Rueda: Diez Siglos

Bodega Diez Siglos in een relatief jong wijnhuis dat pas in 2009 werd opgericht maar bulkt van ervaring en passie voor kwalitatieve wijnen. Een groep van 65 wijnbouwers besliste om samen te werken aan de versteviging van het imago van de Verdejo-druif die decennia lang een van de meest gepassioneerde wijnproductie zorgde maar toch in snelheid werd genomen. Tegelijkertijd werd aandacht opgeëist voor de natuurlijke teelt en wordt geijverd voor regelmatige hygiënische controles van de wijnkelders. Dit alles moet leiden naar nog meer kwalitatieve wijnen waardoor een absolute nationale en internationale erkenning en waardering voor de Verdejo wijnen kan worden afgedwongen.

De bodega beschikt over een hoogstaande en technologische installatie voor de aanmaak van wijnen, installatie die ondanks tal van moderne snufjes respect opbrengt voor de tradities die binnen de Verdejo wijnen verborgen zitten. De productie gebeurt in inox, thermogereguleerde tanks en benadert de 3 miljoen liter wijn per jaar.

De bodega beschikt over ruim 380 hectare wijngaarden op een gemiddelde hoogte van zowat 750 m in de noordelijke zone van de Rueda. Gekenmerkt door lange en koude winters en warme zomers met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht genieten de ranken op een ondergrond van keien, zand en klei van quasi optimale sanitaire condities met leuke maturiteit als gevolg. Door de nachtelijke oogst behouden de bessen hun frisheid en aroma’s en wordt een mogelijke oxydatie tijdens de aanvoer naar de chai vermeden, facetten die bijdragen tot de productie van kwalitatieve wijnen.

Op de proeftafel:

Canto 5 2015:

100% Verdejo afkomstig van ranken in het noordoosten van de DO Rueda, enkele kilometers buiten Valladolid.

Nachtelijke oogst bij lage temperatuur, koude maceratie en zachte persing van druiven, fermentatie bij lage temperatuur zodat de aroma’s optimaal bewaard blijven.

Heldere, briljante gele kleur met lichtgroene schitteringen. In de neus een rijk boeket van ananas en anijs, minerale toetsen en citrusvruchten vermengd met accenten van groene appel en tropisch fruit (ananas, passievruchten) en een vleugje honig en witte bloemen op de achtergrond.

Fruitig en fris met mooi karakter in de mond. De leuke aciditeit zorgt voor frisse fruitige toetsen bij een behoorlijk lange afdronk. Aanbevolen bij voorgerechten en desserts.

Nokora 2015:

100% Verdejo, 12.5% alc. vol. van wijngaarden in de buurt van Valladolid.

Heldere, transparante gele kleur met overvloedige groene glisteringen. In de neus aroma’s van groene appel en tropisch fruit waarbij een vleugje venkel vrijkomt en de subtiele anijsachtige accenten voor de nodige intensiteit zorgen.

In de mond een waterval van leuke frisse accenten die mooi evenwichtig blijven, stevige volronde aanzet met subtiele aciditeit en lange afdronk. Gedronken bij 10° C een mooie compagnon bij mediterrane gerechten, zeevruchten en rijstschotels. Een mooie wijn om grote momenten te vereeuwigen en de nodige glans mee te geven.

Diez Siglos:

100% Verdejo afkomstig van percelen in de buurt van Valladolid. De nachtelijke oogst bezorgt de bessen een perfecte gezondheid en leuke alcoholische maturiteit. De bessen komen uit oude wijngaarden op een ondergrond van gravel. Na persing fermenteren ze 22 dagen bij 14° C, nadien is er een eindrijping on lies van minstens 4 maand.

Heldere, levendige en briljante gele kleur met heel wat groene glinsteringen in het glas. In de neus geeft deze wijn met 12.5% alc. vol. een krachtig aroma van vers gemaaid gras vermengd met toetsen van venkel.

In de mond volrond en gestructureerd en leuke afdronk. De subtiele aciditeit zorgt voor een mooi evenwicht en elegantie. Bij 10° C een compagnon bij vis, rijst, zeevruchten en mediterrane gerechten.

Diuez Siglos Blush:

Assemblage van 60% Tempranillo en 40% Verdejo met 12.5% alc. vol. Lichtroze kleur die in de neus een leuk en evenwichtig aromatisch palet prijsgeeft waarbij het fruitig rood fruit van de Temprenaillo perfect wordt gemengd met de tropische accenten van de Verdejo.

Keurige aanzet in de mond met rijke zoete accenten van fruit, accenten die zich op het middenpalet mengen met toetsen van anijs en citrusvruchten. Heerlijk verfrissende afdronk.

Past niet alleen bij de mediterrane gastronomie maar ook bij barbecue, zonnige terrasjes, wit vlees maar weet ook diverse visgerechten met een fleurige noot te ondersteunen.