creaties op de markt te brengen en nieuwe ontdekkingen te lanceren. Dit resulteert in traditionele wijnen op basis van ranken van Verdejo,  Tempranillo en Sauvignon blanc, maar eveneens in wijnen geouderd on lies, geouderd in eiken vaten, gefermenteerd in eiken vaten of een fruitige wijn met laag alcoholgehalte. Het oenologische departement van Cuarto Rayas bestaat uit Angel Callija, die reeds meer dan 40 jaar voor Cuatro Rayas werkt, Elena M Oyagüe die al meer dan 20 jaar aan boord is en Roberto L Tillo sinds een 5-tal jaren actief binnen Cuatro Rayas. Voor de leiding van het wijnhuis het bewijs dat een samenwerking van drie generaties zorgt voor passie, innovatie maar vooral voor schitterende kwalitatieve wijnen. Het samenbrengen van meerdere producenten zorgt er eveneens voor dat de wijngaarden een erg uiteenlopende ouderdom hebben waardoor speciale wijnen kunnen worden geproduceerd.

Op de proeftafel:

Sauvignon blanc 2015:

100% Sauvignon druif geteeld op een hoogte van 700 m op een ondergrond van graves en zanderige residuen met ranken van minstens 20 jaar oud met 13% alc. vol. en  een jaarproductie van zowat 500.000 flessen.

Na de oogst en persing volgt een koude maceratie gedurende 12 uur bij  5° C, de fermentatie bij 15° C in inox vaten met toevoeging van natuurlijke gist neemt ruim 21 dagen in  beslag, nadien volgt een rijping on lies gedurende minstens 3 maand.

In het glas een leuke lichtgele natuurlijke kleur, die in de neus zorgt voor mooie fruitige aroma’s met toetsen van rijp exotisch fruit. In de mond een leuk evenwichtig palet waarbij de subtiele toetsen van citrusvruchten die zich in de neus ontwikkelden, worden vervangen door leuke accenten van passievruchten en ananas. Gezellige elegante afdronk. Fijne gezel bij meerdere visbereidingen en risotto.

In België beschikbaar bij Brouwerij Verhofstede en restaurant La Veraison in Bosvoorde.

Verdejo Viñedas Centenarios 2015

Een 100% Verdejo wijn op basis van geselecteerde trossen uit wijngaarden van meer dan 100 jaar oud, 13% alc. vol.

De koude maceratie bij 6° C neemt 24 uur in beslag, de fermentatie in inoxvaten bij 15° C duurt 21dagen, waarna de rijping on lies minstens 4 maand in beslag neemt. Deze wijn met gouden mantel doorspekt met groene schitteringen zorgt in de neus voor mooie frisse accenten met fruitige en kruidige toetsen en een subtiel vleugje venkel.

In de mond een aangename aciditeit met zijdeachtige structuren, mooi evenwicht en aangename toetsen van wit fruit en licht kruidig bij de afdronk.

Fris geserveerd 6-8° C, een leuke compagnon bij gegrilde vis, wit vlees, zeevruchten en kaas.

Beschikbaar bij Metro, import gericht op het horecasegment.

Cuarenta Vendimas:

Een 100% Verdejo wijn, 13% alc. vol. die in 2015 voor het eerst werd geproduceerd om oenoloog Angel Calleja, 40 jaar actief bij Cuatro Rayas in de bloemetjes te zetten, wijn waarvan 50.000 flessen werden gebotteld.

Voor deze feestwijn selecteerde Angel samen met zijn collega’s een aantal percelen die 40 jaar geleden werden aangeplant met de bedoeling de kwaliteit van de Verdejo-druif in het daglicht te stellen. Het resultaat is verrassend, een leuke heldere geel-citroenkleurige wijn, bijzonder fris met uitgesproken passionele toetsen.

In de neus mooie accenten van venkel, kreupelhout en natuurlijk fruitig karakter die samen een keurig palet aanbieden. In de mond een licht vettige aanzet, fruitig, volrond en mooie structuur en gezellige afdronk.

Past uitermate bij rijstgerechten pasta’s, vis en wit vlees, maar scoort eveneens bij een keurige en kruidige aangemaakte carbonade.

In België beschikbaar bij La Buena Vida