Rueda: Emina

De Emina wijnen hebben duidelijk de bedoeling zich te profileren als “de” wijn van de Tierras de Medina. Het wijnhuis staat qua inrichting en technologische uitrusting model en incorporeert ook het oenotoerisme in zijn actieradius. In de nabijheid van het La Mota kasteel is het wijnhuis bekend voor zijn grote diversiteit aan wijnranken in een speciaal aangelegde wijngaard worden immers zowel lokale, nationale als internationale variëteiten geteeld. Bezoekers krijgen een ruime informatie over de teelten, hun oogst en de vinificatievereisten van de verschillende wijnrassen.

Als onderdeel van de Matarromera groep fungeert de Emina wijnbouw als basis voor verder onderzoek, veredeling van de rassen en de kwaliteitsverbetering van het eindproduct. Er worden o.m. alcoholvrije wijntasting voor kinderen georganiseerd, maar tot de activiteiten van de groep behoren ook ecologisch geteelde olijfolie en  wijn gebonden schoonheidsproducten, aspecten waarop we later in de rubriek ‘lifestyle’ dieper ingaan.

De globale productie van Emina bedraagt zowat 1 miljoen flessen per jaar. De oogst vindt vooral ’s nachts plaats waardoor én de aroma’s én de frisheid bewaard blijven. De machinale nachtelijke oogst zorgt voor een dagelijkse aanvoer van ruim 200.000kg  trossen, voldoende om het dagteam een uitgebreide dagtaak aan te bieden.

Op de proeftafel:

Emina Verdejo 2015

Een 100% Verdejo wijn afkomstig van zowat 85 ha, goed voor een productie van 9000kg/ha, resulterend in een wijn met 12.5% alc. vol., aciditeit van 5.5g/l en 1.79g/l suikerresiduen en een productie van 450.000 flessen.

Het gebrek aan regen en de hoge zomertemperaturen zorgden voor een relatief vroege oogst met minder opbrengst dan het vorige jaar, facetten die bij nagenoeg alle Emina wijnen worden weergevonden. Toch geeft de wijn in het glas een mooie gele mantel vrij met intense groene glinsteringen. In de neus een intens aromatisch boeket met tropische toetsen en subtiele accenten van anijs. In de mond een leuke structuur, mooi evenwicht en subtiele aciditeit. De wijn rijpte na een fermentatie van 10 à 14 dagen bij 16°C, 3 maand on lies. Dit geeft een mooie frisheid in de mond met delicate toetsen van passievruchten en een fruitige, elegante lange afdronk.

Emina Sauvignon blanc 2015

100% Sauvignon blanc afkomstig van zowat 14 ha met opbrengst van 55000 kg/ha, goed voor een productie van amper 10.000 flessen en 13% alc. vol. met aciditeit van 6g/l en 2.31 g/l suikerresiduen.

De bessen fermenteren na persing en maceratie gedurende 14 dagen in inox bij een temperatuur van 16° C. In het glas een heldere lichtgele kleur die in de neus tropische accenten van ananas en groene mango prijsgeeft. In het palet zitten tevens delicate kruidige toetsen, citrusvruchten en subtiele accenten van rode pepers.

In de mond mooi volrond en evenwichtig, de aciditeit transformeert de fruitige toetsen tot een subtiele levendige en aangename bitterheid waardoor we een mooie lange afdronk bekomen.

Emina Rueda 2015

Assemblage van 90% Verdejo en 10% Viera, 12.5% alc. vol. met 1.6g/l suikerresiduen en 5.8 g/l aciditeit. Opbrengst tot 9000kg/ha en jaarproductie van 150.000 flessen.

Heldere strogele mantel met levendige groene schitteringen. In de neus een mooi harmonisch boeket met accenten van balsamico, witte bloemen, anijs en vegetale toetsen van groene appel. In de mond enkele zoete accenten bij de aanzet die overgaan in een frisse en elegante body die met delicate en subtiele bittere toetsen voor een mooie afdronk zorgen.

Deze Emina wijnen zijn in België beschikbaar bij Brut Bvba – Bilzen, Mondovino – Schoten, Fleur de Bruyere – Weelde, Malanie’s world – Gent, Vercauteren Londerzeel, Rotsaert – Zedelgem en Dranken Fontana in Sint-Niklaas.

Emina Verdigo – Fermentad en barrica 2014

Een 100% Verdijo wijn afkomstig van een perceel van 9.22 ha in Valdestillas met opbrengst van 4500kg/ha en een jaarlijkse productie van 12.000 flessen met 13.5% alc. vol en 3g/l suikerresidu.

Na maceratie en fermentatie van 14 dagen in inox bij een temperatuur van 16° C, rijpen de sappen gedurende 7 maand in houten vaten van nieuwe Franse eik. Een stevige geelkleurige mantel met mooie gouden glinsteringen in het glas, zorgt in de neus voor weelderige aroma’s van tropisch fruit met een vleugje anijs en rozemarijn.

In de mond krijgen de fruitige aroma’s het gezelschap van aroma’s van vers gebak en geroosterde brioche. Mooi volrond met stevige structuur en subtiele toetsen van hout.

Deze wijn wordt momenteel niet in België geïmporteerd.