Rueda D.O.

De Spaanse wijnen winnen dagelijks aan populariteit o.m. dankzij hun diversiteit, kwaliteit en aromatische frisheid. Het herkomstgebied Rueda, gereguleerd sinds 1980, heeft reeds een aantal importeurs in België maar toch blijven deze wijnen grotendeels onbekend en zeer zeker ondergewaardeerd.

Deze wijnregio, nagenoeg volledig in Castilla y Leon gelegen bevindt zich ten noordwesten van Madrid en ten oosten van Salamanca, maar het zijn vooral Segovia, met indrukwekkend en zo goed als intact gebleven romeins aquaduct, en Valladolid, de Spaanse topper bij uitstek voor tapas, die als ideale uitvalsbasis fungeren om deze wijnregio te ontdekken.

Een precieze datum voor de eerste aanplantingen kan moeilijk worden vooropgesteld, al staat het vast dat de Rueda wijnen reeds 5 eeuwen terug werden geproduceerd. Bij herhaling worden immers bewijzen weergevonden die aantonen dat de Rueda wijnen als preferentiële hofwijnen werden geserveerd ten tijde van de katholieke monarchieën.

Het productiegebied omvat 72 steden en gemeenten, waarvan 53 in het zuiden van de provincie Valladolid, 17 in het westen van de provincie Segovia en 2 in het noorden van de provincie Avila. Oorspronkelijk bood de regio Rueda uitsluitend witte wijnen aan, maar sinds 5 augustus 2008, de officiële publicatiedatum van de regio Castilla y Leon, wordt ook de productie van rode en rosé wijnen erkend, al blijft hun aandeel zeer beperkt. Een Rueda rosado is een rosé wijn op basis van minimum 50% blauwe druiven. De belangrijkste druivensoorten zijn Tinto del País of Tinto Fino (beter gekend als Tempranillo) gevolgd door Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha. Typerend voor deze rosé is zijn fris, fruitig en aromatisch karakter waarmee hij meteen in de categorie van ideale zomerdrankjes valt.

De productiegebieden liggen op het hoge plateau van de Duero rivier, bij de Valladolid provincie, kleine delen van Ávila en Segovia. De bodem wordt gevormd door een ophoping van riviersediment, soms met behoorlijk grote keien, soms met overwegend zanderige structuren. De druiven groeien in “arme” grond, met goede ventilatie en drainage. Het klimaat is extreem continentaal: droog, koud met weinig regen (gemiddeld 407 mm/jaar). De winters duren lang met relatief veel vorst, terwijl de korte zomers gekenmerkt worden door droogte en extreme hitte. De amplitude in de zomer (verschil tussen dag en nacht temperatuur) bedraagt soms 25º C. Dit vorm een perfecte basis voor een goede zuur en suiker balans in de druiven.

De belangrijkste variëteit voor de productie van Rueda wijnen is de Verdejo, de lokale druif die de wijnen hun echtheid en karakteristieke kwaliteit geven. Andere variëteiten zijn Viura, Sauvignon Blanc en de Palomino Fino. Alle wijnen die als V.C.P.R.D. Rueda op de markt worden gebracht, worden onderworpen aan strikte kwaliteitscontroles, zowel analytisch als proefondervindelijk. De Rueda classificatie omvat Rueda superior, Rueda Sauvigon, Rueda, Rueda Espumoso en Dorado en Palido Nuevo.

RUEDA SUPERIOR: Minimaal 75 % Verdejo druiven, meestal gecommercialiseerd als cépage wijn. Ze hebben een fruitig boeket met een nuance van anijs, een stevige ‘body’ en een aangename en lange afdronk. Hun kleur is stro-geel met tinten groen en/of staal. Meestal worden ze als jonge wijn in de markt gezet, hoewel van deze wijn ook Crianza, Reserva en op hout gelagerde versies bestaan.

RUEDA SAUVIGNON : 100% uit Sauvignon Blanc, deze wijnrank heeft zich perfect aangepast aan het regionale klimaat en de regionale bodem. Hun boeket van tropisch fruit is enorm intens, bovendien moet hun populariteit de naambekendheid van de Rueda wijnen verruimen.

RUEDA : Er bestaat soms verwarring over wat Rueda wijnen nu precies zijn. Rueda wijn is niet het zelfde als Rueda Verdejo wijn. Rueda wijn bestaat voor minimaal 40 % uit Verdejo of Sauvignon Blanc druiven. Het zijn jonge wijnen, fris, plezierig en net een beetje lichter door het gebruik van de Viura druif.

RUEDA ESPUMOSO (mousserende wijn) : Een Rueda espumoso is een aromatische mousserende wijn met een verfrissende aciditeit die volgens de traditionele methode gemaakt wordt en een flesrijping van minstens 9 maanden meekrijgt. Er zijn drie types: Brut Nature (extra dry), Brut (dry) en Semiseco (medium dry). De Brut en Brut nature moeten minimum 85% Verdejo bevatten en de Seco en Semi-seco minstens 50%.

DORADO en PÁLIDO NUEVO :  Deze nobele droge wijn, verouderd door de oxidatieprocessen, heeft een mahonie kleur en een sterk intens boeket. Het alcohol percentage is minimaal 15%. Deze historische wijnen van Rueda zijn een figuurlijke relikwie van de oude regionale tradities.

De komende dagen brengen we het relaas van een boeiende en verrassende trip doorheen de wijngaarden van Rueda.