Santé wijnen

Een jong wijnhuis met het motto ‘ epic wines with a story’. Kwaliteit staat hier centraal, weinig verwonderlijk als men weet dat Benoit Couderé, best sommelier of Belgium 2015, en een tijdlang een van de wijnaankopers bij Carrefour België, samen met Dries Corneille, best sommelier of Belgium 2021, de initiatiefnemers zijn van dit wijnhuis

In het aangeboden gamma rosé-wijnen kozen ze voor het Domaine de Valdition en het Domaine de Vigier.

Domaine de Valditon

De lage opbrengsten van ons terroir en de grote diversiteit inzake druivensoorten stellen de wijnbouwers in staat creativiteit en kwaliteit te combineren. Het respect en de liefde voor het land hebben het team van Valdition ertoe gebracht verder te gaan in een milieugerichte aanpak door van een beredeneerde cultuur over te stappen op een organische cultuur. De wijnen van Valdition zijn het resultaat van voortdurend werk met als enig doel het zoeken naar kwaliteit.

In het hart van de Provence, in het noordwesten van het departement Bouches du Rhône, strekt het gebergte van de Alpilles zich uit van de oevers van de Rhône tot de oevers van de Durance. De traditionele teelt van wijnstokken en olijfbomen, de dennenbossen en de bossen met steeneiken zorgen voor de kwaliteit en de duurzaamheid van het landschap

De wijngaarden worden sinds 2006 beheerd volgens biologische landbouwmethoden. Dit verbiedt het gebruik van onkruidverdelgers die de bodem verontreinigen, tot de selectie van resistente onkruiden leiden en een reëel gevaar voor de toediener inhouden; het is de werking van de bodem die het mogelijk maakt het onkruid te verdelgen. Mechanische grondbewerking bevordert de beluchting van de bodem, de mineralisatie van organisch materiaal, vermindert de waterstress in de zomer en stimuleert de wijnstok om de diepere bodemlagen te verkennen, doordat de oppervlakkige wortels worden vernietigd.

Agrochemische minerale meststoffen worden in de biologische landbouw niet gebruikt. Net als onkruidverdelgers zijn minerale meststoffen, die bij de eerste de beste regenbui kunnen worden weggespoeld, een belangrijke bron van verontreiniging van grondwater en waterlopen; zij krijgen de voorkeur boven het gebruik van organische compost en stalmest, die de bodem voeden en niet de plant rechtstreeks. Het is de langzame, blijvende mineralisatie van deze organische materialen die het mogelijk zal maken de plant op een veel zachtere en geleidelijkere manier te voeden.

Door de bodem te bewerken en organische compost te gebruiken, kunnen smaakvollere druiven met een beter organoleptisch evenwicht worden verkregen. Zij stimuleren de wortels van de wijnstok om de bodem te verkennen, waardoor het terroir beter tot uiting komt.

Er wordt opzettelijk kort gesnoeid en het snoeien gebeurt manueel om de opbrengst te beperken. De oogst, zorgvuldig gesorteerd, wordt ontsteeld, geplet en vervolgens in onze kuipen gevinifieerd. Na de vatting en gisting worden de verschillende druivensoorten gemengd en in kuipen, tonnen of eiken vaten gelegd voor een gepersonaliseerde rijping.

De wijngaard van Valdition, 90 ha, ligt op de samenloop van drie grote productiegebieden – Rhônedal, Provence en Languedoc – en profiteert van een grote verscheidenheid aan druivenrassen. Zwarte druivenrassen : Cabernet-sauvignon, Carignan, Cinsault, Grenache Noir, Marselan, Mourvèdre, Petit Verdot en Syrah. Witte druivenrassen : Bourboulenc, Chardonnay, Chasan, Clairette Blanche, Grenache Blanc, Macabeu, Muscat Petit grain, Roussane, Vermentino, Viognier en Pinot Gris.

Rosé IGP ALPILLES 2021

Biologische wijn gecertificeerd door FR-BIO-10 Agriculture France.

Assemblage Grenache noir, Cinsault, Cabernet-Sauvignon, Vermentino & Bourboulenc. Nachtelijke oogst om de versheid te bewaren. Zachte directe persing. Zeer lange gisting bij lage temperatuur om de aroma’s te ontwikkelen. Korte rijping op fijne droesem.

Leuke gezellige kleur met frisse en fruitige smaaknotities. Deze rosé gedomineerd door aroma’s van exotisch fruit en sinaasappel wordt best gedronken bij 10 à 12°C en heeft een verouderingspotentieel van 2 jaar.

Biedt een ruim pairigspectrum beginnen als aperitief – Gegrild vlees – Rauwe groentesalades – Uitstekend bij Aziatische gerechten

Domaine de Vigier

Het verhaal van Domaine de Vigier begon in 1975 toen Jacqueline en Francis Dupré zich vestigden op 40 hectare wijngaarden in Lagorce. In de jaren negentig namen de kinderen, na een opleiding aan een landbouwschool met een specialisatie in wijnbouw en oenologie, het landgoed over en hebben het beetje bij beetje uitgebreid. Vandaag beslaat het Domaine de Vigier 110 hectare en 3 gemeenten: Lagorce, Vallon Pont d’Arc en Saint-Remèze.

De omvang van het domein is bijzonder voor de regio, aangezien de ligging de exploitatie van grote percelen mogelijk maakt. Naast de broers en zussen werken er permanent vijf mensen, hetzij buiten, hetzij in de kelder.

De familie Dupré zorgt voor een deugdzame aanpak, met respect voor de natuur. Ze  zijn al lang begaan met het behoud van het milieu en hebben praktijken in die richting ingevoerd: het gebruik van onkruidverdelgers terugdringen met als doel tegen 2021/2022 geen onkruidverdelgers meer te gebruiken. De installatie van een weerstation en werken met een technicus voor observatie, zodat de wijnstokken alleen worden behandeld als dat absoluut noodzakelijk is. Ze zaaien de wijnstokken opnieuw in met gerst, haver en wikke om het microbiële leven in onze bodems in stand te houden. Deze deugdzame en doordachte aanpak staat borg voor de kwaliteit van de wijnen. Bovenop streven ze naar biologische certificering, met name voor hun Côtes du Vivarais in Saint-Remèze. Deze gemeente, op 300 meter hoogte, is winderiger en droger, wat de wijnstokken op natuurlijke wijze beschermt tegen cryptogamische ziekten, waardoor de behoefte aan behandeling beperkt blijft.

Door hun karaktervolle wijnen wil de familie de wijnen van de Ardèche opnieuw die adelbrieven terug geven die ze verdienen. Hun AOP Côtes du Vivarais en IGP Ardèche, zijn door hun persoonlijkheid nauw verbonden met die van het terroir van de Ardèche. De druivenrassen van de Rhône-vallei: Grenache en Syrah zitten in een blend voor de Côtes du Vivarais. Viognier, werd  eind jaren tachtig in deze streek heraangeplant en komt ondertussen volledig tot zijn recht.

Mon Rosé:

Domaine de Vigier, een assemblage van Grenache en Syrah – IGP Ardèche.

De leuke zalmkleur bevestigt zowel in de neus als in de mond een mooie fruitigheid en frisheid. De ideale serveertemperatuur situeert zich bij 10° C, terwijl de wijn zijn kenmerkende elementen ruim 3 jaar bewaart.

Wine & food: bbq en zeevruchtenschotel. Mon Rosé biedt bovendien de gelegenheid om gewoon van een goed glas rosé te genieten zonder franjes.

www.santewijnes.be