Tapas in Valladolid

Wie tapa’s zegt denkt onwillekeurig aan Spanje. De precieze origine achterhalen blijkt niet zo eenvoudig en bovendien betwistten meerdere Spaanse steden de eer om dit product wereldwijd te hebben uitgedragen. Een van hen is het historische Valladolid  dat zonder enige discussie een ruim aanbod van gezellige tapasbars serveert.

Valladolid bezoeken is op zijn minst langsgaan bij Los Zagales en bij Villa Paramesa. Los Zageles wist zich meermaals tot beste tapasbar van Spanje te kronen en serveert een waanzinnig aanbod van proevertjes en hapjes. De absolute blikvanger is momenteel hun creatie ‘Obama in the White House’, een leuke presentatie van champignons, ei, zwarte truffels met keurig broodje waarbij de kleurencombinaties van het witte ei en de zwarte truffel en tikkeltje kaviaar die in het eiwit worden gestopt, je glimlachend doen toekijken. Alleszins een leuke creativiteit die -what’s in the name?- de aantrekkingskracht overvloedig spijst en bovendien – wellicht het voornaamste – je smaakpapillen doen gillen van vreugde en genot.

Met een puro van sardienen, breadbag en mini burger Mc Churroi Tigretoston, vormt Obama in het Witte Huis, een leuk kwartet dat als dagmenu wordt geserveerd. Een kwartet dat zoet en zilt, zout en zuur, zachte room en pittige kruidige accenten perfecte laat samenvloeien.

De kwaliteitseisen van Los Zagales liggen bijzonder hoog en voor alle bereidingen wordt enkel de beste vleeskwaliteit aangewend, terwijl ook een dagelijkse aanvoer van verse vis wordt nagestreefd. Enkel op deze manier kan de tapasbar aldus de uitbaters een permanent hoog niveau aanhouden. Voor het aanmaken van de huisdesserts wordt een beroep gedaan op artisanale bakkers die zorgen voor een erg uiteenlopende assortiment desserts en zoetigheden.

Om de hoek, in een van de pittoreske straatjes die toegang bieden tot de Plaza Major, vind je tapasbar Villa Parmesa. Villa Paramesa gooit het tegelijk over een meer exotisch en landelijk accent. Ook hun Camaron Mexicana en Pindu de Oro kroonden zich tot beste tapa-gerecht. In dit laatste gerecht worden sardienen gecombineerd met zwart gefermenteerde look, verrassend pittig maar erg lekker.

Het interieur oogt iets moderner maar blijft traditioneel waarbij naast de lange toog, waar de garçons nauwelijks doorgang krijgen door de intense drukte, die er wordt weergevonden, ook enkele gezellige hoekjes worden uitgetekend. Achteraan de tapasbar een leuk gezellig hoekje waar je met gezelschappen tot een 15-tal personen sfeervol kan tafelen, om volop van de vele delicatessen te genieten. Variaties op de traditionele varkensrib, een leukertje van varkenswang met peer en zoete likeur, ganzenlever met zwarte peper en sinaasappel vormen mooie extraatjes. Villa Paramesa  heeft meer dan een figuurlijk boontje voor zoetigheden, 3 soorten chocolade, ananas, kokosnoot en honig van rietsuiker, vanille-ijs met witte wijn en vooral hun ‘carto al vino’, hulde aan de wijn met cacao, zoethout of drop, verse smeuïge kas en koffie , gelden als ultieme afsluiters.

Los Zagales, Calle de la Passion 13- Valladolid

Villa Paramesa, Calisto Gernandez de la Torre 5 – Valladolid