Savoiewijnen 8 – Domaine Genoux

Château de Mérande – La Belle Romaine

Arbin Mondeuse 2019 , een 100% Mondeuse wijn.

De ranken werden aangeplant op een terroir van glaciale morene bedekt met Kimmeridgisch klei-kalksteen sediment. Snoei cordon Royale met 3 uitlopers van maximaal 2 ogen wat zorgt voor een rendement van 45 hl/ha

Vinificatie: manuele oogst met preselectie van de trossen in de wijngaard. Maceratie gedurende ongeveer tien dagen van hele trossen en gedeeltelijk ontsteeld. Natuurlijke vinificatie (inheemse gisten en geen toegevoegde SO2). Nadien volgt de rijping in roestvrijstalen tanks met fijne droesem zonder roeren en in kuipen.

Op de proeftafel:

Deze wijn wordt aanzien als de ziel van Savoye die zich uitdrukt, hij is het speerpunt van het domein; regelmatig bekroond in concours en geciteerd in gidsen.

In het glas krijgen we een heldere paarse kleur met mooie glinsteringen. Een jonge wijn die in de neus nog een beetje gesloten aroma’s ontwikkeld. Toch zorgt hij voor bloemige, fruitige en kruidige aroma’s. Bovendien krijgen we een complex boeket van viooltjes, en delicate hints van pioenroos en iris.

In de mond een leuke aanzet, hartig en pittig op het gehemelte, met een diepe frisheid en met tannines die soms scherp zijn in hun jeugd, deze worden evenwel fijn en zijdeachtig na een of twee jaar rijping. Zijn finesse en elegantie zijn het kenmerk van Château de Mérande . Prijs16,5€ – Alc vol 12%

Aangename compagnon bij tal van traditionele vleeswaren, tome des Bauges, stoofpotje van konijn, entrecôte ‘marchand de vin’

 

Château de Mérande – Roussette de Savoie – Son Altesse 2019

100% Altesse Royale wijn geteeld op een terroir van glaciale morene bedekt met klei-kalksteen sedimenten. Snoei: cordon de Royal met 3 uitlopers van maximaal 2 ogen wat zorgt voor een rendement van 40 hl/ha

Vinificatie: handmatige oogst na een eerste strenge sortering in de wijngaard. Zacht en lang persen van de hele trossen. Natuurlijke gisting zonder inbreng (gist of SO2) bij lage temperatuur gedurende 6 tot 8 weken. Geen toegevoegde sulfieten. De rijping gedurende 18 maanden vindt plaats in roestvrij stalen en betonnen ovoïde (eivormige )tanks op fijne droesem zonder omroeren. Botteling zonder toegevoegde sulfieten.

Op de proeftafel:

Mooie goudgele kleur in het glas. In de neus intense en complexe aroma’s van vers fruit, bloemen en citrusvruchten, rijk, soepel, subtiel mineraal en evenwichtig mondgevoel. In de mond ontdekken we een subtiele noot van limoen en verse amandelen, aangename frisheid in de afdronk, ondersteund door de delicate bitterheid van de hoge kwaliteit wijnen.

Deze Roussette leent zich tot mooie gastronomische combinaties van vis, baars, féra filets en roerei met eekhoorntjesbrood. Prijs 16.5€ – Alc vol 13%

Importeur Cave des Oblats Luik & Vitis Vin Drongen