S.Pellegrino Young Chef: Mitch Lienhard beste jonge chef ter wereld

Amerikaan Mitch Lienhard beste S.Pellegrino Young Chef 2016 – Daniel Nates (Mexico) is de winnaar van de ‘Inspiring Message Award by S.Pellegrino’. – Alessandro Salvatore Rapisarda (Italië) is de winnaar van de ‘Acqua Panna Contemporary Tradition Award’.

De beste jonge chef van 2016 is de Amerikaan Mitch Lienhard. Hij wist de jury te overtuigen met zijn signature dish van geroosterde eend met gekruide sinaasappels. Meer dan 3 000 jonge chefs dienden hun kandidatuur in om mee te dingen naar de titel van beste jonge chef van 2016. S.Pellegrino, organisator van de wereldwijde zoektocht naar veelbelovende professionele koks jonger dan dertig jaar, draagt opkomend culinair talent hoog in het vaandel. Uit de voorrondes kwamen 20 finalisten voort uit de geselecteerde regio’s. Zij streden de afgelopen dagen voor de titel van S.Pellegrino Young Chef 2016.

Mitch Lienhard Chef-kok bij Manresa, Los Gatos, Californië mag zich sinds vandaag de beste Young Chef 2016 noemen. De kandidaat vertegenwoordigde de USA onder begeleiding van Dominique Crenn, chef-kok bij Atelier Crenn.  Hij treedt zo in de voetsporen van de Ier Mark Moriarty, winnaar van S.Pellegrino Young Chef 2015.

Mitch werd uitgeroepen tot winnaar door de ‘Seven Savages’, een prominente jury van zeven internationaal vermaarde chef-koks: David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne en Roberta Sudbrack. Het grondige evaluatieproces was gebaseerd op de criteria van de vijf ‘gouden regels’ – ingrediënten, vaardigheden, creativiteit, schoonheid en onderliggende boodschap. De uitreiking van de Young Chef 2016-award werd gevolgd door een galadiner bereid door de gerenommeerde chef-kok Massimo Bottura, wiens restaurant, Osteria Francescana in het Italiaanse Modena, werd verkozen tot beste restaurant ter wereld in de World’s 50 Best Restaurants-ranglijst 2016. Het podium wordt vervolledigd door de Shintaro Awa, deelnemer voor Frankrijk. De derde podiumplaats tot slot ging naar David Andrés die deelnam voor Spanje en Portugal.

Tijdens het galadiner van de grote finale werden dit jaar ook twee extra prijzen uitgereikt. De Acqua Panna Contemporary Tradition Award, voor het gerecht dat traditionele elementen het beste in een hedendaags jasje stopt, werd overhandigd aan de Italiaan Alessandro Salvatore Rapisara. Bovendien werd voor het eerst de Inspiring Message Award by S.Pellegrino uitgereikt. De winnaar, Daniel Nates die Mexico vertegenwoordigde, werd verkozen door het grote publiek op www.finedininglovers.com.

 

De titel ‘S.Pellegrino Young Chef 2016’ zet winnaar Mitch Lienhard wereldwijd in de schijnwerpers, een unieke kans, die voor een mooie professionele boost zorgt. Bovendien zal de winnaar van deze prestigieuze prijs deelnemen aan verschillende evenementen die het merk overal ter wereld organiseert, waaronder activiteiten in het kader van de Young Chef-wedstrijd.

De winnaar van vorig jaar, Mark Moriarty, vat zijn ervaringen als volgt samen: “De S.Pellegrino Young Chef 2015-wedstrijd was een unieke ervaring, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Deze wedstrijd winnen was een eer en een privilege, en heeft me in staat gesteld om onschatbare ervaring op te doen op het gebied van koken en netwerken. Bovendien heb ik enorm veel bijgeleerd. Kortom, het was een uitzonderlijke kans. Ik kijk al uit naar de volgende fase in mijn nog jonge carrière en wens de winnaar van dit jaar het allerbeste voor de toekomst.”

Benelux-finalist Andrea Miacola

De Benelux-kandidaat Andrea Miacola maakte zijn ‘Grijs Carmagnola-konijn met smaken van tom kha, tulp en Vesuviaanse tomatenbouillon’. Hij kreeg tijdens zijn parcours begeleiding door chef David Martin van Brasserie La Paix* in Brussel. Andrea zelf werkt in het Nederlandse restaurant De Librije*** in Zwolle.