Rueda: Bodegas Avelino Vegas

Opgestart in 1950 is deze Bodega met een jaarlijkse productie van ruim 5 miljoen flessen uitgeroeid tot een van de belangrijkste producenten van Rueda wijnen. De eigen wijngaarden van zowat 600 ha zijn onvoldoende om de afzetmarkt te bevoorraden zodat ook externe druiven worden aangekocht. Deze worden aan strenge hygiënische en kwalitatieve selecties onderworpen gezien kwaliteit de uitgesproken basisnorm vormt in deze bodega.

Bodegas Avelino Vegas beschikt over een aantal oudere wijngaarden met een perfecte productie maar ging ruim 10 jaar terug, over tot nieuwe aanplantingen voornamelijk Verdejo, Sauvignon Blanc en Macareao-ranken. De ondergrond van de meeste wijngaarden is een mix van zanderige en graves residuen waardoor de drainage nagenoeg perfect verloopt, dit neemt niet weg dat men in de snikhete zomers moet overgaan tot een selectieve irrigatie.

Bij aanvoer van de oogst volgt een eerste persing met koeling van de sappen tot 10°C, temperatuur die het volledige productieproces worden aangehouden. Tijdens de maceratie met schil worden de sappen driemaal per uur gekeerd om de aroma’s optimaal te bewaren. De flower most wordt gefermenteerd terwijl de second most wordt herperst en dient om regionale huiswijnen aan te maken. Ruim 70% van de productie is bestemd voor de regionale en nationale Spaanse markt, terwijl de export zich voornamelijk richt op Duitsland, Nederland en België. De vooruitzichten voor de oogst 2016 die vanaf 20 september van start ging, zijn beloftevol. Een mooie lente liet de ranken volop openbloeien terwijl de zomer voor een perfecte rijping zorgde, al bleef een aangepaste irrigatie noodzakelijk.

Op de proeftafel:

Montespina 2015:

100% Verdejo wijn afkomstig van 80 jaar oude ranken uit de regio Segovia met een jaarlijkse productie van 1.5 miljoen flessen en 13% alc. vol.

In het glas een leuke goudkleurige mantel die in de neus fruitige accenten prijsgeeft. In de mond een typische vranke aanzet die vrij snel overgaat in leuke tropische accenten, karaktervol met mooie fruitige aroma’s en aangename afdronk. Is een leuke compagnon bij zomerse salades, vis en zeevruchten.

Beschikbaar bij Delhaize

Montespina Sauvignon Blanc 2015:

100% Sauvignon blanc druif uit de provincie Valladolid, jaarlijkse productie van 250.000 flessen met 13% alc. vol.

In het glas een mooie gele kleur met delicate groene schitteringen die in de neus aroma’s van peer en witte bloemen ontwikkelt. In de mond een leuke frisheid die met subtiele aciditeit overgaat in charmante en elegante smaaktoetsen. Een frisse en gezellige wijn die perfect past als aperitief, maar ook een aangename gezel vormt bij salades en zeevruchten.

Beschikbaar bij Delhaize.

CIRCE 2015

De trossen afkomstig van ranken van meer dan 90 jaar oud worden met zorg manueel geoogst. Volgens experts bezit deze wijn een aantal verwijzingen naar de Griekse mythologie en is het de lievelingswijn van zeelui.

De aroma’s geven een duidelijke verwijzing naar koude maceratie en rijping op fijne lies. De lichtgele mantel in het glas zorgt in de neus voor aroma’s van witte bloemen en exotisch fruit. In de mond leuke frisse toetsen met grote complexiteit en mooie structuur, volrond en lange afdronk. Verrassende maar heerlijke compagnon bij ganzenlever.

Beschikbaar bij Chagali Finewines in Antwerpen, deze wijn richt zich duidelijk op het horeca segment.

Fuenstepina Crianza 2013

Deze DO Ribera del Duro is een 100% Tempranillo wijn, 14% alc. vol. afkomstig van ranken van minimaal 15 jaar oud met jaarproductie van 450.000 flessen.

Selectieve oogst van de trossen met koude maceratie van 5° C gedurende 72 uur na de eerste persing waardoor de basisaroma’s optimaal bewaard blijven. De sappen fermenteren in inox bij 18 tot 22° C gedurende een 10-tal dagen en rijpen na de alcoholische fermentatie minstens 2 maand in Amerikaanse eik.

Kersenrode mantel die in de neus fruitige aroma’s van kersen en aardbei prijsgeeft met delicate toetsen van tabak, cacao en vanille. In de mond een mooie volronde wijn met licht vettige structuur en leuke accenten van rijp rood fruit, karaktervolle afdronk.