Deze streek in het noorden van Portugal wordt beheerst door de gelijknamige rivier waarvan de naam zoveel betekent als “rivier van goud”. Het is vooral Porto aan de monding van de rivier aan de Atlantische Oceaan dat voor de nodige bekendheid zorgt, de stad gaf meteen haar naam aan een speciale soort wijn “Port” die in vroegere tijden massaal naar het Verenigd Koninkrijk werd uitgevoerd en via het Commenwealth wereldwijde verspreiding kende. De heuvelflanlen langsheen de rivier zijn bezaaid met duizenden hectaren wijngaarden waarvan ruim de helft van de opbrengst gebruikt wordt voor de productie van portwijnen. Deze kunnen zowel als aperitief maar ook als afsluiter worden gedronken en stonden decennia lang meer dan synoniem voor de Portugese wijnen. Mede door het feit dat de andere helft van de opbrengst gebruikt wordt voor de aanmaak van Douro wijnen is hieraan gelukkig een einde gekomen. De regio kan in 3 zones worden opgesplitst, Baixo Corgo, 13.500 ha wijngaarden (van Barquieros tot Barrô, vruchtbare terroirs met koeler klimaat en meer neerslag); Cima Corgo, 17.000 ha wijngaarden (het hart van de streek) en Douro Superior, 8.000 ha wijngaarden (tot aan de Spaanse grens, zeer koude winters, verzengend hete zomers, is qua oppervlakte wel de grootste van de drie subzones hoewel er minder wijngaarden worden weergevonden).
De diversiteit in deze regio is bijzonder groot, er worden maar liefst een 100 lokale druivenrassen waarvan sommige met uniek authenciteit weergevonden. De meest gebruikte rassen zijn bastardo, mourisco tinto, tinta roriz, trincadeira (tinta amarela) en tinta francesca voor rood; malvasia, rabigato, viosinho, gouveio, malvasia fina, moscatel en donzelinho voor wit. In de oudere wijngaarden staan de rassen meer dan eens kris kras door mekaar waardoor een manuele oogst noodzakelijk is. De Douro-regio kent dan ook twee types wijngaarden: Antrossolos Aritico, de terrassen op de steile berghellingen. De terroirs hebben een bovenlaag van 1 à 1,3 meter die voornamelijk bestaat uit verbrokkelde rotsblokken, terroir de diepere ondergrond er meestal schist is. Anderzijds zijn er meer en meer wijngaarden die vlak werden gemaakt, zodat machines hier hun werk kunnen doen. De Douro-wijnen moeten minstens 11% alcohol bevatten, bovendien moeten de witte wijnen 9 maanden vatlagering hebben, de rode wijnen zelfs 18 maanden
Hierna een selectie van wijndomeinen die we tijdens Simplesmente … Vinho ontdekten, beurs waarop een 30-tal producenten uit de Douro-regio hun opwachting maakten.
Conceito:
XPTO-factor van wijnmaakster Rita Marques: “ een eindeloos respect voor onze regio is het startpunt van ons project”.
Conceito Vinhos is een klein familiebedrijf opgericht in de jaren 1940, met de overname van de eerste wijngaarden in Vale da Teja, Douro Superior. Deze liggen op een hoogte tussen 450m en 600m, op een ondergrond van schilfersteen en een mix van graniet en zand. Het domein produceert rode en witte wijnen en port van druiven die van een koeler microklimaat genieten. Hiervoor worden de traditionele Douro rassen gebruikt maar wijnmaker Rita Marques waardeert vooral de Touriga Franca, Rabigato, en Syrië (Codega), met een speciale voorliefde voor Bastardo, een oud ras van de vroege rijping en weinig kleur, wijnras dat in 2007 nagenoeg was uitgestorven vooraleer het opnieuw werd gevinifieerd. Conceito Vinhos streeft naar zuiverheid, elegantie en authenticiteit. In nauwelijks enkele jaren plaatste Rita Marques het wijndomein in Cedovim op de kaart van Portugese wijnen. Met traditionele rassen neemt ze soms risico’s en wedijvert met Bastardo voor een Sauvignon uit Nieuw Zeeland, plaatst met de nodige consistentie een Alvarinho tegenover een Cabernet of Merlot uit Zuid Afrika. Wijnmaken is voor haar een bestendige zoektocht om oud en nieuw te combineren, te verbeteren, te verfraaien, om de consument steeds opnieuw te verrassen.
Op de proeftafel:
Vino Branco 2016: selectie van meerdere druivenrassen waarvan de sappen na persing voor 30% fermenteren in barrels, de overige in stainless inox. De sappen van de oudere wijnranken rijpen apart, deze van de andere ranken rijpe samen. Frisse neus met vluchtige aroma’s vanrijp wit fruit, licht persistent in de mond met een soepele afdronk
Ontem 2016: nieuwigheid sinds oogst 2016, trossen zijn afkomstig van wijngaarden op meer dan 700m hoogte en minstens 90 jaar oud. Goudgele kleur met stevige structuur en vlotte aciditeit, specifiek afgestemd op het horecasegment met beperkte productie en amper 11.5% alc vol. Vranke aanzet, die op het middenpalet toch een vleugje elegantie meekrijgt.
Conceito: wijngaarden op 600m hoogte waarvan de sappen gedurende 9 maand fermenteren en rijpen in houten vaten, de blend is afhankelijk van de rijping van de bessen met preselectie in de wijngaard. Fruitige toetsen in de neus met vluchtige hints van hout, in de mond volrond met leuke aciditeit. De fruitigheid komt hier bovendrijven en gaat gepaard met subtiele toetsen van hout, zorgt met 13.5% alc vol voor een mooie afdronk.
Mafaricco:
XPTO- factor van wijnmaker Álvaro Martinho Lopes : “ voortplanting, voortplanting, door nieuw leven in de wijngaarden”
Álvaro Martinho, werd geboren en is getogen in het dorpje “Covas do Douro” een van de vele exclusieve en unieke plaatsjes in de biogeografische omschrijving van de Douro. In 1997 komt hij terecht in een team van agronomen dat de wijnbouw moet onderzoeken, moderniseren en professioneler maken. Hij krijgt Quinta das Carvalhas als studieobject toegewezen, quinta waar hij naar eigen zeggen heel veel heeft geleerd en het echte leven in de wijnteelt onder ogen kreeg. Hij bouwt het gezinsleven uit met een familielid Cumieira in Baixo Corgo. De familie bezit hier een wijnbouwerfgoed van zowat 10,5 ha, meestal zeer oude wijnstokken met een nochtans uitstekende locatie – zuidelijke blootstelling, hoogte tussen 200 en 350 meter en weinig hellende bodems. De wijngaarden hebben zeer lage opbrengsten en een complex mengsel van druivensoorten. Maquia en Mafarrico zijn de namen van hun wijnen. Door de zeer beperkte productie weerspiegelen deze wijnen nauwkeurig de elegantie en finesse van dit terroir. Hij start een nieuw project in 2005 met de aankoop van enkele wijngaarden en de individuele vinificatie van elk perceel. Maquia is zijn eerste product in 2008, in samenwerking met Dirk Niepoort. De witte Mafarrico komt voor het eerst op de markt in 2013, een jaar na de lancering van de Mafarrico rood. De productie blijft vooralsnog zeer beperkt waardoor deze wijnen nagenoeg volledig door de binnenlandse markt worden opgeslorpt, al hoopt Alvaro op korte termijn ook op de buitenlandse markten aanwezig te zijn.
Op de proeftafel:
Mafarrico rood 2014: wijn, 13.5% alc. vol gemaakt op basis van een selectie druiven van zeer oude ranken met mooie aroma’s van fruit en enkele subtiele vegetale toetsen. In de mond leuke zachte tannines, mooi evenwichtig, aangename complexiteit en soepele afdronk. Zorgt voor een perfecte pairing bij rood vlees en sterke kazen.
Mafarrico Branco 2016: blend van 6 lokale wijnrassen. In de neus frisse, fruitige aroma’s met subtiele hints van vanille en groene olijven. Fijne aanzet in de mond met een goede aciditeit en lange afdronk waarbij de wijn volledig zijn frisheid behoudt. Wijn met 12.5% alc vol.
Wijndomein Bulas
XPTO-factor van wijnmaakster Isabel Vieira: “Bulas, karaktervolle wijnen van Porto en de regio Douro”.
Bulas is een familienaam. Een naam die in 2010 een merk werd met de bedoeling de kwaliteit van de wijnen wereldwijd uit te dragen zodat alle wijnliefhebbers ervan konden genieten, maar wil tegelijkertijd de cultuur van het ‘Douro Wine Country’ onthullen.
Het domein aan de oevers van de rivier Douro, in de parochie Gouvinhs, toont een onvergelijkbare schoonheid. Quinta FozCeira en Quinta da Costa de Baixo produceren wijnen die de kwaliteit en traditie van het erfgoed combineren. Met Pombaline is het sinds 1756 een van de oudste afgebakende gebieden ter wereld. De klimatologische omstandigheden van de site garanderen de hoogst mogelijke kwaliteitsindeling van de regio. Jaar na jaar produceren de oude wijnstokken, bestaande uit een breed scala van inheemse rassen zoals Touriga Nacional en Touriga Franca, druiven van topkwaliteit waardoor geconcentreerd en complexe wijnen van hoge kwaliteit ontstaan. De wijnstokken worden in harmonie met de omgeving behandeld met respect voor de milieuvoorschriften om de veerkracht van de ranken evenwichtig en natuurlijk te behouden.
Een eenvoudig glas wijn is in het wijndomein Bulas, een uitnodiging om deel te nemen aan een onvergetelijke ervaring.
Op de proeftafel:
Douro wit 2016: jeugdige en frisse wijn, boordevol aroma’s van wit fruit met leuke kleur in het glas. Een wijn met grote finesse en mooie elegante afdronk
Douro 2015 rood: In de neus bloeien mooie aromatische toetsen van rood fruit open, gemengd met subtiele accenten van kreupelhout. In de mond worden deze accenten verder ondersteund door een volronde aanzet die volledig het middenpalet inpalmt en zorgt voor een leuke en lange elegante afdronk.
Douro 2010 Grande Reserva rood: Zorgt in het glas voor een stevige robijnrode kleur. In de neus volrijpe toetsen van rijp rood fruit, in de mond komen fruitige accenten tot leven vermengd met zachte tannines die zijn elegantie aanmoedigen. De lange gezellige afdronk wijst duidelijk op de mooie bewaarcapaciteiten.