Rueda: Finca Montepedroso

Onderdeel van de Bujanda groep die met een traditie van meer dan 120 jaar wijnbouwerschap meerdere wijnhuizen in Spanje groepeert, wijnhuizen die bij voorkeur op de beste locaties worden weergevonden. Een constante in elk wijnhuis is het feit dat de wijnen uitsluitend met trossen van eigen teelt worden geproduceerd zodat kwaliteit en eigen persoonlijkheid een onbetwistbare waarde vormen. Deze familiale groep staat momenteel onder leiding van Pilar en Carlos Martinez Bujanda.

Finca Valprieda ligt in de Rioja-regio en biedt met 80 ha een kwalitatieve selectie van betere Riojawijnen die rijpen op Franse en Amerikaanse eiken vaten. Ook Viña Bujanda, 120 ha, het wijnhuis waarmee het allemaal begon zorgt voor gezellige en leuke kwalitatieve Riojawijnen. Finca Antigua in La Mancha biedt naast typische Spaanse wijnen ook wijnen op basis van Merlot, Syrah en Petit Verdot.

De meest recente aanwinst is Finca Montepedroso in de Rueda regio die beschikt over een domein van 25 ha op zowat 750m hoogte. Deze geprivileseerde wijngaarden krijgen een nauwkeurig uitgekiend vinificatieproces mee waardoor de Verdejo-druif alle kwaliteiten kan aantonen. De locatie van de nieuwe kelder op een hoger plateau biedt de kans op een zeer efficiënte inrichting op meerdere niveaus zonder al te zware ingrepen op het natuurlijk decor.

Finca Montepedroso respecteert de familiale tradities en gebruikt uitsluitend eigen druiven. De 25 ha zijn goed voor een jaarlijkse productie die naargelang het millésime schommelt tussen de 140.000 en 180.000 flessen. Er is een mechanische oogst, voornamelijk ’s nachts, met leuke aroma’s, frisse bessen zonder enig spoor van oxydatie.

De inspanningen van het wijnhuis inzake selectieve gronden, gebruik van talrijke bessen met maximale maturiteit maar ook de betrachting om onder de beste ecologische en verantwoorde maatregelen te werken zorgen aldus Karin Nylund, export manager, voor mooie resultaten. Bovendien krijgen de familieleden een onbetwistbaar enthousiasme en uitgesproken passie voor wijnen reeds bij hun geboorte mee, meteen een absolute garantie voor een perfecte uitbouw van de groep.

Op de proeftafel:

Finca Montepedroso 2015:

De oogst 2015 werd gekenmerkt door weinig regen en hoge zomertemperaturen waardoor de bessen een uitzonderlijke balans tussen aciditeit en complexiteit bieden. Geoogst vanaf de tweede week van september 2015 werden de wijnen in februari 2016 gebotteld. Gefermenteerd in inox tanks onder gecontroleerde temperatuur en maceratie van 30 dagen, rijpten de sappen 5 maand in lies met wekelijkse batonnage, goed voor 12.5% alc. vol. en 5.8g/l aciditeit.

In het glas een heldere geel-citroenkleurige mantel. Met groene glinsteringen. In de neus intense aromatische aroma’s aangevuld met toetsen van abrikoos, perzik, venkel en delicate toetsen van anijs en groene appel. Delicate gerookte accenten met subtiele minerale toetsen.

In de mond een mooi volrond en licht vettig smaakpalet met leuke frisheid. Fruitige afdronk met terugkerende toetsen van anijs en venkel. Perfecte compagnon bij zeevruchten,  vis, rijstgerechten, gegratineerde pasta’s en wit vlees. Subliem bij oude en hardere kazen.

Finca Montepedroso 2012

100% Verdejo geoogst in de derde week van september 2012 en gebotteld in februari 2013, 13% alc. vol. met 5.6g/l suikerresidu.

Rijpte na fermentatie en maceratie eveneens 5 maand in inoxvaten on lies met wekelijkse batonnage. In het glas citroengeel met groene glinsteringen, heldere kleur met tranen van glycerinezuur op de wand. In de neus leuke geconcentreerde aromatische aroma’s, behoorlijk intens met fijne toetsen van abrikoos, perzik, venkel, litchee en licht gerookte minerale toetsen.

Ook de mond aangenaam vettig maar zeer fris, volrond, met mooie structuur. Karaktervollle wijn met mooie fruitige afdronk die subtiele toetsen van venkel en anijs op het smaakpalet langdurig laat inwerken. Perfect bij zeevruchten, vis, rijstgerechten en gegratineerde pasta’s.

Finca Montepredoso 2010:

Uitzonderlijke wijn 12.5% alc. vol. 6.1 g/l suikerresidu en geoogst de tweede week van september met botteling in februari 2011.

Leuke gele kleur in het glas, mooi plakkerig. In de neus een veelheid van intense aroma’s, perzik, abrikoos, venkel, litchee, ananas en groene appel met leuke minerale accenten.

In de mond volrond en mooi gestructureerd, licht vettig maar zacht, de balans tussen fruitigheid en aciditeit is perfect. Leuke gezellig afdronk met delicate opstoot van gerookte toetsen, fruitige accenten en subtiele toetsen van anijs en venkel.

Gezellige pairing met vis, rijstgerechten, gegratineerde pasta’s, wit vlees en vanzelfsprekend zeevruchten.